بررسی اثر زمان پرس، مقدار چسب و ذرات ساقه سویا بر ویژگی های تخته خرده چوب
محورهای موضوعی : جنگلداریمیثم مهدی نیا 1 , محمد لایقی 2 , اصغر تاتاری 3 , علی اکبر عنایتی 4
1 - گروه فرآوردههای چندسازه چوب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
3 - گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
4 - گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
کلید واژه: ساقه سویا, ویژگیهای مکانیکی, تخته هخرد چوب, ویژگیهای فیزیکی,
چکیده مقاله :
هدف از انجام این تحقیق بررسی قابلیت استفاده از ساقه سویا به عنوان ماده لیگنوسلولزی جایگزین چوب در تولید تختهخردهچوب بود. لذا در این تحقیق از ساقه سویا در 4 سطح 25، 50، 75 و 100 درصد وزنی، زمان پرس در 3 سطح 5، 6 و 7 دقیقه و مقدار چسب مصرفی در 3 سطح 8، 10 و 12 درصد به عنوان عوامل متغیر استفاده شد. نتایج نشان داد که ویژگی های خمشی (MOR و MOE) با افزایش مقدار ساقه سویا در ترکیب تخته نهایی بهبود و چسبندگی داخلی کاهش یافت، ولی مقدار جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری افزایش یافت. تمام ویژگی های مکانیکی و فیزیکی شامل ویژگی های خمشی، چسبندگی داخلی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری با افزایش مقدار چسب و زمان پرس بهبود یافت. نتایج در نهایت نشان داد که ساقه سویا ماده مناسبی جهت تولید تختهخردهچوب می باشد.
This study conducted to investigate usability of soya stalk as lignocellulosic material and wood alternative in particleboard manufacturing. Four levels of soya stalk (25, 50, 75, and 100%), 3 level of press time (5, 6, and 7 min), and the content of resin in 3 levels (8, 10, and 12%) were considered as dependent variables. Results showed that bending properties (MOR and MOE) were enhanced by increasing soya stalk content in boards, while internal bonding (IB) property decreased. However, water uptake and thickness swelling after 2 and 24 immersions were increased. With increasing in resin content and press time, both mechanical and physical properties including bonding properties, internal bonding properties, water uptake and thickness swelling were suppressed. The results showed that soya stalk is a suitable wood alternative in particleboard manufacturing.
_||_