بررسی عملکرد بالینی و اکوسیستم شکمبه در گاوهای مبتلا به تیلریوز
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
علی حسنپور
1
*
,
غلامرضا افشاری
2
,
امیر پرویز رضایی صابر
3
,
علی مردانی
4
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
4 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: گاو, تیلریوز, شکمبه, میکروفلور شکمبه,
چکیده مقاله :
این مطالعه روی 20 رأس گاو مبتلا به تیلریوز و 12 رأس گاو سالم بهمنظور ارزیابی عملکرد بالینی شکمبه و وضعیت اکوسیستم شکمبه انجام شد. رخداد تب در گاوهای مبتلا به تیلریوز بهطور معنیداری بیشتر از گاوهای گروه سالم بود (05/0p<). حرکات شکمبه و قوام آن در ملامسه در گاوهای گروه بیمار کاهش داشت ولی این کاهش معنیدار نبود. قوام محتویات شکمبه بهطور معنیداری نسبت به گاوهای گروه سالم تغییر پیدا کرده بود (05/0p<)، ولی تغییر در بو و رنگ محتویات شکمبه معنیدار نبود. میانگین pH شکمبه در گاوهای گروه بیمار بهطور غیرمعنیداری بیشتر از گاوهای گروه سالم بود. میانگین زمان ترسیب و زمان تست احیاء متیلنبلو توسط محتویات شکمبه بیشتر از گاوهای گروه سالم بود. اسیدیته تام محتویات شکمبه در گاوهای گروه مبالا به تیلریوز کاهش معنیداری را نشان میداد (05/0p<). تعداد تکیاختهها و نسبت تک یاختههای زنده به مرده و مورفولوژی باکتریهای شکمبه در گاوهای مبتلا به تیلریوز نسبت به گاوهای گروه سالم تغییر قابل توجهی نداشت. نتیجه نهایی اینکه در بیماری تیلریوز عملکرد بالینی شکمبه و وضعیت عملکرد اکوسیستم شکمبه تحت تأثیر قرار گرفته و باید در درمان تیلریوز به این موارد توجه کرد.
This study was conducted on 20 cows with theileriosis and 12 control cows in order to evaluate the clinical function of rumen and its ecosystem. The occurrence of fever in cows with theileriosis was significantly more than the control cows (p<0.05). Rumen movements and its consistency in palpation had decreased insignificantly in the affected cows. The consistency of rumen contents was significantly altered in comparison with the control cows (p<0.05) but alterations in the odor and color of the contents were not significant. The pH of rumen in the diseased group of cows was insignificantly more than the normal cows. The mean precipitation time and methylen blue reduction time of the rumen contents was higher than the normal group. The total acidity of rumen contents in the test group demonstrated a significant reduction (p<0.05). There were no significant alterations in the number of rumen protozoa, the ratio of live to dead protozoa and the morphology of rumen bacteria in cows with theileriosis in comparison with the control cows. In conclusion, the clinical function of the rumen and its ecosystem is affected in theileriosis and attention should be paid to these alterations in the treatment of theileriosis.