بهینه سازی منبع نیتروژنی مناسب به منظور تولید اریترومایسین توسط سویه ساکارو پلی اسپورا اریترا
محورهای موضوعی : زیست فناوری میکروبیمریم فیروزبخت 1 , سعید اکبرزاده کلاهی 2 , غزل لبیکی 3 , حسین عطار 4
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، گروه میکروب شناسی
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، دانشکده داروسازی، گروه فارماکولوژی و سم شناسی
3 - مربی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، گروه بیوتکنولوژی
4 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده فنی، گروه مهندسی شیمی
کلید واژه: اریترومایسین, ساکاروپلی اسپورا اریترا, پودر آب پنیر,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: افزایش بازده تولید محصول همراه کاهش هزینه های تمام شده، از جنبه های مهم تحقیقات زیست فناوری است. از آنجایی که آنتی بیوتیک ها از نظر مصرف سالیانه، مقام دوم را میان فرآورده های زیستی دارند، پژوهش های بسیاری به منظور افزایش تولید این فرآورده ها صورت گرفته است. این مطالعه با هدف بهینه سازی ترکیبات محیط کشت تخمیر از نظر منبع نیتروژنی، در تولید اریترومایسین انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه تحقیقی با نمونه گیری منظم از متابولیت های تولید شده توسط سویه ساکاروپلی اسپورا اریترا در تهران انجام گرفت. پس از گذراندن مراحل اسپورزایی، بذردهی و تخمیر، تاثیر غلظت های مختلف پودر آب پنیر بر روی شاخص های مختلف مانند pH، وزن تر زیست توده، تغییرات ریخت شناسی سویه ساکارو پلی اسپورا اریترا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین غلظت اریترومایسین تولید شده با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. یافته ها: نتایج به دست آمده بیانگر تاثیر غلظت های مختلف پودر آب پنیر بر روی شاخص های تخمیر بود. استفاده از ترکیب کنجاله سویا و پودر آب پنیر باعث افزایش میزان تولید اریترومایسین، کاهش زمان تخمیر و در نتیجه کاهش هزینه های تولید گردید. غلظت بهینه منبع نیتروژنی در فرآیند تخمیر میکروبی به منظور تولید اریترومایسن معادل g/l 54 پودر آب پنیر به همراه g/l 12 کنجاله سویا محاسبه شد. نتیجه گیری: پودر آب پنیر از جمله منابع ارزان قیمت نیتروژنی است و استفاده از آن می تواند ضمن کاهش هزینه ها، بازده تولید را افزایش داده و جایگزین مناسبی برای سایر منابع نیتروژنی در ابعاد صنعتی باشد.
Background & Objectives: Increase in the yield while reducing costs is one of the most important aspects of researches in biotechnology. Considering the amount of bioproducts consumed annually, antibiotics stand at second place, and therefore there has been considerable research to increase their production. This study was aimed to optimize the media used in fermentation process in terms of nitrogen source. Materials & Methods: This study was conducted in Tehran, based on a continuously sampling from the metabolites produced by Saccharopolyspora erythraea. After sporulation, seeding and fermentation, the role of whey powder on several indicators such as pH, biomass production percentage morphological changes in the strain was analyzed. The concentration of the produced erythromycin were examined by spectrophotometry. Results: The results of this study showed the effectiveness of different concentrations of whey powder on fermentation indices. Also, according to the results, the use of soybean meal with whey powder had positive impacts on the amount of erythromycin produced, duration of fermentation and the production costs. The optimized concentration of nitrogen nitrogen for production of this antibody was a combination of 54g/l whey powder with 12g/l soybean meal. Conclusion: Since whey powder is an inexpensive source of nitrogen, it can be used to reduce costs, and increase the yield. Therefore, whey powder can be used as an alternative source of nitrogen in industrial production.