بررسی اثر باکتریهای حل کننده فسفات به عنوان پروبیوتیک جدید روی برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم، خصوصیات لاشه و عملکرد جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمهدی قادری جویباری 1 , محمد علی ملبوبی 2 , مهرداد ایرانی 3 , وحید رضایی پور 4 , مهدی محمد زاده نقارچی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 - گروه بیوتکنولوژی، مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی کشور، تهران، تهران، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
4 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
5 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
کلید واژه: جوجه گوشتی, پروبیوتیک, باکتریهای حل کننده فسفات, آلکالین فسفاتاز,
چکیده مقاله :
در این مطالعه اثر دو باکتری سودوموناس پوتیدا و پانتوا اگلومرانس از خانواده باکتری های حل کننده فسفات به عنوان پروبیوتیک برسطح سرمی فسفر، آلکالین فسفاتاز، برخی خصوصیات لاشه و عملکرد جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها که به روش غربالگری از خاک نواحی مختلف کشور جدا گردیده اند، در این آزمایش به صورت مخلوط در جیره مورد استفاده قرار گرفتند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل 4×2 به اجرا در آمد. فاکتورها شامل پروبیوتیک در چهار سطح (1-عدم استفاده، 2-استفاده در کل دوره، 3-استفاده در دوره های آغازین و رشد، 4- استفاده در دوره پایانی) و فسفر در دو سطح (1-قابل دسترس و2-کل) بودند. در این آزمایش 8 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار و در مجموع640 قطعه جوجه یک روزه گوشتی از سویه تجاری رأس مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج جداول مقایسه میانگین ها نشان داد که باکتری های مورد نظر موجب افزایش معنی داری در وزن زنده، سرانه خوراک مصرفی و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردیدند (05/0>p). پروبیوتیک جدید موجب افزایش بازده لاشه و فسفر سرم گردید (05/0>p). از سویی دیگر کاهش معنی داری در چربی محوطه بطنی و آلکالین فسفاتاز سرم مشاهده شد (05/0>p). همچنین وزن ران ها وسینه تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0>p). نتایج این آزمایش نشان داد که باکتری های بکار رفته در این آزمایش موجب بهبود عملکرد و افزایش زیست فراهمی فسفر می شوند.
In this study, the effect of Pseudomonas Putida and Pantoa Agglomerans which belong to phosphate solublizing bacteria was investigated as a probiotic on serum concentrations of phosphorous and alkaline phosphatase, some carcass characteristics and performance of broiler chicks. These bacteria, which were isolated with screening soil samples collected from various regions of Iran, were mixed with the diet. The experiment was conducted on a completely randomized design and a 2×4 factorial arrangement. The factors consisted of 4 probiotic levels (1-no probiotic use, 2- probiotic use through out rearing, 3- probiotic use at the start of rearing and during growth period, 4- probiotic use at the end of the rearing period) and 2 phosphorus levels (1-available, 2-total). In this experiment, 8 treatments, 4 replicates with 20 chicks at each replicate and a total of 640 day old chicks of ROSS strain were used. Comparison of means indicated that the probiotic had significantly increased body weight, feed intake and feed conversion ratio (p<0.05). The novel probiotic had increased carcass yield and serum phosphorus (p<0.05). On the other hand, a significant decreased abdominal fat and serum alkaline phosphatase was observed (p>0.05). Also there was no significant effect on breast and thigh weight (p<0.05). The Results of this study indicated that the employed bacteria increase the performance and bioavailability of phosphorous.