شناسایی و مقایسه ترکیبات مؤثر در اسانس گیاهان رازیانه و اکالیپتوس به منظور کنترل برخی باکتریهای مهم بیماریزای گیاهی
محورهای موضوعی : باکتری شناسیمیترا امیدی نسب 1 , میلاد آئینی 2
1 - دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی،
2 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
کلید واژه: اسانس, آنتی اکسیدان, آنتی باکتریال, باکتریهای بیماریزا,
چکیده مقاله :
امروزه استفاده از اسانسهای گیاهی برای دست یابی به مواد ضد باکتریایی طبیعی برای کنترل عوامل بیماریزای گیاهی مورد توجه فراوان قرارگرفته است. هدف از این پژوهش، شناسایی و بررسی ترکیبات مؤثر در گیاه رازیانه و اکالیپتوس به منظور کنترل برخی از باکتری های بیمارگر مهم گیاهی در شرایط آزمایشگاهی است. در تحقیق حاضر ترکیبات عمده گیاهان رازیانه و اکالیپتوس با روش دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی و همچنین اثر ضد میکروبی و حداقل غلظت مهارکننده رشد آنها بر روی تعدادی از باکتریهای بیماریزا مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی کروماتوگرام دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی، در اسانس رازیانه پارا سیمن (18/30%)، کومینال (74/24%) و بتاپینن (81/11%) و در اسانس اکالیپتوس 1، 8 سینئول (87/47%)، آلفا پینن (94/17%)، پاراسیمن (91/7%) و لیمونن (68/7%) بهعنوان ترکیبات عمده شناسایی شدند. همچنین، حداقل غلظت مهارکنندگی برای اسانس رازیانه (µg/ml 79/3) و اسانس اکالیتوس (µg/ml54/8) محاسبه شد. اسانس رازیانه بیشترین اثر بازدارندگی معنی داری را روی کلاویباکتر میشیگاننسیس با قطر هاله بازدارنده 4/4 سانتیمتر داشت. اسانس اکالیپتوس بیشترین اثر بازدارندگی را روی اروینیا امیلوورا با قطر هاله 3/4 (سانتی متر) داشت. در تمامی موارد با افزایش غلظت، اثرات ضد باکتریایی نیز افزایش یافت. با توجه به یافتههای این تحقیق استفاده از این اسانسها میتواند بهعنوان جایگزین مناسبی برای سایر آنتیاکسیدانهای موجود مدنظر قرار گیرد.
One of the most significant current discussions is approaching the antibacterial activity of essential oil to control plant pathogenic agents. Current study aimed to characterize chemical composition and antibacterial activity of Foeniculum vulgare and Eucalyptus to control some plant pathogenic bacteria in-vitro. In the present study, essential oil components of Foeniculum vulgare and Eucalyptus were subjected to Gas chromatography–mass spectrometry analysis, their minimum inhibitory concentration and antibacterial inhibitory on some plant pathogenic bacteria were determined. GC-MS analysis showed that the main component of the essential oil of F. vulgare were p-cymene, (30.18%), Cuminal (24.74%), 2-beta pinene (11.81%), while Eucalyptus were 1,8 cineol (47.87%), 1-alpha pinene (17.94%), p-cymene (7.91%) and Limonene (7.68%). Also, minimum inhibitory concentration was 3.79 µg/ml and 8.54 µg/ml for F. vulgare and Eucalyptus, respectively. Results of the antimicrobial investigation demonstrated that F. vulgare had the highest inhibition diameter of 4.4 centimeters in Clavibacter michiganensis. In Eucalyptus essential oil, highest inhibition zone (4.3 centimeters) were attributed to Erwinia amylovora. Results showed that by increasing the concentration, antibacterial activity increases. Our findings provide a rational basis of a novel emerging alternative to antimicrobial treatments in plant disease management programs.
2. Kim J, arshall , Wei . ntibacterial acti ity s me essential il c mp nents against
i e b rne path gens. J gric hem. 99 ; 43: 39- 4 .
3. Kamat u , Vilj en . re ie the applicati n an pharmac l gical pr perties
α- isab l l an α- isab l l-rich ils. J m Oil hem c. 0 0; : - .
4. elan er , la mi L, Lat a-Kala K, attila- an h lm T, l , mi J, rris L .
an V n Wright . haracteri ati n the acti n selecte essential il c mp nents n
ram-negati e bacteria. J gric hem. 99 ; 46:3 90-3 9 .
5. asan a eh N. Techn l gical implicati n natural pr ucts in plant iseases management
ith special emphasis n ireblight. nt J gric ci. 00 ; : 3-6 .
6. ylu , ylu , ren ile . hemical c mp siti n an antibacterial acti ity
essential ils bitter ennel eniculum ulgare an ill nethum gra e lens against the
gr th -b rne an see -b rn path genic bacteria. tal J ci. 009; 3 : 34 -3 .
7. Khan a eh , asan a eh N. ispersi n, etecti n an management bacterial can er
t mat in West erbaijan pr ince. Thesis. 0 . slamic a Uni ersity Tehran.
دنیای میکرو ها، سال دوازدهم شماره چهارم زمستان .1873شناسایی و مقایسه ورکیبات مؤثر در اسانس گیاهان رازیانه و اکالیپتوس به منظورکنترل بریی باکتریهای... میترا امیدی نسب و همکاران
931
8. ams . enti icati n essential il c mp nents by as chr mat graphy/mass
spectr sc py. llin is: llure ubl cr p. 99 . pp.69-3 .
9. urt . ssential ils: their antibacterial pr perties an p tential applicati ns in s- a
re ie . nt J icr bi l. 004; 94 3 : 3- 3.
10. Yuan Y. ultiple imputati n using s t are. J tat t . 0 ; 4 6 : -
11. Nic letta , Laura O, Vanessa , Valentina L, ngela , assim . te ania L. ssential
Oils ith nhibit ry apacities n seu m nas syringae p . actini iae, the ausal gent
Ki i ruit acterial an er. sian J lant ath l. 0 ; : 6- 6.
12. Lucas , l es , ereira , erina J . e u a . ntibacterial acti ity essential
ils n anth m nas esicat ria an c ntr l bacterial sp t in t mat . esq agr pec ras.
0 ; 4 : 3 -3 9.
13. sseini Ne ha , lamshahi L, anjeh eh L. i c ntr l e iciency me icinal plants
against ect bacterium car t rum, alst nia s lanacearum an scherichia c li. Open
n r c J. 0 ; 3: 4 -46.
14. e esi , ja N, anat y , abul a , T th . n itr inhibiti n gr th r inia
amyl ra by plant ils. i c ntr l bacterial plant iseases st ymp sium, eeheim,
armsta t, ermany. 00 ; pp: 6 - 64.
15. Vi e K, ajpai, K ang- yun ae , un hul Kang. ntr l alm nella in s by
using essential ils: re ie . res nt. 0 ; 4 : - 34.
16. agamb ula , Uytten aele , ebe ere J. nhibit ry e ect thyme an basil essential
ils, car acr l, thym l, estrag l, linal l an p-cimene t ar s higella s nnei an
. lexneri. icr bi l. 004; : 33–4 .
_||_
2. Kim J, arshall , Wei . ntibacterial acti ity s me essential il c mp nents against
i e b rne path gens. J gric hem. 99 ; 43: 39- 4 .
3. Kamat u , Vilj en . re ie the applicati n an pharmac l gical pr perties
α- isab l l an α- isab l l-rich ils. J m Oil hem c. 0 0; : - .
4. elan er , la mi L, Lat a-Kala K, attila- an h lm T, l , mi J, rris L .
an V n Wright . haracteri ati n the acti n selecte essential il c mp nents n
ram-negati e bacteria. J gric hem. 99 ; 46:3 90-3 9 .
5. asan a eh N. Techn l gical implicati n natural pr ucts in plant iseases management
ith special emphasis n ireblight. nt J gric ci. 00 ; : 3-6 .
6. ylu , ylu , ren ile . hemical c mp siti n an antibacterial acti ity
essential ils bitter ennel eniculum ulgare an ill nethum gra e lens against the
gr th -b rne an see -b rn path genic bacteria. tal J ci. 009; 3 : 34 -3 .
7. Khan a eh , asan a eh N. ispersi n, etecti n an management bacterial can er
t mat in West erbaijan pr ince. Thesis. 0 . slamic a Uni ersity Tehran.
دنیای میکرو ها، سال دوازدهم شماره چهارم زمستان .1873شناسایی و مقایسه ورکیبات مؤثر در اسانس گیاهان رازیانه و اکالیپتوس به منظورکنترل بریی باکتریهای... میترا امیدی نسب و همکاران
931
8. ams . enti icati n essential il c mp nents by as chr mat graphy/mass
spectr sc py. llin is: llure ubl cr p. 99 . pp.69-3 .
9. urt . ssential ils: their antibacterial pr perties an p tential applicati ns in s- a
re ie . nt J icr bi l. 004; 94 3 : 3- 3.
10. Yuan Y. ultiple imputati n using s t are. J tat t . 0 ; 4 6 : -
11. Nic letta , Laura O, Vanessa , Valentina L, ngela , assim . te ania L. ssential
Oils ith nhibit ry apacities n seu m nas syringae p . actini iae, the ausal gent
Ki i ruit acterial an er. sian J lant ath l. 0 ; : 6- 6.
12. Lucas , l es , ereira , erina J . e u a . ntibacterial acti ity essential
ils n anth m nas esicat ria an c ntr l bacterial sp t in t mat . esq agr pec ras.
0 ; 4 : 3 -3 9.
13. sseini Ne ha , lamshahi L, anjeh eh L. i c ntr l e iciency me icinal plants
against ect bacterium car t rum, alst nia s lanacearum an scherichia c li. Open
n r c J. 0 ; 3: 4 -46.
14. e esi , ja N, anat y , abul a , T th . n itr inhibiti n gr th r inia
amyl ra by plant ils. i c ntr l bacterial plant iseases st ymp sium, eeheim,
armsta t, ermany. 00 ; pp: 6 - 64.
15. Vi e K, ajpai, K ang- yun ae , un hul Kang. ntr l alm nella in s by
using essential ils: re ie . res nt. 0 ; 4 : - 34.
16. agamb ula , Uytten aele , ebe ere J. nhibit ry e ect thyme an basil essential
ils, car acr l, thym l, estrag l, linal l an p-cimene t ar s higella s nnei an
. lexneri. icr bi l. 004; : 33–4 .