بررسی برخی خواص آناتومی و بیومتری الیاف چوب چنار (Platanus sycamore) در محورهای طولی و عرضی ساقه در استان مازندران
محورهای موضوعی : جنگلداریعلی حسن پور تیچی 1 * , مجتبی رضانژاد دیوکلایی 2 , رضا علیزاده 3 , علی رضا براری 4
1 - استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ساری، ایران.
2 - دانشجوی کارشناسی رشته مهندسی چوب، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ساری، ایران.
3 - دانشجوی کارشناسی رشته مهندسی چوب، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ساری، ایران.
4 - دانشجوی کارشناسی رشته مهندسی چوب، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ساری، ایران.
کلید واژه: محور طولی, بیومتری الیاف, چنار, منافذ متقابل,
چکیده مقاله :
هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگیهای آناتومی و بیومتری الیاف چوب چنار در محور طولی و عرضی ساقه درخت بود. به همین منظور یک اصله درخت کاملا سالم چنار با سن تقریبی 12 سال واقع در شهرستان آمل به طور تصادفی انتخاب و قطع گردید. دو دیسک به ضخامت 5 سانتی متر از ارتفاع برابر سینه و نزدیک به تاج درخت برای آزمونها تهیه گردید. سپس نمونه های آزمونی به ابعاد 3×2×2 سانتی متر به صورت متوالی در جهت عرضی دیسک ها از مغز به سمت پوست تهیه و مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی ویژگی های بیومتری الیاف: طول الیاف، قطر حفره سلولی، ضخامت دیواره سلولی و قطر کلی سلول ارزیابی گردید. نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های ابعادی الیاف حکایت از آن داشت که محورهای طولی و عرضی ساقه درخت به طور معنی داری بر ویژگی های بیومتری الیاف تاثیرگذار هستند به طوری که طول الیاف، قطر حفره سلولی، ضخامت دیواره سلولی و قطر کلی سلول در محور شعاعی ساقه از مغز به سمت پوست درخت روند افزایشی و در محور طولی ساقه از کنده به سمت تاج درخت روند نزولی داشته است. بررسی ویژگی های آناتومی چوب درخت چنار در سه سطح مقطع عرضی، مماسی و شعاعی نشان داد که این چوب جز پهن برگان پراکنده آوند بوده و مرز حلقه های رویشی مشخص، دریچه آوندی ساده و نردبانی، منافذ بین دیواره آوند از نوع متقابل می باشد.