چکیدهدریاچه سد گلستان واقع در 12 کیلومتری شرق شهرستان گنبد واقع شده و در سال 1379 افتتاح گردیده است. حجم مخزن سد گلستان 86 میلیون مترمکعب در سال 1379و 52 میلیون مترمکعب در سال 1394 محاسبه شده و مساحت آن 1500 هکتار تعیین شده است. تعیین نقاط مناسب پرورش ماهیان سردآبی و هم چکیده کامل
چکیدهدریاچه سد گلستان واقع در 12 کیلومتری شرق شهرستان گنبد واقع شده و در سال 1379 افتتاح گردیده است. حجم مخزن سد گلستان 86 میلیون مترمکعب در سال 1379و 52 میلیون مترمکعب در سال 1394 محاسبه شده و مساحت آن 1500 هکتار تعیین شده است. تعیین نقاط مناسب پرورش ماهیان سردآبی و همچنین مناطق مناسب پرورش در سد گلستان مشخص و رتبهبندی شدند. سپس تعداد بهینه Cage culture در یک مزرعه بر اساس ماکزیمم کردن مساحت مناطق مناسب پرورش و در نظر گرفتن فاصله اطمینان حدود 80 متر محاسبه شد. نتایج با در نظر گرفتن حداکثر مساحت و حداقل فاصل اطمینان بین قفسها بیانگر تعداد 80، 80 و 100 Cage culture در هر منطقه بهترتیب برای پرورش سردآبی میباشد. با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی با شناسایی و اولویتبندی عناصر تصمیمگیری فاصله اطمینان 80 متر و تعداد بهینه Cage culture، نحوه چیدمان مزارع پرورش ماهیان سردآبی در سد گلستان تعیین شد. براساس چیدمان تعیین شده، با توجه به مساحت حداکثر دریاچه که حدود 1383 هکتار میباشد. لازم به ذکر است با درنظر گرفتن حداقل حداقل مساحت دریاچه و حد اکثر فاصل اطمینان بین قفسها سالانه میتوان حدودا تولیدی معادل 108تن ماهی قزلآلا میتوان برداشت کرد و اگر عمق آب محل استقرار قفسها کمتر از 4 متر باشد حدود 60 تن ماهی قزلآلا میتوان تولید کرد.
پرونده مقاله
چکیدهاین تحقیق بهمنظور سنجش سرانه مصرف آبزیان و ارائه راهکارهای توسعه مصرف آن در استان مازندران انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل خانوارهای شهری و روستایی استان مازندران به تعداد 1000 خانوار بوده است که نمونه گیری در دو گروه شاغلین دولتی و آزاد به روش تصادفی چکیده کامل
چکیدهاین تحقیق بهمنظور سنجش سرانه مصرف آبزیان و ارائه راهکارهای توسعه مصرف آن در استان مازندران انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل خانوارهای شهری و روستایی استان مازندران به تعداد 1000 خانوار بوده است که نمونه گیری در دو گروه شاغلین دولتی و آزاد به روش تصادفی انجام شد. پرسشنامهای با هدف بررسی ویژگی های فردی پاسخگویان، مزایای مصرف آبزیان، تنگناهای مصرف آبزیان و عادات خرید و مصرف آبزیان در اختیار افراد قرار گرفت. براساس نتایج این مطالعه میانگین میزان مصرف آبزیان بین دو گروه شاغلین دولتی و آزاد اختلاف معنی داری نداشت، شرایط مطلوب مصرف آبزیان در بین دو گروه مورد مطالعه، بین 9 تا 11 کیلوگرم برآورد گردید. نتایج رگرسیون چندگانه، 5 عامل میزان تحصیلات، میزان درآمد، تعداد اعضای خانواده، قیمت بالای آبزیان و عدم آشنایی لازم با پخت آبزیان در تعیین میزان مصرف آبزیان معنی دار بودند و 8/51 درصد از تغییرات متغیر وابسته تحقیق (مصرف آبزیان) تبیین کردند. جهت توسعه مصرف آبزیان پیشنهاد میشود که برنامهریزی برای افزایش سطح اطلاعات و فرهنگ عمومی، تنوع بخشی به روش ها و برنامههای ترویج و اشاعه مصرف آبزیان، گسترش مراکز توزیع و تولید آبزیان و کمک به فعالیت تعاونیها و اتحادیه در عرصه بازاریابی آبزیان و اتخاذ سیاستهای حمایتی از جامعه صیادی برای ارتقای سطح رفاه اجتماعی ایشان و در نهایت کاهش قیمت آبزیان، مورد توجه برنامه ریزان توسعه مصرف آبزیان و سلامت اجتماعی قرار گیرد.
پرونده مقاله
چکیدهبهدلیل کمبود منابع آب شیرین در کشور ایران، استفاده از منابع آبهای لبشور و شور برای تولید محصولات شیلاتی مورد توجه قرار گرفته است. ماهی قزلآلای رنگینکمان بهدلیل توانایی سازگاری با آب لبشور بیشتر از سایر گونههای پرورشی مورد توجه میباشد. در این پژوهش شاخصهای چکیده کامل
چکیدهبهدلیل کمبود منابع آب شیرین در کشور ایران، استفاده از منابع آبهای لبشور و شور برای تولید محصولات شیلاتی مورد توجه قرار گرفته است. ماهی قزلآلای رنگینکمان بهدلیل توانایی سازگاری با آب لبشور بیشتر از سایر گونههای پرورشی مورد توجه میباشد. در این پژوهش شاخصهای رشد ماهی قزلآلا در آب لبشور ppt 14 مستخرج از منابع آبی زیرزمینی در منطقه اسفراین (خراسان شمالی) در دو استخر خاکی به مساحت هر یک 3000 مترمربع با عمق مفید 8/1 متر در یک دوره پرورش 160 روزه (پاییز و زمستان) مورد بررسی قرار گرفت. ذخیرهسازی اولیه بچهماهیان در هر استخر 23000 عدد با میانگین وزنی 5/1±7/22 گرم بود. بهدلیل تفاوت در نرخ بازماندگی ماهیان در استخر 1 (82 درصد) و 2 (88 درصد)، اختلاف در سایر پارامترها در پایان دوره پرورش معنیدار بود (05/0>P). بهطوریکه بهترتیب در استخرهای 1 و 2 بازدهی غذا 02/0±88/0 و 02/0±82/0، ضریب چاقی 01/0±42/1 و 03/0±29/1 و ضریب رشد ویژه 01/0±51/1 و 02/0±40/1 درصد در روز، نسبت کارآیی پروتئین 05/0±26/2 و 06/0±11/2 و ضریب تبدیل غذایی 02/0±18/1 و 04/0±25/1، میانگین وزن نهایی 7±390 و 7±340 گرم تعیین شد. نتایج نشان داد که بچهماهیان در دو استخر بر خلاف اختلاف نسبی در شاخصهای رشد، از وضعیت خوبی در پرورش با آب لبشور برخوردار بودهاند.
پرونده مقاله
چکیدهعصاره چای سبز بهدلیل داشتن ترکیبات پلیفنلی با خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی بهعنوان یک آنتیاکسیدانی قوی شناخته شده است. در این پژوهش، تأثیر سه عامل کاهش دما (5-3 درجه سانتیگراد)، عصاره آبی چای سبز (GTE) (بهمیزان ppm 800) و MAP (به نسبت 50:5:45 برای گازهای 2CO:2 چکیده کامل
چکیدهعصاره چای سبز بهدلیل داشتن ترکیبات پلیفنلی با خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی بهعنوان یک آنتیاکسیدانی قوی شناخته شده است. در این پژوهش، تأثیر سه عامل کاهش دما (5-3 درجه سانتیگراد)، عصاره آبی چای سبز (GTE) (بهمیزان ppm 800) و MAP (به نسبت 50:5:45 برای گازهای 2CO:2O:2N) بر تغییرات شیمیایی و حسی SCM، در مقایسه با بستهبندی معمولی (AP)، در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج روند تغییرات پراکسید (PV) نشان داد که بعد از 4 روز، تمام تیمارها در مقایسه با AP، اثر محافظتکنندگی معنیداری بر اکسیداسیون روغن موجود در SCM دارند (05/0P<). استفاده از GTE و MAP بهصورت جداگانه و بهخصوص به شکل ترکیبی موجب کندتر شدن نرخ تشکیل اسیدهای چرب آزاد (FFAs) گردید، چرا که بر خلاف تیمار AP، افزایش این شاخص فقط در روز 16 بررسی معنیدار بود. مقدار مواد واکنشگر با تیوباربیوتیک اسید (TBARS) نمونه شاهد در روز 16 از حداکثر مجاز گذشته و به 21/0±51/2 میلیگرم رسید. استفاده از GTE اثر قابل ملاحظهای بر روند افزایشی شاخص TBARS نمونهها در مقایسه با AP نداشت (05/0P>). روند تغییرات pH در تمامی تیمارها صعودی بوده و تیمارهای GTE و یا MAP، بر افزایش pH مؤثر نبودند. در ارزیابیهای حسی، تیمار MAP در مقایسه با تیمار GTE، امتیاز کیفی کل بالاتری کسب نمود و اختلاف معنیداری با MAP+TE در دمای یخچال نداشت. در مجموع MAP+GTE بهعنوان تیمار منتخب و مؤثر در افزایش عمر ماندگاری SCM در شرایط نگهداری در یخچال، توانست زمان ماندگاری را حداقل 4 روز بهبود بخشد.
پرونده مقاله
چکیدهدر این تحقیق پارامترهای یونی (کلسیم، سدیم، پتاسیم، فسفر و منیزیوم) و فاکتورهای متابولیکی (کلسترول، پروتئین کل، آلبومین و اسمولاریته) سرم خون 34 قطعه تاس ماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus) وحشی که در سال های 1388 تا 1391 به روش تور ترال در استان گیلان صید شده بود چکیده کامل
چکیدهدر این تحقیق پارامترهای یونی (کلسیم، سدیم، پتاسیم، فسفر و منیزیوم) و فاکتورهای متابولیکی (کلسترول، پروتئین کل، آلبومین و اسمولاریته) سرم خون 34 قطعه تاس ماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus) وحشی که در سال های 1388 تا 1391 به روش تور ترال در استان گیلان صید شده بودند، در 3 گروه وزنی گروه 1 (زیر 100 گرم)، گروه 2 (بین 100 تا 500 گرم) و گروه 3 (بالای 500 گرم) بررسی گردید. نتایج نشان داد که یون های منیزیوم، کلسیم، پتاسیم و فسفر در گروه های وزنی اختلاف معنی داری آماری نشان داد (05/0P<) ولی یون سدیم فاقد اختلاف آماری در بین گروه های مختلف بود (05/0P>). گروه 1 دارای بیشترین میزان یونهای منیزیوم و کلسیم نسبت به گروه های دیگر بود. فاکتورهای متابولیکی خون نظیر اسمولاریته، کلسترول و آلبومین نیز فاقد اختلاف معنی دار بین گروه ها بود، ولی گروه 1 در میزان پروتئین کل با گروه 2 اختلاف معنی دار آماری را نشان داد (05/0P<). میزان کلسترول و پروتئین کل در گروه 3 از بیشترین مقدار برخوردار بود، در حالی که میزان آلبومین در گروه 3 دارای کمترین مقدار بود. بنابراین توجه به ارتباط بین یون ها و فاکتورهای متابولیکی در رشد، تولید مثل و تنظیم اسمزی در تاس ماهی ایرانی در بررسی وضعیت سلامت، تشخیص عوامل بیماری زایی و مدیریت صید این گونه در دریای خزر می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
پرونده مقاله
چکیدهاین پژوهش بهمنظور سنجش تأثیر سطوح متفاوت پریمیکس ویتامین C جیره بر برخی از شاخصهای رشد، بقاء و مقاومت در برابر برخی از عوامل محیطی (دما و شوری) روی بچهماهی سفیدfrisii kutum Rutilusاجرا شد. برای انجام این آزمایش، بچهماهیان سفید 1 گرمی از مرکز تکثیر و پرورش ماهیا چکیده کامل
چکیدهاین پژوهش بهمنظور سنجش تأثیر سطوح متفاوت پریمیکس ویتامین C جیره بر برخی از شاخصهای رشد، بقاء و مقاومت در برابر برخی از عوامل محیطی (دما و شوری) روی بچهماهی سفیدfrisii kutum Rutilusاجرا شد. برای انجام این آزمایش، بچهماهیان سفید 1 گرمی از مرکز تکثیر و پرورش ماهیان استخوانی، واقع در سیجوال تهیه شدند. چهار جیره غذایی شامل؛ میزانهای 0، 200، 500 و 1000 میلیگرم در کیلوگرم غذا پریمیکس ویتامین C در 3 تکرار و بهمدت 8 هفته برای تغذیه بچهماهیان سفید در نظر گرفته شدند. تعداد 480 نمونه بچهماهی سفید با وزن متوسط 1 گرم به 12 عدد وان پلاستیکی (هر وان 40 عدد ماهی) معرفی گردیدند. ماهیان روزانه بهمیزان 4 درصد وزن بدن تغذیه شدند. در پایان، ماهیان هر یک از تیمارها تحت استرسهای دمایی (31 درجه سانتیگراد) و شوری (ppt 14) قرار گرفتند و بازماندگی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین متوسط (± انحراف استاندارد) وزن کسب شده در تیمار 1000 میلیگرم در کیلوگرم پریمیکس ویتامین C و کمترین آن در تیمار شاهد (بدون پریمیکس ویتامین C) ملاحظه گردید که این اختلاف از نظر آماری معنیدار نبود. بررسی شاخصهای رشد نشان داد که درصد افزایش وزن (PBWI)، ضریب رشد ویژه (SGR)، ضریب تبدیل غذایی (FCR) و بقاء در ماهیان تغذیه شده با پریمیکس ویتامین C 1000 میلیگرم بر کیلوگرم جیره بهطور معنیداری بالاتر از دیگر تیمارها بوده است (05/0P<). نتایج استرس دمایی و شوری نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطوح متفاوت پریمیکس ویتامینC بازماندگی بیشتری نسبت به ماهیان تغذیه شده بدون پریمیکس ویتامینC داشتند. براساس نتایج بهدست آمده میتوان بیان نمود که پریمیکس ویتامین C میتواند نقش مهمی را در افزایش عملکرد رشد و مقاومت در برابر عوامل محیطی (دما، شوری) در بچهماهی سفید ایفا نماید.
پرونده مقاله