بررسی توانایی رشد لاکتو باسیلوس پلانتاروم بر روی محیط کشت کنجاله کنجد
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیمرجان السادات موسوی 1 , محمد حجت الاسلامی 2 , زینب السادات ابراهیم زاده موسوی 3 , حسین کیانی 4 , سید محمد علی جلالی 5
1 - دانشگاه ازاد شهرکرد
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
33395-88137
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویهای و عطری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - آزمایشگاه فرایندهای زیستی و تشخیص سریع-گروه علوم و صنایع غذایی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4 - آزمایشگاه فرایندهای زیستی و تشخیص سریع-گروه علوم و صنایع غذایی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
5 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد. 8813733395، ایران
کلید واژه: پروبیوتیک, لاکتوباسیلوس پلانتاروم, اسید چرب, کنجاله کنجد,
چکیده مقاله :
کنجاله روغن کنجد محصول جانبی حاصل از روغنکشی دانه کنجد بوده که بهعنوان یکی از ضایعات کشت و صنعت قابلدسترس و فراوان و غنی از پروتئین باارزش تغذیه ای بالا و ارزانقیمت انتخابشده است و میتواند بهعنوان یک بستر ارزانقیمت جهت رشد میکروارگانیسمهای مفید ازجمله پروبیوتیک ها استفاده شود. در این پژوهش رشد لاکتو باسیلوس پلانتاروم با عنوان یک پروبیوتیک بر روی محیط کشت کنجاله کنجد در شرایط گرمخانه گذاری متفاوت ازنظر دستیابی به بهترین شمارش میکروبی باکتری پروبیوتیکی لاکتو باسیلوس پلانتاروم مورد ارزیابی قرارگرفته است، خمیر کنجاله کنجد با pH اولیه 5/6 بهعنوان محیط کشت استفاده شد و شرایط گرمخانه گذاری شامل شرایط هوازی در سه درجه حرارت 30 و 37 و 44 درجه سلسیوس به مدت 48 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد باکتری توانایی رشد بر روی بستر کنجاله کنجد را دارد و در انتهای تخمیر در دمای 30 و 37 درجه سلسیوس جمعیت میکروبی به CFU/ml 108 افزایش یافت و همچنین لاکتو باسیلوس پلانتاروم , همهی نمونههای تخمیری را در همه دماها بهطور معنیداری ( 05/0p<) کاهش داد و بیشترین میزان کاهش مربوط به دمای 37 درجه سلسیوس بود که به حدود 85/4 رسید. همچنین نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که ترکیب اسیدهای چرب محیط کشت کنجاله کنجد براثر رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم دستخوش تغییرات شد. اسیدهای چرب (C15: 0)، (C15: 1)، (C16: 0)، (C16: 1)، (C18: 1t)، (C18: 1c)، (C21: 0) و (C24: 1) بهطور معنیداری (05/0p<) افزایش یافتند. درحالیکه اسیدهای چرب (C14:1)، (C17: 0)، (C18: 1c)، (C18: 2c)، (C20: 0)، (C18: 3n3)، (C20: 1)، (C22: 0) و (C24: 0) بهطور معنیداری (05/0p<) کاهش یافتند. دراین بین تخمیر سبب تولید (C17:1) و (C22:1) شد و لینولئیک اسید مصرف شد. درمجموع می توان چنین نتیجه گرفت که لاکتوباسیلوس پلانتاروم توانایی رشد در محیط کشت ارزانقیمت و در دسترس کنجاله کنجد را دارا میباشد.
Sesame oil meal is a protein-rich by-product obtained from sesame seed oil extraction, which is seen as one of the cultivation wastes with high nutritional value and cheap price and is abundantly accessible in the agriculture industry. This product can also be used as a cheap substrate for the growth of Beneficial microorganisms including probiotics. This research examines the growth of Lactobacillus Plantarum As a probiotic in the sesame meal culture media under different incubation conditions to achieve the best microbial count of probiotic bacterium of Lactobacillus Plantarum. Sesame meal paste with an initial pH of 6.5 was used as the culture medium, with incubation conditions including aerobic conditions under three temperature rates of 30, 37 and 44°C for 48 hours. The findings revealed that the bacterium could grow in the sesame meal medium, increasing the microbial population to 108cfu/g at the end of fermentation under 30 and 37°C. Also, Lactobacillus Plantarum significantly reduced the pH of all fermented samples under all temperatures (p<0/05), with the pH decreasing by most around 4.85 at 37°C. The findings also suggested that the combination of fatty acids of the sesame meal culture medium changed due to Lactobacillus Plantarum growth. Fatty acids (C15:0), (C15:1), (C16:0), (C16:1), (C18:1t), (C18:1c), (C21:0) and (C24:1) increased significantly (p<0.05), whereas fatty acids (C14:1), (C17:0), (C18:1c), (C18:2c), (C20:0), (C18:3n3), (C20:1), (C22: 0) and (C24: 0) decreased significantly (p<0/05). In the meantime, fermentation helped produce (C17:1) and (C22:1) and consume linoleic acid. In sum, sesame meal can serve as a nutrient and cost-saving medium to grow Lactobacillus Plantarum.
_||_