Biological Control of African Violets Root-Knot Disease by the Used of Extracellular Protease Bacillus
محورهای موضوعی : مجله گیاهان زینتیHadi Rahanandeh 1 , Mahsa Moshayedi 2
1 - Member of Department of Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
2 - Young Researchers and Elite Club, Rasht Branch, Islamic Azad University
کلید واژه: Biological control, African violet media, Root knot disease, <, i>, Bacillus<, /i>, ,
چکیده مقاله :
The present study explored the efficacy of Bacillus spp. and protease production for biocontrol of the root-knot nematode Meloidogyne javanica in African violet media. Among 100 bacterial isolates from various soils, the highest nematode mortality was observed for treatments with isolate GM-18, which was identified as Bacillus subtilis based on cultural and morphological characteristics and 16S rDNA sequencing analyses. The Bacillus spp. showed nematicidal activity 74.01 to 28.33. Strain GM18 showed the most inhibitor zone in medium containing casein (13 mm) and nematicidal activity in our tests targeting Meloidogyne javanica. The effect of different variables such as time (1-24 h), pH (7- 8.5), and temperature (25- 37 °C) on the protease production was checked. The maximum enzyme production was noted when B. subtilis GM18 was grown on mineral medium and incubated at 31°C for 12 h with initial pH = 8. Three protease inhibitors that had the greatest influence on EDTA were studied. Protease produced by B. subtilis GM18belonged to different groups.
در این تحقیق تاثیر Bacillus spp. و پروتئاز تولیدی آنها روی نماتد غده (Meloidogyne javanica) در میزبان بنفشه آفریقایی مورد بررسی قرار گرفت. حدود 100 جدایه باکتریایی از خاک ها جداسازی شد. تاثیر همهی باکتریها بر میزان مرگ و میر نماتدها مورد بررسی قرار گرفت. از باکتریهای موثر چهار جدایه متعلق به جنس باسیلوس بودند. از باسیلوس های جداسازی شده جدایه GM18 بیشترین تاثیر را در مرگ و میر نماتد غده داشت. بر اساس آزمایش تولید پروتئاز 4 جدایه قادر به تولید پروتئاز در سطح پتری دیش بودند. بزرگترین هاله را جدایه GM18 به میزان 13 میلی متر تولید کرد. این جدایه بر اساس آزمایشهای بیوشیمیایی و توالیسنجی B. subtilis تشخیص داده شد. فاکتورهای تاثیرگذار در میزان تولید پروتئاز همانند pH، دما، زمان و همچنین بازدارنده های تولید پروتئاز در مورد این جدایه بررسی گردید. نتایج آزمایشها نشان داد که بیشترین میزان تولید پروتئاز در دمای 31 درجه سانتی گراد، 8=pH و زمان 12 ساعت رخ میدهد. بیشترین تاثیر بازدارندگی را EDTA روی پروتئاز تولیدی داشت که نشاندهندهی وجود میزان زیاد متالوپروتئاز میباشد، البته بازدارندههای دیگر نیز به میزان کمتر تاثیر داشتند که نشان میدهد پروتئاز تولیدی این باکتری از چند گروه پروتئاز مختلف تشکیل شده است.