مقایسه میزان افلاتوکسین در ارقام مختلف برنج های تولید داخل و وارداتی در فصول مختلف سال و تأثیر نحوه پخت بر مقدار سم
محورهای موضوعی : میکروب شناسی مولکولی
1 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، گروه زیست شناسی
کلید واژه: الایزا, برنج, متانول, آسپرژیلوس فلاووس, افلاتوکسین,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: امروزه برنج غذای نیمی از جمعیت کره زمین را تشکیل می دهد. برنج نیز مانند سایر غلات در معرض آلودگی قارچ ها و سم آفلاتوکسین می باشد. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان آفلاتوکسین در نمونه برنج های مصرفی شهر رشت و چگونگی نوع پخت آن انجام گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی 72 نمونه برنج مصرفی تولید داخل و وارداتی تهیه شده از 6 فروشگاه بزرگ برنج در سطح شهر رشت در دو فصل تابستان و زمستان انجام شد. در ابتدا آفلاتوکسین در نمونه ها به سه حالت خام، پخته کته ای و پخته آبکشی با استفاده از متانول 80 درصد استخراج گردید. سپس مقدار آفلاتوکسین در هر نمونه با استفاده از تکنیک الایزا تعیین شد. یافته ها: نمونه های داخلی نسبت به نمونه های وارداتی آلودگی کمتری داشتند. نمونه های جمع آوری شده در فصل تابستان نسبت به فصل زمستان آلودگی کمتری داشتند. همچنین در همه موارد برنج پخته نسبت به حالت خام همان برنج آلودگی کمتری داشت. این کاهش آلودگی ناشی از پخت، در حالت آبکشی بیش از حالت کته ای بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که همه برنج ها به میزان های متفاوتی آلودگی داشتند. بنابراین ضرورت نظارت و کنترل دائمی بر روی میزان آلودگی برنج های مصرفی وجود دارد. از آنجایی که میزان آلودگی برنج های وارداتی بیش از نمونه های داخلی بود، به منظور کاهش واردات برنج باید اقدامات اساسی در راستای افزایش حمایت از تولید داخلی برنج در کشور انجام پذیرد
Background and Objectives: Nowadays, rice is the foodstuff for half the populations, worldwide. Rice is exposed to fungal and aflatoxin contaminations like other cereal. This study was aimed to investigate and to compare the amount of aflatoxin in rice samples in Rasht city and effects of cooking on the level of toxin. Material and Methods: This cross-sectional study was carried out on 72 samples of consumed rice from domestic and imported productions bought from six stores in Rasht city in both summer and winter. At first aflatoxin was extracted using 80% methanol in three different types of samples including raw, boiled and water cooked. Then aflatoxin content was determined in each sample using the ELISA technique. Results: Domestic samples were less contaminated than imported ones. Samples collected in the summer were less contaminated than winter. Also, in all cases, the cooked rice was less contaminated than seen in raw rice. This reduction rate of contamination was more effective in cooked water rice than in boiled. Conclusion: The results showed that all rice was contaminated in different levels. Therefore the needs for constant control and supervision over the contamination of rice must be considered. Since the contamination rate of imported rice was more than domestic one, for the purpose of reduction imported rice, the basic steps in order to increase domestic production of rice should be supported.