شناسایی و رتبه بندی مولفه ها و شاخص های قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا با استفاده از منطق دلفی فازی (مورد مطالعه: محصولات برند ال جی در کشور ایران)
محورهای موضوعی : آینده پژوهیایلیا امینی نژاد 1 , حسین وظیفه دوست 2 , افسانه زمانی مقدم 3
1 - گروه مدیریت بازرگانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه مدیریت بازرگانی، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه مدیریت آموزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه
ازاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: قصد خرید آتی, برند ال جی, دلفی فازی, درگیری ذهنی,
چکیده مقاله :
زمینه: امروزه با توجه به تغییرات سریع تمایلات و خواسته های مشتریان، آینده نگاری در حوزه ی پیش بینی قصد خرید آتی مصرف کنندگان در حوزه کالاهای با درگیری ذهنی بالا قابل تامل است. هدف: این مقاله به شناسایی و اولویت بندی مولفه های قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا با شناسایی عوامل، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار در این حوزه می پردازد. روش ها: بر اساس چارچوب نظری این تحقیق، در این پژوهش از منطق دلفی فازی برای یافتن نظرات خبرگان نسبت به یک معیار استفاده شده است. در طراحی و تدوین شاخص های پرسشنامه از پرسشهای بسته (لیکرت) استفاده شد. در این رابطه در دور اول از روش دلفی برای طراحی پرسشنامه استفاده گردید و با مرور بر ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان شاخص ها و مولفه ها مشخص گردیدند. یافته ها: در این گام از پژوهش با استفاده از مطالعه ادبیات مولفه ها و شاخص هایی را که در قصد خرید آتی محصولات با در گیری ذهنی بالا در محصولات برند ال جی تاثیر گذار بودند، استخراج گردیده و در نهایت 18 مولفه و 75 شاخص شناسایی شد. نتیجه گیری: در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان و تحلیل دلفی فازی؛ شاخص های بازخورد از سوی فروشتدگان و توجه به تغییر و تحولات محصولات از مولفه اثرات اجتماعی با بالاترین مقدار دی فازی شده پر اهمیت ترین شاخص های پژوهش و شاخص گروه های محیطی از مولفه هنجارهای ذهنی با کمترین مقدار دی فازی شده کم اهمیت ترین شاخص به حساب میآیند.
Background: Nowadays, given the rapid changes in customers' desires and demands, forward thinking in the area of predicting future consumer purchases in the field of high-mental involvement can be considered. Objective: This paper identifies and prioritizes the components of the future purchase intention of high-mental involvement products by identifying the factors, dimensions, components and indicators that affect this area. Methods: Based on the theoretical framework of this research, in this research, the fuzzy Delphi Logic was used to find expert opinions on a benchmark. Closed questions (Likert) were used to design and compile questionnaire indices. In this regard, Delphi method was used for designing a questionnaire in the first round and by identifying indicators and components by reviewing the literature and interviewing the experts. Findings: In this step, the research uses a literature study to extract the components and indicators that were intended to buy upcoming products with a high degree of mental convergence in LG brand products. Finally, 18 components and 75 indicators were identified. Conclusion: In this research, based on experts' opinions and fuzzy Delphi analysis, feedback indicators from the people of the world and attention to product changes and changes from the social component with the highest degree of DI-phase, the most important indicators of research and the index of environmental groups from the component of norms Subjective with the lowest degree of DI-phase is considered the least important indicator.
_||_
شناسايي و رتبه بندي مولفه ها و شاخص های قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا با استفاده از منطق دلفی فازی (مورد مطالعه: محصولات برند ال جي در كشور ايران)
زمینه: امروزه با توجه به تغییرات سریع تمایلات و خواسته های مشتریان، آینده نگاری در حوزه ی پیش بینی قصد خرید آتی مصرف کنندگان در حوزه کالاهای با درگیری ذهنی بالا قابل تامل است.
هدف: این مقاله به شناسایی و اولویت بندی مولفه های قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا با شناسایی عوامل، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار در این حوزه می پردازد.
روش ها: بر اساس چارچوب نظری این تحقیق، در این پژوهش از منطق دلفی فازی برای یافتن نظرات خبرگان نسبت به یک معیار استفاده شده است. در طراحی و تدوین شاخص های پرسشنامه از پرسشهای بسته (لیکرت) استفاده شد. در این رابطه در دور اول از روش دلفی برای طراحی پرسشنامه استفاده گردید و با مرور بر ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان شاخص ها و مولفه ها مشخص گردیدند.
یافته ها: در این گام از پژوهش با استفاده از مطالعه ادبیات مولفه ها و شاخص هایی را که در قصد خرید آتی محصولات با در گیری ذهنی بالا در محصولات برند ال جی تاثیر گذار بودند، استخراج گردیده و در نهایت 18 مولفه و 75 شاخص شناسایی شد.
نتیجه گیری: در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان و تحلیل دلفی فازی؛ شاخص های بازخورد از سوی فروشتدگان و توجه به تغییر و تحولات محصولات از مولفه اثرات اجتماعی با بالاترین مقدار دی فازی شده پر اهمیت ترین شاخص های پژوهش و شاخص گروه های محیطی از مولفه هنجارهای ذهنی با کمترین مقدار دی فازی شده کم اهمیت ترین شاخص به حساب میآیند.
واژه های کلیدی: قصد خرید آتی، درگیری ذهنی، برند ال جی، دلفی فازی
مقدمه
یکی از متغیرهای مهم تاثیرگذار بر قصد خرید درگیری ذهنی مشتریان می باشد که بیانگر ادراك فرد از ميزان ارتباط محصول با نيازها، ارزشها و علايقش تعريف ميشود، که اگر محصولی با نیاز و ارزشهای مشتری همخوانی داشته باشد زمینه وفاداری و علاقه مشتری نسبت به آن برند یا محصول فراهم میآید. نکتة کلیدی موفقیت استراتژِی های بازاریابی از جنبة علمی، محلی و جهانی، درک رفتار مصرفکننده است و این امر برای شرکتهای تجاری و سازمانهای غیر انتفاعی و همین طور سازمانهای دولتی که قوانین مربوط به بازار را تدوین میکنند، کاربرد دارد (هاوکینز، مودرزباخ و بست، 2007). در دنیای رقابتی امروز، مشتریان در کانون اصلی توجه شرکت ها قرار دارند. لازمه ی جلب رضایت مشتریان، تامین کامل نیازها و شناسایی دقیق خواسته ها، انتظارات، تمایلات، توانایی ها و محدودیت های آنها در تهیه و خرید محصولات است (سالار، 1393، 59)، زیرا توجه به تمایلات و خواسته های مشتریان زمینه ساز قصد خرید آتی مشتریان از آن محصول می شود. امروزه در مباحث علوم اجتماعی از جمله بازاریابی، اهمیت متغیرهای رفتاری به عنوان عامل موثر، انکارناپذیر است (رنجبریان و کیا، 1390، 7). به بیانی دیگر، از آنجا که مصرفکنندگان نقطة عطف تمام فعالیتهای بازاریابی هستند، بازاریابی موفق با درک چرایی و چگونگی رفتار مصرفکننده آغاز میشود. در واقع رفتار مصرفکننده را رفتار کاربر هنگام استفاده از محصول مد نظرش میدانند (شاهحسینی و همکاران، 1394، 96-69). مطالعه و بررسی عواملی که روی رفتار مصرفکننده تاثیر میگذارند و بررسی میزان تاثیر هر یک از این عوامل بر رفتار، باعث دستیابی به شناخت و درکی از رفتار مصرفکننده میشود. بازاریابان تنها در این صورت قادر خواهند بود محصولی را عرضه کنند که با خواستهها و نیازهای مصرفکنندگان انطباق بیشتری داشته باشد و حداکثر رضایت آنان را تامین کند (صفرزاده و همکاران، 1390، 65). مشتریان بر حسب نیازها، انگیزهها و اهدافشان، سطوح متفاوتی از حالتهای روانشناختی دارند (ابراهیمی و همکاران، 1394، 65). بنابراین برای درک رفتار مصرفکننده، شناخت ساختار درگیری ذهنی مصرفکننده اهمیت بسیاری دارد و اغلب این واژه برای درک رفتار مصرفکننده در رابطه با موضوعی خاص استفاده میشود. بسیاری از محققان این متغیر را مهمترین متغیر در ادبیات بازاریابی، به دلیل ارزش زیاد پیشگویی آن در رفتار خرید در نظر میگیرند (حیدرزاده و همکاران، 1391، 18). در کشور ایران صنعت تولید محصولات با درگیری ذهنی بالا در سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته اما در سالهای اخیر با افزایش توان رقابتی محصولات با برندهای مختلف چالشهایی پیش روی تولیدکنندگان این محصولات قرار گرفته است (شاهحسینی و همکاران، 1394، 96-69). صنعت لوازم خانگی ایران توانسته با تکیه بر کیفیت و قیمت مناسب محصولات خود آمار فروش خوبی را کسب نماید. اما در چند سال اخیر میزان رضایت مصرفکنندگان این محصولات در حوزهی کسب رضایت پس از مصرف دارای رشد منفی بوده و به تدریج در حال کاهش است. این کاهش نتیجهی کاهش کیفیت ابزارهای پس از فروش بوده که موجب ایجاد نوعی حس پشیمانی از خرید در مشتری گردیده است. لذا مشتریان پس از خرید و مصرف این محصولات، باید بتوانند حس غرور و رضایت را در خود ایجاد نمایند و در صورت عدم تحقق این مهم موجب عدم قصد خرید آتی آنها از برند خاص میگردد.
مرور ادبیات و سوابق مربوط
در سطح جهانی؛ توجه دانشمندان بر این که چطور جاذبههای احساسی و درگیری ذهنی محصول بر تصمیمات مصرفکننده در قصد خرید آتی تاثیر میگذارد در طول 40 سال اخیر افزایش چشمگیر و پایایی داشته است (هریسون، شاو و نیوهلم، 2005؛ جکسون، 2006؛ پراتر و همکاران، 2011). علیرغم آن که محصولات اخلاقی (همسو با هنجارهای اخلاقی جامعه) هنوز سهم کوچکی از بازار را به خود اختصاص دادهاند (دوینی، آگر و اکهارت، 2010)، اما تحت پشتیبانی ابتکار عملهای برچسبگذاری موفق و تعهدات سازمانی و شرکتی، پدیدهی بازاریابی فراگیری را نمایندگی میکنند. (هارتلیب و جونز، 2009؛ پولمن، 2012؛ یونی لیور، 2011). نکتة کلیدی موفقیت استراتژِهای بازاریابی از جنبة علمی، محلی و جهانی، درک رفتار مصرفکننده است و این امر برای شرکتهای تجاری و سازمانهای غیرانتفاعی و همین طور سازمانهای دولتی که قوانین مربوط به بازار را تدوین میکنند، کاربرد دارد (هاوکینز، مودرزباخ و بست، 2007). امروزه در مباحث علوم اجتماعی از جمله بازاریابی، اهمیت متغیرهای رفتاری به عنوان عامل موثر، انکارناپذیر است (رنجبریان و کیا، 1390،8). در سطح ملی؛ میتوان گفت که شرکتهای تولیدکنندهی محصولات با درگیری ذهنی بالا وارد یک بازار رقابتی بسیار پیچیده و تغییرپذیر گردیدهاند. لذا میبایست اهرمهای مالی و نیروی انسانی خود را در جهت کسب رضایت هر چه بیشتر مشتریان و مصرفکنندگان محصولات خود قرار دهند. رویکردهای مختلف در این حوزه به یازی این تحقیق آمدهاند. برخی نویسندگان بحث کردهاند که چگونه ارزشهای شخصی میتوانند با تصمیمات مصرف پایدارتر ارتباط داشته باشند (کولینز و همکاران، 2007؛ دوران، 2009؛ اورین و کیلبورن، 2011). برخی دیگر نیز نظریهی رفتار برنامهریزی شده (آجزن، 1991) را اتخاذ نمودهاند و به اهمیت نگرش مصرفکننده و هنجارهای شخصی در تمایل و قصد به خرید محصولات پایدار اشاره کردهاند (دیپلسماکر و جانسنز، 2007؛ تانر و کست، 2003). اخیرا توجهاتی نیز به دیگر عوامل روانشناسی اجتماعی همچون درگیری ذهنی محصول و گرفتاری فردی (بزنکان و بلیلی، 2010، 2011) موضع کنترل درونی (کلیولند، کالاماس و لاروخه، 2012) و خودشناسی (گریسکویکوس، تیبور و وان دن برگ، 2010؛ هارتمن و آپولازا-ایبانز، 2012) جلب گردیده است. تحقیقات محدود موجود در مورد تاثیر احساسات بر انتخابهای مسئولانهی مشتریان بر این فرض هستند که احساس یا هیجان علت مستقیم رفتار میباشد (لاونشتین، وبر، هسه و ولش، 2001). اثبات شده است که احساس گناه قبل از خرید بر تصمیمات خرید اخلاقگرایانه تاثیر میگذارد (بامبرگ و موزر، 2007؛ گراب، 1995؛ کیسر، 2006؛ استینهات و ون کنهو، 2006). همدلی با دیگران (گرانزین و اوسلون، 1991) و محیط طبیعی (نیسبت، زلنسکی و مورفی، 2009؛ شالتز، 2000) نیز به عنوانی یکی از عوامل تعیینکنندهی انتخابهای پایدار معرفی شده است. در متون تحقیقاتی؛ خودکنترلی مشابه (برای مثال آگرو و وایت، 2012؛ بامیستر، 2002؛ دوی، براونیل و گیسکنز، 2009)، احساس گناه داوطلبان شرکتکننده دستکاری و تحت کنترل قرار گرفته شده و تاثیر آن بر انتخابهای مصرفکننده ثبت گردیده است (آگراوال و دوهاچک، 2010؛ دوهاچک، آگراوال و هان، 2012؛ پلوزا، وایت و شانگ، 2013).
قصد خريد
قصد خرید به معنای ترجیح یک مصرف کننده در جهت خرید یک محصول یا خدمت میباشد زیرا او فهمیده است که به یک محصول یا خدمت خاص نیاز دارد و یا حتی نگرش به یک محصول یا ادراک محصول در این راه قرار میگیرد. به بیان دیگر قصد خرید به معنای این است که مصرفکننده یک محصول را یکبار دیگر بعد از ارزیابیهایشان از محصول و اینکه محصول ارزش خرید دارد یا خیر خریداری مینمایند. زمانیکه مصرفکنندگان یک محصول خاص را انتخاب مینمایند، تصمیم نهایی در خصوص پذیرش یا رد محصول برای خرید به قصد مصرفکننده بستگی دارد. همچنین عوامل خارجی زیادی شناسایی شدهاند که بر روی قصد خرید اثرگذار هستند(نیبل و اِمید، 2010). عوامل دیگری که قصد خرید را در میان زنان و مردان تحت تأثیر قرار میدهد اطلاعات و آموزش میباشد. برای مثال یک مطالعه نشان داد که زنان تجربه کمتری با خرید آنلاین دارند؛ بنابراین آنها به توصیهها و موارد دیگری نسبت به مردان در طی فرآیند تصمیم خرید خود توجه مینمایند (چیائو و یانگ، 2010). جو و محیط همچنین بر روی قصد خرید در مردان و زنان اثرگذار هستند. یک بررسی نشان داد که موسیقی در رستورانها اثر بیشتری بر زنان نسبت به مردان دارند (استفانی ویلسون، 2003).
قصد خرید آتی
زمانیکه یک مصرف کننده تصمیم به یک خرید میگیرد و از این تصمیم خودش لذت میبرد، او ممکن است خودش را در فرآیندهای خرید آتی مانند تکرار خرید یا وفاداری رفتاری، داشتن نگرش مثبت دربارهء برند یا وفاداری نگرشی، بازاریابی دهان به دهان و قصد خرید آتی درگیر باشد (لینهر و همکاران، نام و همکاران، رومیوکوک و نگنیسز-سیل، 2011، پارک و همکاران، 2012، پولیگاددا و همکاران، 2012 ).
درگیری ذهنی محصول
بهطور خلاصه درگیری ذهنی محصول یک زنجیره از علاقه مصرفکننده نسبت به محصولات و خدمات را بیان میکند. در شماری از تحقیقات، درگیری ذهنی بهعنوان یک حالت درونی از انگیختگی در نظر گرفته شده است که 3 مشخصه اصلی دارد: شدت، جهت و ثبات. شدت به میزان درگیری ذهنی یا انگیزه اشاره دارد که پیوستاری از بالاترین تا پایینترین درگیری ذهنی را شامل میشود. جهت بهعنوان هدف یا موضوعی که باعث انگیزش افراد شده است مانند محصول، تبلیغات و ... تعریف میشود و ثبات به مدتزمان درگیری ذهنی اشاره دارد. مفهوم درگیری یک حالت ذهنی روانشناختی است که نشاندهنده درجه اهمیت، ارتباط شخصی با یک موضوع، یک تبلیغ یا یک محصول است (فورنیر، 2010).
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
تحقیقات موجود در حوزه قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا بیشتر بر فرآیندهای شناختی تمرکز دارد و اغلب نقش هیجانات را در انتخابهای پایدار مصرف نادیده میگیرد. یکی از نمودهای بارز تاثیر هیجانات میتواند نقش جاذبههای احساسی در زمینهی مصرف محصولات با درگیری ذهنی بالا و شکلگیری نوعی احساس گناه و یا غرور پس از مصرف این محصولات شود. نکته اینجاست که هر چه مصرفکننده برای خرید یک محصول فرآیند شناسایی، انتخاب، خرید و مصرف پیچیدهتری داشته باشد؛ درک احساس گناه و یا غرور پس از مصرف این محصولات میتواند در رفتار خرید آتی آنها چه در زمینهی تداوم قصد خرید و چه معرفی این محصولات به افراد دیگر نقش قابل ملاحظهای ایفا نماید. در صورت شناخت معیارهای اساسی، ابعاد، مولفهها و شاخصها میتوان بر تداوم قصد خرید محصولات با درگیری ذهنی بالا تاثیر گذاشت. این جاذبهها میتوانند بر نگرش مصرفکنندگان نسبت به خرید این نوع محصولات اثر گذاشته و شرکتهای بزرگ را در جهت تدوین استراتژیهای مناسب بازاریابی جهت تداوم خرید محصولاتشان توسط مشتریان یاری نماید. لذت/ خوشی و انگیختگی از انواع پاسخهایی هستند که مصرفکنندگان پس از مصرف محصول از خود نشان میدهند.لذت یا خوشی درجهای است که شخص در موقعیتی احساس خرسندی، رضایت یا شادی دارد (لادهاری، 2007). انگیختگی درجهای است که شخص در موقعیتی احساس هیجان، هوشیاری، تحریک، بیداری یا فعال را دارد (لادهاری، 2007). بنابراین سازمانها باید با شناخت کافی از مصرفکنندگان و نیازهای بازار و با تصمیمگیری به هنگام با عرضه محصولی خوب و با قیمتی مناسب در به کارگیری روشهای مطلوب توزیع، استفاده از تبلیغات آگاهکننده و جهتدهنده، شناسایی رقیبان و فرصتها و تهدیدهای محیطی، سهم بازار خود را افزایش دهند و با خلاقیت و ابتکار و تطبیق منابع و امکانات موجود با نیازها و خواستههای مشتریان، علاوه بر افزایش سهم بازار، مشتریان خود را نیز حفظ کنند. بنابراین تلاش خواهیم کرد که در این پژوهش معیارهای اساسی، ابعاد، مولفهها و شاخصهای قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا را شناسایی نموده و آنها را اولویت بندی نماییم.
بنابراین در این پژوهش بدنبال پاسخ به سوالات زیر هستیم:
1- عوامل اساسی، ابعاد، مولفهها و شاخصهای قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا کدامند؟
2- میزان تاثیرگذاری هر یک از این معیارها بر تداوم قصد خرید آتی مصرفکنندگان چقدر میباشد؟
3- چگونه میتوان مولفهها و شاخصهای قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا را وزندهی و اولویتبندی نمود؟
روش پژوهش
در این پژوهش از روش دلفی فازی برای یافتن نظرات خبرگان نسبت به یک معیار استفاده شده است. در طراحی و تدوین شاخصهای پرسشنامه از پرسشهای بسته (لیکرت) استفاده شد. در این رابطه در دور اول از روش دلفی برای طراحی پرسشنامه استفاده گردید و با مرور بر ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان شاخص ها مشخص گردید و در ادامه در دور دوم به بعد شاخص ها پرسشنامه بر اساس اصلاعات بدست آمده از نتایج پرسشنامه دور قبل طراحی شده است. به دلیل وجود تجانس میان گروه دلفی، اندازه گروه شرکت کنندگان در دلفی 17 خبره انتخاب شد. ملاک انتخاب خبرگان در این پژوهش داشتن دانش و تجربه مرتبط با موضوع پژوهش، توانایی و تمایل به مشارکت، داشتن زمان کافی و مهارتهای ارتباطی موثر بود در همین رابطه روش انتخاب نمونه پژوهش به صورت نمونهگیری گلوله برفی میباشد.
تجزیه و تحلیل داده ها
برای تجزیه و تحلیل دادههای پرسشنامه براساس هدف، ساختار دورها، نوع شاخص ها و با توجه به نرمال بودن دادههای جمعآوری شده از آمار پارامتری و از روش دلفی فازی (مثلثی) استفاده گردید. در این پژوهش پژوهشگران به دنبال شناسایی شاخصهای مهم برای قصد خرید آتی محصولات با درگیري ذهنی بالا بودند و به همین منظور بر اساس نظر گروه تحقیق برای شناسایی شاخصهای مهم از مقدار دی فازی شده شاخص ها به همراه میانگین طیف پرسشنامه (به عنوان شاخص آستانه) استفاده شد. به عبارت دیگر شاخصها یا شاخص های که مقدار دی فازی شده آنها بزرگتر یا مساوی میانگین طیف پرسشنامه (شاخص آستانه) باشد به عنوان شاخصهای مهم و تاثیرگذار شناخته میشوند و شاخصها یا شاخصهایی که مقدار دی فازی شده آنها کمتر از مقدار میانگین طیف باشد به عنوان شاخصهای کم اثر یا کم اهمیت شناخته میشوند. هدف تحقیق تنها شناسایی شاخصهای مهم و اثر گذار است به همین منظور در پژوهش شاخصهای کم اهمیت حذف شدند.
همچنین در مورد سطح اجماع یا توافق نیز براساس نظرات تیم تحقیق 40% پاسخ دهندگان جواب یکسانی به یکی از گزینه های پاسخ برای هر شاخص بدهند، توافق نظر در مورد آن شاخص حاصل شده است. بنابراین شرط توقف دلفی در این پژوهش این است که سه شرط زیر برقرار شود:
1- همه شاخصها یا شاخص ها مهم شناخته شوند.
2- شاخص جدیدی توسط خبرگان ارائه نشود.
3- اجماع در مورد شاخص ها نیز حاصل شود.
مراحل انجام روش دلفی در این تحقیق به شرح زیر میباشد:
گام1: بیان مساله تحقیق و امکان سنجی انجام تحقیق به روش دلفی: مساله مورد پژوهشی " شناسایی و اولویت بندی مولفه های قصد خرید آتی محصولات با درگیري ذهنی بالا " میباشد که پس از بررسیهای انجام شده توسط محقق امکان انجام تحقیق توسط روش دلفی فازی تایید شد.
گام 2: تشکیل تیم اجرا، هدایت و نظارت: این تیم دانشجو، استاد راهنما و مشاور میباشند.
گام 3: شناسایی و انتخاب اعضای پانل: اعضای پانل یا همان متخصصان و خبرگان که پرسشنامه دلفی را که بین آنها توزیع شد کسانی هستند که در زمینه بازاریابی تسلط کامل دارند و به وسیله نمونهگیری زنجیرهای یا همان گلوله برفی شناسایی و انتخاب شدند. در حقیقت در این پژوهش ابتدا دو نفر از خبرگان حوزه مطالعه شناسایی شد و سپس از آنها خواسته شد تا متخصصان و خبرگان دیگر که به حوزه تحقیق اشراف دارند را معرفی کنند. با استفاده از نظرات آنها لیستی از 24 خبره شناسایی شد که در زمینه مورد مطالعه تخصص داشتند در گام بعد فرمی طراحی شد که شامل موضوع پژوهش، هدف پژوهش و مدت زمان و تعداد دورهای تقریبی پژوهش بود و این فرم در اختیار24 خبره شناسایی شده قرار داده شد و از آنان خواسته شد تا تمایل و موافقت خود را با مشارکت در پانل اعلام کنند در مجموع 17 نفر از خبرگان تمایل و موافقت خود را برای پژوهش نشان دادند که ترکیب آنها در جدول زیر ارائه شده است:
جدول شماره(1)- اعضای پانل
نوع فعالیت خبره | تعداد | سابقه فعالیت در حوزه بازاریابی | ||
کمتر از 5 | 5 تا 10 | 10 تا 15 | ||
اعضای هیئت علمی دانشگاه متخصص در زمینه بازاریابی | 10 | 3 | 4 | 3 |
مدیر/ سرپرستان شرکت گلدیران | 7 | 1 | 3 | 3 |
گام تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش دلفی فازی خود شامل چندین مرحله است که در زیر به ترتیب ارائه شده است:
مرحله 1) جمع آوری نظرات خبرگان: در این مرحله همانند روش دلفی سنتی به جمع آوری نظرات خبرگان پرداخته میشود. در این روش از متغیرهای زبانی برای طراحی پرسشنامه و جمع آوری نظرات خبرگان استفاده شده است.
مرحله 2) محاسبه ارزش فازی هر شاخص: پس از جمع آوری نظرات خبرگان در این مرحله بر اساس دادههای جمع آوری شده به محاسبه ارزش فازی هر یک از شاخص ها پرداخته شد. برای محاسبه ارزش فازی هر یک از شاخص ها به ترتیب زیر عمل شده است:
با فرض اینکه ارزش فازی هر یک از شاخص ها به صورت نمایش داده شود، بطوری که حد پایین، حد وسط و حد بالای این عدد فازی باشد خواهیم داشت:
که مفهوم هر یک از متغیرها و پارامترهای ارائه شده در روابط بالا به صورت زیر میباشد:
· : حد پایین ارزش فازی شاخص یا شاخص j ام پرسشنامه، که برابر است با کوچکترین مقداری که خبرگان به شاخص(شاخص) j ام تخصیص دادهاند.
· : حد وسط ارزش فازی شاخص یا شاخص j ام پرسشنامه، که برابر است با میانگین هندسی کلیه نظرات خبرگان برای شاخص(شاخص) j ام.
· : حد بالای ارزش فازی شاخص یا شاخص j ام پرسشنامه، که برابر است با بزرگترین مقداری که توسط خبرگان به شاخص(شاخص) j ام تخصیص داده شده است.
· : مقدار تخصیص داده شده توسط خبره i ام به شاخص j ام.
· : ارزش فازی مثلثی شاخص یا شاخص j ام.
مرحله 3) تبدیل ارزش فازی بدست آمده برای هر یک از شاخص ها به مقدار دی فازی شده(): پس از محاسبه ارزش فازی هر یک از شاخص های پژوهش برای اینکه بتوانیم نسبت به هر یک از شاخص ها قضاوت کنیم باید ابتدا ارزش فازی بدست آمده برای هر یک از شاخص ها را دی فازی نمود تا امکان مقایسه و ارزیابی بوجود آید. برای دی فازی کردن ارزش فازی هر شاخص روشها و روابط متعددی ارائه شده است که در این پژوهش از روش ذیل استفاده شده است:
مرحله4) ارزیابی شاخص ها بر اساس حد آستانهای(r): پس از محاسبه مقدار دی فازی(قطعی) شده هر یک از شاخص ها باید به ارزیابی میزان اهمیت آنها پرداخت. برای ارزیابی اهمیت هر یک از شاخص ها یک قاعده مشخص و ثابتی وجود ندارد. اما متداول است که از یک حد آستانهای(r) برای ارزیابی اهمیت هر یک از شاخص ها استفاده میشود. بنابراین براساس مقدار حدآستانهای دو حالت ایجاد میشود:
· اگر باشد به این مفهوم است که شاخصj ام از اهمیت بالایی برخوردار است.
· اگر باشد به این مفهوم است که شاخصj ام از اهمیت کمی برخوردار است که به علت اهمیت کم این شاخص ها میتوان آنها را حذف کرد.
تدوین پرسشنامه اولیه پژوهش و تست آن
در این گام از پژوهش با استفاده از مطالعه ادبیات پژوهشی لیستی از مولفه ها و شاخص هایی را که جهت شناسایی قصد خرید آتی محصولات با در گیری ذهنی بالا در محصولات برند ال جی تاثیر گذار بودند، شناسایی شد و سپس یک غربال اولیه صورت گرفت و شاخص های تکراری یا مترادف حذف شدند و در نهایت75 شاخص و 18 مولفه (تجربه مشتری، مشاهده تبلیغات، تصویر نام تجاری، کیفیت خدمات، کیفیت محیط فروشگاه، هنجارهای ذهنی، کیفیت ادراک شده، ریسک ادراک شده، سبک زندگی، دانش محصول، کنترل رفتاری ادراک شده، نگرش مشتری، احساس گناه مصرف کننده، احساس غرور مصرف کننده، مسئولیت اجتماعی شرکت، جذابیت فیزیکی فروشنده، اثرات اجتماعی) شناسایی شدند. پس از شناسایی شاخص های پژوهش به طراحی پرسشنامه بر اساس این شاخص ها اقدام شد و در اختیار چند نفر از خبرگان در دسترس قرار گرفت تا با بررسی شاخص ها بتوان عیب ها و همچنین سوء تعبیرهای احتمالی در مورد شاخص ها را شناسایی و اصلاح نمود ( بررسی روایی پرسشنامه). نتایج بدست آمده نشان داد که خبرگان درک مشترکی از موضوع و شاخص ها پرسش نامه دارند که این نشان از وجوه روایی سازه پرسشنامه دارد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه هم نیز از مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه استفاده شد که میزان آلفای کرونباخ پرسشنامه بدست آمد و مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه (92/0) بیشتر از مقدار 7/0 است و این به مفهوم تایید پایایی پرسشنامه می باشد.
بررسی نرمال یا غیر نرمال بودن داده ها
در این پژوهش بر اساس مقدار کشیدگی و چولگی داده ها به بررسی نرمال یا غیر نرمال بودن داده ها پرداخته شد که طبق محاسبات مقدار آماره (Statistic) برای شاخص چولگی و کشیدگی در دامنه (2- و 2) قرار دارند بنابراین میتوان گفت نرمال بودن داده های مربوط به هر شاخص را پذیرفت.
تجمیع پاسخ های خبرگان به شاخص اول
همانطور که مشاهده میشود در سطر 1 که مربوط به شاخص اول است در قسمت طیف اهمیت زیر مقدار خیلی کم (1) میباشد این به این مفهوم است که هیچ یک از خبرگان مقدار خیلی کم (1) را برای شاخص اول انتخاب نکردهاند. اما زیر طیف کم (2) در مقابل شاخص اول عدد 2 قرار دارد و این به مفهوم این است که دو نفر از خبرگان مقدار کم (2) را برای شاخص اول انتخاب کردهاند. زیر طیف متوسط (3) در مقابل شاخص اول عدد 9 ، برای طیفهای زیاد (4)، خیلی زیاد (5) به ترتیب عدد 5 و 1 انتخاب شده است.
جدول شماره (2)- پاسخ های خبرگان به شاخص ها
طیف پرسشنامه | تعداد خبرگان | شاخص ها | شماره | ||||
خیلی کم (1) | کم(2) | متوسط(3) | زیاد(4) | خیلی زیاد(5) | |||
| 2 | 9 | 5 | 1 | 17 | از لحاظ احساسی به محصولات ال جی علاقمندم. | 1 |
|
| 13 | 2 | 2 | 17 | محصولات ال جی حس کنجکاوی را تحریک می کند. | 2 |
|
| 12 | 4 | 1 | 17 | محصولات ال جی قصد دارند من را جذب کنند. | 3 |
| 4 | 4 | 9 |
| 17 | محصولات ال جی من را وادار به فکر کردن در مورد شیوه زندگی می کند. | 4 |
| 2 | 5 | 10 |
| 17 | احساس میکنم تبلیغات محصولات ال جی مفید است. | 5 |
| 1 | 4 | 10 | 2 | 17 | احساس می کنم تبلیغات این محصول با ارزش است. | 6 |
| 4 | 5 | 4 | 4 | 17 | احساس می کنم تبلیغات محصولات ال جی بسیار مهم است. | 7 |
| 1 | 5 | 11 |
| 17 | برند ال جی دارای تصویر مطلوبی است. | 8 |
|
| 6 | 9 | 2 | 17 | محصولات برند ال جی دارای پیشینه طولانی است. | 9 |
| 1 | 9 | 3 | 4 | 17 | محصولات ال جی نسیت به سایر لوازم خانگی دارای تصویر متمایزی است. | 10 |
| 1 | 5 | 8 | 3 | 17 | وقتی مشتریان با مشکلی مواجه می شوند، خدمات ال جی باید دلسوز و اطمینان بخش باشد. | 11 |
| 2 | 4 | 10 | 1 | 17 | وقتی شرکت الی جی جهت ارائه خدمات قول می دهد کاری را در زمان مشخص انجام دهد، به قولش عمل می کند. | 12 |
| 1 | 7 | 8 | 1 | 17 | بخش ارائه خدمات شرکت ال جی قابل اعتماد است. | 13 |
|
| 9 | 8 |
| 17 | فروشگاه های محصولات ال جی از لحاظ احساسی برایم دلچسب و خوشایند نیست. | 14 |
| 1 | 9 | 6 | 1 | 17 | هنگام استفاده از فروشگاه های محصولات ال جی به فعالیت های فیزیکی و رفتاری می پردازم. | 15 |
|
| 6 | 7 | 4 | 17 | با کارکنانی که در فروشگاه محصولات ال جی فعالیت می کند ارتباط خوبی برقرار می کنم. | 16 |
| 1 | 4 | 10 | 2 | 17 | فروشگاه محصولات ال جی زمینه برقراری ارتباط بین من و تولید کننده را فراهم می آورند. | 17 |
| 4 | 4 | 7 | 2 | 17 | در فروشگاههای محصولات ال جی مشتریان با یگدیگر ارتباط خوبی برقرار می کنند. | 18 |
| 2 | 9 | 4 | 2 | 17 | فروشگاههای محصولات ال جی با توجه به ساختاری فیزیکی که دارند فعالیت های رفتاری من را درگیر می کنند. | 19 |
| 2 | 7 | 7 | 1 | 17 | اکثر افرادی که برای من مهم هستند استفاده از محصولات ال جی را ترجیح می دهند. | 20 |
| 1 | 8 | 8 |
| 17 | اکثر افرادی که برای من اهمیت دارند، از محصولات ال جی حمایت می کنند. | 21 |
| 1 | 8 | 5 | 3 | 17 | دوستان من، من را به خرید محصولات ال جی تشویق می کنند. | 22 |
| 1 | 11 | 4 | 1 | 17 | رسانه ها من را جهت استفاده از محصولات ال جی تحت تاثیر قرار می دهند. | 23 |
| 4 | 7 | 6 |
| 17 | گروه های محیطی من را به استفاده از محصولات ال جی ترغیب می کنند. | 24 |
|
| 6 | 9 | 2 | 17 | محصولات ال جی دارای کیفیت بالا است. | 25 |
|
| 3 | 11 | 3 | 17 | این محصول یک محصول برتر است | 26 |
| 1 | 3 | 8 | 5 | 17 | محصولات ال جی بسیار با کیفیت است. | 27 |
| 2 | 4 | 9 | 2 | 17 | همیشه سعی خواهم کرد از محصولات ال جی خریداری کنم. | 28 |
| 3 | 6 | 7 | 1 | 17 | قصد دارم به طور مداوم از این فروشگاه خرید کنم. | 29 |
| 3 | 7 | 7 |
| 17 | اعتماد به محصولات ال جی برای من خطر بزرگی در بردارد. | 30 |
2 | 1 | 3 | 9 | 2 | 17 | هنگام خرید محصولات ال جی احساس امنیت نسبت به کیفیت محصولات نمی کنم. | 31 |
2 |
| 5 | 8 | 2 | 17 | زندگی اجتماعی من بر انتخاب محصولات ال جی تاثیر گذار است. | 32 |
2 | 1 | 6 | 3 | 5 | 17 | وضعیت مالی من بر انتخاب محصولات جدید تاثیرگذار است. | 33 |
|
| 6 | 4 | 7 | 17 | فعالیت های بیرونی و اجتماعی بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 34 |
| 2 | 8 | 6 | 1 | 17 | یادگیری چیزهای جدید بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 35 |
2 |
| 7 | 5 | 3 | 17 | داوطلب شدن بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 36 |
| 2 | 7 | 4 | 4 | 17 | مشغله افراد بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 37 |
| 3 | 7 | 7 |
| 17 | محصولات ال جی رده برتر محصولات لوازم خانگی است. | 38 |
| 2 | 7 | 8 |
| 17 | کیفیت محصولات ال جی همیشه خوب است. | 39 |
| 1 | 4 | 11 | 1 | 17 | میدانم محصولات لوازم خانگی ال جی دارای تنوع بسیاری است. | 40 |
| 1 | 10 | 6 |
| 17 | دانش من در رابطه با ویژگیهای محصولات ال جی قوی است. | 41 |
|
| 10 | 4 | 3 | 17 | اطلاعات بسیاری در رابطه با فرایند تولید محصولات ال جی دارم. | 42 |
| 1 | 8 | 8 |
| 17 | فرصت مناسبی برای استفاده از محصولات ال جی در دسترس دارم. | 43 |
|
| 5 | 11 | 1 | 17 | استفاده از محصولات ال جی راحت است. | 44 |
|
| 6 | 10 | 1 | 17 | استفاده از محصولات ال جی اسان است. | 45 |
|
| 4 | 10 | 3 | 17 | می دانم که چگونه از این محصولات استفاده کنم. | 46 |
| 1 | 2 | 12 | 2 | 17 | محصولات ال جی با توجه به قیمت محصول مناسب است. | 47 |
|
| 7 | 9 | 1 | 17 | قیمت این محصول مقرون به صرفه است. | 48 |
|
| 9 | 6 | 2 | 17 | خرید این محصول خوب است. | 49 |
|
| 9 | 6 | 2 | 17 | استفاده از محصولات ال جی خوب است. | 50 |
| 1 | 4 | 8 | 4 | 17 | استفاده از محصولات ال جی برای من مطلوب است. | 51 |
| 1 | 4 | 8 | 4 | 17 | در مورد استفاده از محصولات ال جی دید مثبتی دارم. | 52 |
| 1 | 8 | 5 | 3 | 17 | استفاده از محصولات ال جی، یک انتخاب عاقلانه است. | 53 |
| 1 | 8 | 4 | 4 | 17 | پشیمانی در مورد خرید محصولات ال جی موجب نگرش منفی من به محصولات این نام تجاری شده. | 54 |
| 2 | 5 | 6 | 4 | 17 | تجربه منفی گذشته بر خرید آینده من تاثیر دارد. | 55 |
1 |
| 6 | 3 | 7 | 17 | احساس گناه من نسبت به محصولات ال جی معمولا کوتاه مدت است. | 56 |
1 | 1 | 7 | 4 | 4 | 17 | پیشبینی پشیمانی آینده باعث میشود من در هنگام خرید بیشتر مسئولانه رفتار کنم. | 57 |
|
| 7 | 8 | 2 | 17 | از محصولات گران قیمت برای اجتناب از احساس گناه خرید نمی کنم. | 58 |
1 | 2 | 5 | 8 | 1 | 17 | هنگام خرید محصولات ال جی احساس افتخار می کنم. | 59 |
| 1 | 6 | 5 | 5 | 17 | استفاده از محصولات ال جی اعتماد به نفس من را افزایش میدهد. | 60 |
1 | 1 | 4 | 5 | 6 | 17 | با پیشبینی رضایت آینده، هنگام خرید غرور بیشتری دارم. | 61 |
1 | 2 | 3 | 5 | 6 | 17 | احساس غرور من نسبت به محصولات ال جی تقریبا همیشگی است. | 62 |
1 | 3 | 2 | 5 | 6 | 17 | شرکت ال جی اطلاعات کافی برای تصمیم گیریهای خرید من فراهم می کند | 63 |
| 1 | 8 | 8 |
| 17 | این شرکت کانل های ارتباطی و شکایتی شفاف و موثر فراهم میکند. | 64 |
| 1 | 8 | 6 | 2 | 17 | این شرکت به امنیت اطلاعات شخصی و حریم شخصی مشتریان احترام میگذارد. | 65 |
|
| 5 | 8 | 4 | 17 | این شرکت خدمات با کیفیت برای همه مشتریان فراهم می کند. | 66 |
|
| 8 | 5 | 4 | 17 | در فروشگاه محصولات ال جی، فروشنده دارای استایل شیک و مرتبی است. | 67 |
|
| 9 | 7 | 1 | 17 | در فروشگاه محصولات ال جی من جذب صحبت های فروشنده میشوم. | 68 |
| 1 | 9 | 5 | 2 | 17 | فروشنده محصولات ال جی لهجه زیبایی دارد. | 69 |
1 | 1 | 8 | 4 | 3 | 17 | فروشنده به صورت فارسی و انگلیسی محصولات را از روی دفترچه توضیح میدهد. | 70 |
| 3 | 5 | 7 | 2 | 17 | میخواهم در مورد محصولات ال جی آگاهی داشته باشم. | 71 |
|
| 5 | 7 | 5 | 17 | مایل هستم اخبار بیشتری درباره محصولات ال جی از رسانه ها دریافت کنم. | 72 |
|
| 3 | 9 | 5 | 17 | مایل به بازخورد از طرف فروشندگان محصولات ال جی هستم. | 73 |
|
| 4 | 8 | 5 | 17 | در مورد تغییر و تحولات مربوط به محصولات ال جی توجه دارم | 74 |
|
| 4 | 10 | 3 | 17 | با گذشت زمان این محصول برای من اهمیت بیشتری پیدا می کند. | 75 |
محاسبه ارزش فازی هر یک از شاخص های پژوهش: در این مرحله از پژوهش با استفاده از نظرات خبرگان مقدار فازی هر یک از شاخص های پژوهش را محاسبه میکنیم. برای نمونه در ادامه ما نحوه محاسبه مقدار فازی را برای شاخص اول توضیح دادهایم:
مقدار فازی شده شاخص اول: همانطور که بیان شد برای شاخص اول دو نفر از خبرگان مقدار کم با عدد (2) را تعیین کردهاند و 9 نفر از خبرگان مقدار متوسط یعنی عدد 3 را برای شاخص اول تعیین کردهاند و 5 نفر مقدار زیاد (4) و 1 نفر مقدار خیلی زیاد (5) را انتخاب کردهاند. برای محاسبه عدد فازی شاخص اول ما باید سه مقدار یعنی حد پایین، حد متوسط و حد بالا را محاسبه کنیم.
حد پایین مقدار فازی مثلثی شاخص اول(L): این مقدار برابر است با کمترین مقدار (بدترین مقدار) که خبرگان به شاخص تخصیص دادهاند. بنابراین با توجه به جدول (پرسشنامه دی فازی) و توضیحات بالا کمترین مقدار (بدترین پاسخ) که به شاخص یک داده شده است برابر است با مقدار متوسط یا همان مقدار 3 بنابراین حد پایین ارزش فازی مثلثی شاخص اول (L) برابر است با مقدار کم یا همان مقدار 2 بنابراین حد پایین ارزش فازی مثلثی شاخص اول برابر با 2 میشود.
حد بالای مقدار فازی مثلثی شاخص اول (U): این مقدار برابر است با بزرگترین مقدار (بهترین مقدار) که خبرگان به شاخص اول تخصصیص دادهاند. بنابراین با توجه به جدول و توضیحات بالا بزرگترین مقدار (بهترین مقدار) که به شاخص یک داده شده است برابر است با مقدار 5 بنابراین حد بالای ارزش فازی مثلثی شاخص اول برابر با 5 میشود.
حد پایین مقدار فازی مثلثی شاخص اول(M): این مقدار برابر است با میانگین هندسی تمام نظرات خبرگان که به شاخص اول داده شده است. در حقیقت باید میانگین هندسی17 پاسخ (مقدار) داده شده توسط خبرگان را محاسبه نمود و به عنوان حد وسط مقدار فازی مثلثی اول قرار داد که در صورت محاسبه مقدار آن برابر با 21/3 خواهد شد.
نتایج حاصل از محاسبات دوره سوم در جدول زیر ارائه شده است. همانطور که مشاهد میشود مقدار دی فازی تمام شاخص های پژوهش بیشتر از مقدار میانگین طیف (مقدار 3) میباشد بنابراین همه شاخصهای پرسشنامه سوم در فرایند ارزیابی مهم و تاثیرگذار هستند. از طرف دیگر همانند دور قبل هیچ شاخص جدیدی توسط خبرگان پیشنهاد نشده است. بنابراین بر اساس این نتایج ما به هدف پژوهش یعنی شناسسایی شاخصها و مولفه های موثر در فرآیند قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا در حوزه ی برند ال جی رسیدهایم. اما هنوز باید شرط اجماع یا توافق را نیز بررسی کنیم تا ببینیم آیا نسبت به همه شاخص ها تجمیع شده است یا خیر.
جدول شماره (3)- ارزش فازی و مقدار دی فازی شاخص ها دور سوم
رتبه | وزن | وضعیت شاخص ها | مقدار دی فازی | ارزش فازی شاخص ها | شاخص ها | شماره | ||
U | M | L | ||||||
53 | 0.01278 | تایید شده | 3/35 | 5 | 20/3 | 2 | از لحاظ احساسی به محصولات ال جی علاقمندم. | 1 |
24 | 0.01390 | تایید شده | 3/64 | 5 | 29/3 | 3 | محصولات ال جی حس کنجکاوی را تحریک می کند. | 2 |
23 | 0.01392 | تایید شده | 3/65 | 5 | 30/3 | 3 | محصولات ال جی قصد دارند من را جذب کنند. | 3 |
69 | 0.01177 | تایید شده | 3/08 | 4 | 17/3 | 2 | محصولات ال جی من را وادار به فکر کردن در مورد شیوه زندگی می کند. | 4 |
59 | 0.01217 | تایید شده | 3/19 | 4 | 38/3 | 2 | احساس میکنم تبلیغات محصولات ال جی مفید است. | 5 |
28 | 0.01369 | تایید شده | 3/59 | 5 | 68/3 | 2 | احساس می کنم تبلیغات این محصول با ارزش است. | 6 |
47 | 0.01294 | تایید شده | 3/35 | 5 | 29/3 | 2 | احساس می کنم تبلیغات محصولات ال جی بسیار مهم است. | 7 |
56 | 0.01244 | تایید شده | 3/26 | 4 | 52/3 | 2 | برند ال جی دارای تصویر مطلوبی است. | 8 |
11 | 0.01469 | تایید شده | 3/85 | 5 | 70/3 | 3 | محصولات برند ال جی دارای پیشینه طولانی است. | 9 |
38 | 0.01329 | تایید شده | 3/48 | 5 | 47/3 | 2 | محصولات ال جی نسیت به سایر لوازم خانگی دارای تصویر متمایزی است. | 10 |
30 | 0.01366 | تایید شده | 3/58 | 5 | 67/3 | 2 | وقتی مشتریان با مشکلی مواجه می شوند، خدمات ال جی باید دلسوز و اطمینان بخش باشد. | 11 |
35 | 0.01332 | تایید شده | 3/49 | 5 | 49/3 | 2 | وقتی شرکت الی جی جهت ارائه خدمات قول می دهد کاری را در زمان مشخص انجام دهد، به قولش عمل می کند. | 12 |
39 | 0.01325 | تایید شده | 3/47 | 5 | 45/3 | 2 | بخش ارائه خدمات شرکت ال جی قابل اعتماد است. | 13 |
42 | 0.01321 | تایید شده | 3/46 | 4 | 43/3 | 3 | فروشگاه های محصولات ال جی از لحاظ احساسی برایم دلچسب و خوشایند نیست. | 14 |
44 | 0.01303 | تایید شده | 3/42 | 5 | 34/3 | 2 | هنگام استفاده از فروشگاه های محصولات ال جی به فعالیت های فیزیکی و رفتاری می پردازم. | 15 |
9 | 0.01488 | تایید شده | 3/90 | 5 | 80/3 | 3 | با کارکنانی که در فروشگاه محصولات ال جی فعالیت می کند ارتباط خوبی برقرار می کنم. | 16 |
28 | 0.01369 | تایید شده | 3/59 | 5 | 68/3 | 2 | فروشگاه محصولات ال جی زمینه برقراری ارتباط بین من و تولید کننده را فراهم می آورند. | 17 |
49 | 0.01288 | تایید شده | 3/38 | 5 | 26/3 | 2 | در فروشگاههای محصولات ال جی مشتریان با یگدیگر ارتباط خوبی برقرار می کنند. | 18 |
50 | 0.01286 | تایید شده | 3/37 | 5 | 25/3 | 2 | فروشگاههای محصولات ال جی با توجه به ساختاری فیزیکی که دارند فعالیت های رفتاری من را درگیر می کند. | 19 |
46 | 0.01299 | تایید شده | 3/40 | 5 | 31/3 | 2 | اکثر افرادی که برای من مهم هستند استفاده از محصولات ال جی را ترجیح می دهند. | 20 |
60 | 0.01211 | تایید شده | 3/17 | 5 | 25/3 | 2 | اکثر افرادی که برای من اهمیت دارند، از محصولات ال جی حمایت می کنند. | 21 |
36 | 0.01332 | تایید شده | 3/49 | 5 | 31/3 | 2 | دوستان من، من را به خرید محصولات ال جی تشویق می کنند. | 22 |
52 | 0.01282 | تایید شده | 3/36 | 4 | 35/3 | 2 | رسانه ها من را جهت استفاده از محصولات ال جی تحت تاثیر قرار می دهند. | 23 |
75 | 0.01147 | تایید شده | 3/00 | 5 | 48/3 | 2 | گروه های محیطی من را به استفاده از محصولات ال جی ترغیب می کنند. | 24 |
11 | 0.01469 | تایید شده | 3/85 | 5 | 23/3 | 2 | محصولات ال جی دارای کیفیت بالا است. | 25 |
4 | 0.01516 | تایید شده | 3/97 | 4 | 01/3 | 2 | این محصول یک محصول برتر است | 26 |
21 | 0.01409 | تایید شده | 3/69 | 5 | 70/3 | 3 | محصولات ال جی بسیار با کیفیت است. | 27 |
33 | 0.01341 | تایید شده | 3/51 | 5 | 89/3 | 2 | همیشه سعی خواهم کرد از محصولات ال جی خریداری کنم. | 28 |
51 | 0.01284 | تایید شده | 3/36 | 5 | 53/3 | 2 | قصد دارم به طور مداوم از این فروشگاه خرید کنم. | 29 |
72 | 0.01171 | تایید شده | 3/07 | 5 | 23/3 | 2 | اعتماد به محصولات ال جی برای من خطر بزرگی در بردارد. | 30 |
68 | 0.01178 | تایید شده | 3/09 | 4 | 14/3 | 2 | هنگام خرید محصولات ال جی احساس امنیت نسبت به کیفیت محصولات نمی کنم. | 31 |
67 | 0.01182 | تایید شده | 3/10 | 5 | 18/3 | 1 | زندگی اجتماعی من بر انتخاب محصولات ال جی تاثیر گذار است. | 32 |
71 | 0.01171 | تایید شده | 3/07 | 5 | 20/3 | 1 | وضعیت مالی من بر انتخاب محصولات جدید تاثیرگذار است. | 33 |
3 | 0.01517 | تایید شده | 3/98 | 5 | 14/3 | 1 | فعالیت های بیرونی و اجتماعی بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 34 |
48 | 0.01288 | تایید شده | 3/38 | 5 | 96/3 | 3 | یادگیری چیزهای جدید بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 35 |
74 | 0.01170 | تایید شده | 3/06 | 5 | 26/3 | 2 | داوطلب شدن بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 36 |
40 | 0.01324 | تایید شده | 3/47 | 5 | 13/3 | 1 | مشغله افراد بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 37 |
72 | 0.01171 | تایید شده | 3/07 | 5 | 45/3 | 2 | محصولات ال جی رده برتر محصولات لوازم خانگی است. | 38 |
64 | 0.01196 | تایید شده | 3/13 | 4 | 14/3 | 2 | کیفیت محصولات ال جی همیشه خوب است. | 39 |
31 | 0.01360 | تایید شده | 3/56 | 4 | 27/3 | 2 | میدانم محصولات لوازم خانگی ال جی دارای تنوع بسیاری است. | 40 |
65 | 0.01189 | تایید شده | 3/12 | 5 | 63/3 | 2 | دانش من در رابطه با ویژگیهای محصولات ال جی قوی است. | 41 |
19 | 0.01431 | تایید شده | 3/75 | 4 | 24/3 | 2 | اطلاعات بسیاری در رابطه با فرایند تولید محصولات ال جی دارم. | 42 |
60 | 0.01211 | تایید شده | 3/17 | 5 | 51/3 | 3 | فرصت مناسبی برای استفاده از محصولات ال جی در دسترس دارم. | 43 |
10 | 0.01472 | تایید شده | 3/86 | 4 | 35/3 | 2 | استفاده از محصولات ال جی راحت است. | 44 |
14 | 0.01460 | تایید شده | 3/83 | 5 | 72/3 | 3 | استفاده از محصولات ال جی اسان است. | 45 |
6 | 0.01503 | تایید شده | 3/94 | 5 | 66/3 | 3 | می دانم که چگونه از این محصولات استفاده کنم. | 46 |
22 | 0.01393 | تایید شده | 3/65 | 5 | 88/3 | 3 | محصولات ال جی با توجه به قیمت محصول مناسب است. | 47 |
16 | 0.01448 | تایید شده | 3/80 | 5 | 81/3 | 2 | قیمت این محصول مقرون به صرفه است. | 48 |
17 | 0.01434 | تایید شده | 3/76 | 5 | 60/3 | 3 | خرید این محصول خوب است. | 49 |
17 | 0.01434 | تایید شده | 3/76 | 5 | 52/3 | 3 | استفاده از محصولات ال جی خوب است. | 50 |
25 | 0.01387 | تایید شده | 3/64 | 5 | 52/3 | 3 | استفاده از محصولات ال جی برای من مطلوب است. | 51 |
25 | 0.01387 | تایید شده | 3/64 | 5 | 78/3 | 2 | در مورد استفاده از محصولات ال جی دید مثبتی دارم. | 52 |
36 | 0.01332 | تایید شده | 3/49 | 5 | 48/3 | 2 | استفاده از محصولات ال جی، یک انتخاب عاقلانه است. | 53 |
34 | 0.01340 | تایید شده | 3/51 | 5 | 53/3 | 2 | پشیمانی در مورد خرید محصولات ال جی موجب نگرش منفی من به محصولات این نام تجاری شده. | 54 |
32 | 0.01347 | تایید شده | 3/53 | 5 | 57/3 | 2 | تجربه منفی گذشته بر خرید آینده من تاثیر دارد. | 55 |
54 | 0.01267 | تایید شده | 3/32 | 5 | 65/3 | 1 | احساس گناه من نسبت به محصولات ال جی معمولا کوتاه مدت است. | 56 |
63 | 0.01203 | تایید شده | 3/15 | 5 | 31/3 | 1 | پیشبینی پشیمانی آینده باعث میشود من در هنگام خرید بیشتر مسئولانه رفتار کنم. | 57 |
15 | 0.01457 | تایید شده | 3/82 | 5 | 64/3 | 3 | از محصولات گران قیمت برای اجتناب از احساس گناه خرید نمی کنم. | 58 |
70 | 0.01174 | تایید شده | 3/08 | 5 | 16/3 | 1 | هنگام خرید محصولات ال جی احساس افتخار می کنم. | 59 |
27 | 0.01373 | تایید شده | 3/60 | 5 | 70/3 | 2 | استفاده از محصولات ال جی اعتماد به نفس من را افزایش میدهد. | 60 |
55 | 0.01253 | تایید شده | 3/28 | 5 | 57/3 | 1 | با پیشبینی رضایت آینده، هنگام خرید غرور بیشتری دارم. | 61 |
57 | 0.01237 | تایید شده | 3/24 | 5 | 49/3 | 1 | احساس غرور من نسبت به محصولات ال جی تقریبا همیشگی است. | 62 |
58 | 0.01222 | تایید شده | 3/20 | 5 | 41/3 | 1 | شرکت ال جی اطلاعات کافی برای تصمیم گیریهای خرید من فراهم می کند | 63 |
60 | 0.01211 | تایید شده | 3/17 | 4 | 35/3 | 2 | این شرکت کانل های ارتباطی و شکایتی شفاف و موثر فراهم میکند. | 64 |
41 | 0.01323 | تایید شده | 3/47 | 2 | 44/3 | 2 | این شرکت به امنیت اطلاعات شخصی و حریم شخصی مشتریان احترام میگذارد. | 65 |
8 | 0.01500 | تایید شده | 3/93 | 5 | 87/3 | 3 | این شرکت خدمات با کیفیت برای همه مشتریان فراهم می کند. | 66 |
13 | 0.01464 | تایید شده | 3/84 | 5 | 68/3 | 3 | در فروشگاه محصولات ال جی، فروشنده دارای استایل شیک و مرتبی است. | 67 |
20 | 0.01425 | تایید شده | 3/74 | 5 | 48/3 | 3 | در فروشگاه محصولات ال جی من جذب صحبت های فروشنده میشوم. | 68 |
43 | 0.01312 | تایید شده | 3/44 | 5 | 38/3 | 2 | فروشنده محصولات ال جی لهجه زیبایی دارد. | 69 |
66 | 0.01184 | تایید شده | 3/10 | 5 | 21/3 | 1 | فروشنده به صورت فارسی و انگلیسی محصولات را از روی دفترچه توضیح میدهد. | 70 |
45 | 0.01303 | تایید شده | 3/41 | 5 | 33/3 | 2 | میخواهم در مورد محصولات ال جی آگاهی داشته باشم. | 71 |
5 | 0.01510 | تایید شده | 3/96 | 5 | 92/3 | 3 | مایل هستم اخبار بیشتری درباره محصولات ال جی از رسانه ها دریافت کنم. | 72 |
1 | 0.01536 | تایید شده | 4/02 | 5 | 05/4 | 3 | مایل به بازخورد از طرف فروشندگان محصولات ال جی هستم. | 73 |
2 | 0.01523 | تایید شده | 3/99 | 5 | 99/3 | 3 | در مورد تغییر و تحولات مربوط به محصولات ال جی توجه دارم | 74 |
6 | 0.01503 | تایید شده | 3/94 | 5 | 88/3 | 3 | با گذشت زمان این محصول برای من اهمیت بیشتری پیدا می کند. | 75 |
| 1 |
| 434/262 | مجموع مقادیر |
|
شناسایی میزان اهمیت هریک از شاخص های پژوهش
در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان، شاخص هایی که مقدار دی فازی آنها بیشتر از مقدار میانگین طیف(3) باشد به عنوان شاخص های با اهمیت شناخته می شوند و شاخص هایی که مقدار دی فازی آنها کمتر از مقدار میانگین طیف(3) باشد به عنوان شاخص های کم اهمیت شناخته میشوند. در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان، شاخص های بازخورد از سوی فروشتدگان و توجه به تغییر و تحولات محصولات از مولفه اثرات اجتماعی با بالاترین مقدار دی فازی شده ( 02/4 و 99/3) پر اهمیتترین شاخص های پژوهش و شاخص گروه های محیطی از مولفه هنجارهای ذهنی با کمترین مقدار دی فازی شده (00/3) دارای کمترین اهمیت ترین شاخص به حساب میآید.
بررسی شرط اجماع شاخص ها: این میزان برای هریک از شاخص ها نشان دهنده این میباشد که خبرگان که بر کدام شاخص بیشترین توافق را دارند. برای مثال میزان اجماع برای شاخص در جدول زیر از تقسیم بیشتر میزان طیف انتخاب شده توسط خبرگان مقدار تاثیر متوسط 9 را بر تعداد کل خبرگان (17) نفر به دست آمده است. با توجه به توافق اولیه در ابتدای کار باید حداقل 40 درصد خبرگان جواب یکسانی به یکی از گزینههای پاسخ برای هر شاخص داده باشند. با توجه به نتایج جدول بالا تقریبا در تمامی شاخص ها خبرگان به توافق و تجمعی رسیدند به جزء شاخص حس مهم بودن تبلیغات از بعد تجربی و مولفه مشاهده تبلیغات ، شاخص وضعیت مالی از بعد رفتاری و مولفه سبک زندگی و شاخص تجربه منفی گذشته از بعد هیجانی و مولفه احساس گناه مصرف کننده و شاخص های افزایش حس اعتماد به نفس، پیش بینی رضایت آینده، احساس غرور همیشگی از بعد هیجانی و مولفه احساس غرور مصرف کننده، شاخص فراهم کردن اطلاعات کافی از بعد روانی و مولفه مسئولیت اجتماعی شرکت کمترین درصد اجماع را داشتند. بنابراین بر اساس نظر تیم تحقیق شرط اجماع نظرات خبرگان در پرسشنامه دور سوم پذیرفته شده است.
جدول شماره (4)- میزان اجماع یا توافق خبرگان برای هر شاخص
درصد اجماع | شاخص ها | شماره |
52.941176 | از لحاظ احساسی به محصولات ال جی علاقمندم. | 1 |
76.470588 | محصولات ال جی حس کنجکاوی را تحریک می کند. | 2 |
70.588235 | محصولات ال جی قصد دارند من را جذب کنند. | 3 |
52.941176 | محصولات ال جی من را وادار به فکر کردن در مورد شیوه زندگی می کند. | 4 |
58.823529 | احساس میکنم تبلیغات محصولات ال جی مفید است. | 5 |
58.823529 | احساس می کنم تبلیغات این محصول با ارزش است. | 6 |
29.411765 | احساس می کنم تبلیغات محصولات ال جی بسیار مهم است. | 7 |
64.705882 | برند ال جی دارای تصویر مطلوبی است. | 8 |
52.941176 | محصولات برند ال جی دارای پیشینه طولانی است. | 9 |
52.941176 | محصولات ال جی نسیت به سایر لوازم خانگی دارای تصویر متمایزی است. | 10 |
47.058824 | وقتی مشتریان با مشکلی مواجه می شوند، خدمات ال جی باید دلسوز و اطمینان بخش باشد. | 11 |
58.823529 | وقتی شرکت الی جی جهت ارائه خدمات قول می دهد کاری را در زمان مشخص انجام دهد، به قولش عمل می کند. | 12 |
47.058824 | بخش ارائه خدمات شرکت ال جی قابل اعتماد است. | 13 |
52.941176 | فروشگاه های محصولات ال جی از لحاظ احساسی برایم دلچسب و خوشایند نیست. | 14 |
52.941176 | هنگام استفاده از فروشگاه هایمحصولات ال جی به فعالیت های فیزیکی و رفتاری می پردازم. | 15 |
41.176471 | با کارکنانی که در فروشگاه محصولات ال جی فعالیت می کند ارتباط خوبی برقرار می کنم. | 16 |
58.823529 | فروشگاه محصولات ال جی زمینه برقراری ارتباط بین من و تولید کننده را فراهم می آورند. | 17 |
41.176471 | در فروشگاههای محصولات ال جی مشتریان با یگدیگر ارتباط خوبی برقرار می کنند. | 18 |
52.941176 | فروشگاههای محصولات ال جی با توجه به ساختاری فیزیکی که دارند فعالیت های رفتاری من را درگیر می کند. | 19 |
41.176471 | اکثر افرادی که برای من مهم هستند استفاده از محصولات ال جی را ترجیح می دهند. | 20 |
47.058824 | اکثر افرادی که برای من اهمیت دارند، از محصولات ال جی حمایت می کنند. | 21 |
47.058824 | دوستان من، من را به خرید محصولات ال جی تشویق می کنند. | 22 |
64.705882 | رسانه ها من را جهت استفاده از محصولات ال جی تحت تاثیر قرار می دهند. | 23 |
41.176471 | گروه های محیطی من را به استفاده از محصولات ال جی ترغیب می کنند. | 24 |
52.941176 | محصولات ال جی دارای کیفیت بالا است. | 25 |
64.705882 | این محصول یک محصول برتر است | 26 |
47.058824 | محصولات ال جی بسیار با کیفیت است. | 27 |
52.941176 | همیشه سعی خواهم کرد از محصولات ال جی خریداری کنم. | 28 |
41.176471 | قصد دارم به طور مداوم از این فروشگاه خرید کنم. | 29 |
41.176471 | اعتماد به محصولات ال جی برای من خطر بزرگی در بردارد. | 30 |
52.941176 | هنگام خرید محصولات ال جی احساس امنیت نسبت به کیفیت محصولات نمی کنم. | 31 |
47.058824 | زندگی اجتماعی من بر انتخاب محصولات ال جی تاثیر گذار است. | 32 |
35.294118 | وضعیت مالی من بر انتخاب محصولات جدید تاثیرگذار است. | 33 |
41.176471 | فعالیت های بیرونی و اجتماعی بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 34 |
47.058824 | یادگیری چیزهای جدید بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 35 |
41.176471 | داوطلب شدن بر انتخاب محصولات تاثیر گذار است. | 36 |
41.176471 | مشغله افراد بر انتخاب محصولات تاثیرگذار است. | 37 |
41.176471 | محصولات ال جی رده برتر محصولات لوازم خانگی است. | 38 |
47.058824 | کیفیت محصولات ال جی همیشه خوب است. | 39 |
64.705882 | میدانم محصولات لوازم خانگی ال جی دارای تنوع بسیاری است. | 40 |
58.823529 | دانش من در رابطه با ویژگیهای محصولات ال جی قوی است. | 41 |
58.823529 | اطلاعات بسیاری در رابطه با فرایند تولید محصولات ال جی دارم. | 42 |
47.058824 | فرصت مناسبی برای استفاده از محصولات ال جی در دسترس دارم. | 43 |
64.705882 | استفاده از محصولات ال جی راحت است. | 44 |
58.823529 | استفاده از محصولات ال جی اسان است. | 45 |
58.823529 | می دانم که چگونه از این محصولات استفاده کنم. | 46 |
70.588235 | محصولات ال جی با توجه به قیمت محصول مناسب است. | 47 |
52.941176 | قیمت این محصول مقرون به صرفه است. | 48 |
52.941176 | خرید این محصول خوب است. | 49 |
52.941176 | استفاده از محصولات ال جی خوب است. | 50 |
47.058824 | استفاده از محصولات ال جی برای من مطلوب است. | 51 |
47.058824 | در مورد استفاده از محصولات ال جی دید مثبتی دارم. | 52 |
47.058824 | استفاده از محصولات ال جی، یک انتخاب عاقلانه است. | 53 |
47.058824 | پشیمانی در مورد خرید محصولات ال جی موجب نگرش منفی من به محصولات این نام تجاری شده. | 54 |
35.294118 | تجربه منفی گذشته بر خرید آینده من تاثیر دارد. | 55 |
41.176471 | احساس گناه من نسبت به محصولات ال جی معمولا کوتاه مدت است. | 56 |
41.176471 | پیشبینی پشیمانی آینده باعث میشود من در هنگام خرید بیشتر مسئولانه رفتار کنم. | 57 |
47.058824 | از محصولات گران قیمت برای اجتناب از احساس گناه خرید نمی کنم. | 58 |
47.058824 | من هنگام خرید محصولات ال جی احساس افتخار می کنم. | 59 |
35.294118 | استفاده از محصولات ال جی اعتماد به نفس من را افزایش میدهد. | 60 |
35.294118 | با پیشبینی رضایت آینده، هنگام خرید غرور بیشتری دارم. | 61 |
35.294118 | احساس غرور من نسبت به محصولات ال جی تقریبا همیشگی است. | 62 |
35.294118 | شرکت ال جی اطلاعات کافی برای تصمیم گیریهای خرید من فراهم می کند | 63 |
47.058824 | این شرکت کانل های ارتباطی و شکایتی شفاف و موثر فراهم میکند. | 64 |
47.058824 | این شرکت به امنیت اطلاعات شخصی و حریم شخصی مشتریان احترام میگذارد. | 65 |
47.058824 | این شرکت خدمات با کیفیت برای همه مشتریان فراهم می کند. | 66 |
47.058824 | در فروشگاه محصولات ال جی، فروشنده دارای استایل شیک و مرتبی است. | 67 |
52.941176 | در فروشگاه محصولات ال جی من جذب صحبت های فروشنده میشوم. | 68 |
52.941176 | فروشنده محصولات ال جی لهجه زیبایی دارد. | 69 |
47.058824 | فروشنده به صورت فارسی و انگلیسی محصولات را از روی دفترچه توضیح میدهد. | 70 |
41.176471 | میخواهم در مورد محصولات ال جی آگاهی داشته باشم. | 71 |
41.176471 | مایل هستم اخبار بیشتری درباره محصولات ال جی از رسانه ها دریافت کنم. | 72 |
52.941176 | مایل به بازخورد از طرف فروشندگان محصولات ال جی هستم. | 73 |
47.058824 | در مورد تغییر و تحولات مربوط به محصولات ال جی توجه دارم | 74 |
58.823529 | با گذشت زمان این محصول برای من اهمیت بیشتری پیدا می کند. | 75 |
بحث و نتیجه گیری
بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش و با استفاده از مطالعه ادبیات پژوهشی لیستی از عوامل ، ابعاد، مولفه ها و شاخص هایی را که در "شناسایی و اولویت بندی مولفه های قصد خرید آتی محصولات با در گیری ذهنی بالا در محصولات برند ال جی" تاثیر گذار بودند، شناسایی شد و سپس یک غربال اولیه صورت گرفت و شاخص های تکراری یا مترادف حذف شدند و در نهایت دو عامل، چهار بعد، هجده مولفه (تجربه مشتری، مشاهده تبلیغات، تصویر نام تجاری، کیفیت خدمات، کیفیت محیط فروشگاه، هنجارهای ذهنی، کیفیت ادراک شده، ریسک ادراک شده، سبک زندگی، دانش محصول، کنترل رفتاری ادراک شده، نگرش مشتری، احساس گناه مصرف کننده، احساس غرور مصرف کننده، مسئولیت اجتماعی شرکت، جذابیت فیزیکی فروشنده، اثرات اجتماعی) و هفتاد و پنج شاخص شناسایی شد. در مرحله ی بعدی نتایج این پژوهش و با توجه به ارزش فازی و مقدار دی فازی شده برای شاخص ها و بر اساس نظرات خبرگان، شاخص هایی که مقدار دی فازی آنها بیشتر از مقدار میانگین طیف(3) باشد به عنوان شاخص های با اهمیت شناخته می شوند و شاخص هایی که مقدار دی فازی آنها کمتر از مقدار میانگین طیف(3) باشد به عنوان شاخص های کم اهمیت شناخته میشوند. در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان، شاخص های بازخورد از سوی فروشندگان و توجه به تغییر و تحولات محصولات از مولفه اثرات اجتماعی با بالاترین مقدار دی فازی شده ( 02/4 و 99/3) پر اهمیتترین شاخص های پژوهش و شاخص گروه های محیطی از مولفه هنجارهای ذهنی با کمترین مقدار دی فازی شده (00/3) کم اهمیت ترین شاخص به حساب میآیند. با توجه به نتایج تقریبا در تمامی شاخص ها خبرگان به توافق و تجمعی رسیدند به جزء شاخص حس مهم بودن تبلیغات از بعد تجربی و مولفه مشاهده تبلیغات، شاخص وضعیت مالی از بعد رفتاری و مولفه سبک زندگی و شاخص تجربه منفی گذشته از بعد هیجانی و مولفه احساس گناه مصرف کننده و شاخص های افزایش حس اعتماد به نفس، پیش بینی رضایت آینده، احساس غرور همیشگی از بعد هیجانی و مولفه احساس غرور مصرف کننده، شاخص فراهم کردن اطلاعات کافی از بعد روانی و مولفه مسئولیت اجتماعی شرکت کمترین درصد اجماع را داشتند.
پیشنهاد برای تحقیقات آتی
1- جهت انجام پژوهشهای آتی در این حوزه پیشنهاد میشود که فرآیند شناسایی عوامل، آمار و مولفهها را طبق نظر مصرفکنندگان از طریق مصاحبه عمیق انجام داد.
2- فرآیند این پژوهش در فرهنگها و جوامع آماری دیگری به غیر از ایران آزمایش گردد.
3- فرآیند این پژوهش در حوزههای کالایی دیگر با درگیری ذهنی بالا انجام شود.
4- فرآیند این پژوهش در کالاهای لوازم خانگی با برندهای دیگر نظیر سامسونگ، هایسنس، دوو، میله و... انجام گردد.
مقایسه پژوهش حاضر با تحقیقات قبلی
مقایسه نتایج و روش پژوهش تحقیق حاضر بدین صورت میباشد که نوآوری حاصل از این تحقیق طراحی مدلی جدید با در نظر گرفتن متغیرهایی است که در مدلهای پیشین به طور یکجا در نظر گرفته نشده است. تحقیق حاضر ابعاد، مولفهها و شاخصهای قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا جهت پیشبینی تداوم قصد خرید این محصولات در آینده را شناسایی کرده است.
جدول شماره (5)- مقایسه با تحقیقات قبلی از نظر نتایج پژوهش
سال | نگارنده | موضوع | مهمترین نتایج | نتایج پژوهش حاضر |
2016 | ریناد لئوناردو | چگونه اثرات احساس گناه قصد مصرف را تحت تاثیر قرار میدهد؟ نقش حمایت عاطفی و شرم | قصد خرید مصرفکننده میتواند با تاکید بر احساس شرم و یا غرور با نقش حمایت عاطفی تحت تاثیر قرار گیرد. | ایجاد یک دید کلی از طریق تقسیم مفهوم قصد خرید آتی به عوامل، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار و قابل اندازه گیری: مفهوم قصد خرید آتی به دو عامل شناختی و احساسی و عاطفی تقسیم و هر یک از عوامل فوق به دو بُعد تقسیم گردید. بدین ترتیب که عامل شناختی به دو بُعد تجربی و رفتاری و همچنین عامل احساسی و عاطفی به دو بعد هیجانی و روانی تقسیم گردید. بدین صورت که بُعد تجربی به پنج مولفة تجربه مشتری، مشاهده تبلیغات، کیفیت خدمات، کیفیت محیط فروشگاه و تصویر نام تجاری و بُعد رفتاری به هشت مولفة هنجارهای ذهنی، کیفیت ادراک شده، ریسک ادراک شده سبک زندگی، دانش محصل، کنترل رفتاری ادراک شده، ارزش ادراک شده و نگرش مشتری تقسیم گردید. همچنین بُعد هیجانی به دو مولفة احساس گناه مصرفکننده و احساس غرور مصرفکننده و در نهایت بُعد روانی به سه مولفة مسئولیت اجتماعی شرکت، جذابیت فیزیکی فروشنده و اثرات اجتماعی تقسیمبندی شد.
|
2015 | دونگ موکو | انتخاب داوطلبانه به عنوان یک مکانیسم برای کاهش احساس گناه در رابطه با خرید محصولات لوکس. | مصرفکنندگانی که جزء اولین مشتریان محصولات لوکس هستند میتوانند احساس گناه را کاهش دهد. | |
2014 | کی پی جانسون | شرم و غرور: نقش تعدیلگر خودتفسیری بر قضاوتهای اخلاقی درباره محصولات مد شده تقلبی. | احساس غرور و یا شرم در خصوص رویکرد به محصولات مد شدهی تقلبی میتواند اثر مستقیمی بر قصد خرید آنها داشته باشد. |
یادداشت ها
Marketing strategies
Motivation
Understanding the structure of consumer involvement
Self- Knowledge
Moral purchase decisions
Purchase Intention
Intensity
Direction
Persistence
فهرست منابع
سالار، جمشید (1385). رابطه آمیخته بازاریابی و رفتار مصرف کننده، مجله تدبیر، ش 176 ، ص 59.
رنجبریان، ب؛ کیا، م (1390). تاثیر خصیصه های شخصیتی مصرف کننده بر اندازه مجموعه نام های تجاری مورد توجه، نشریه مدیریت بازرگانی، 3، ص 7.
شاه حسینی، محمدعلی؛ اسفیدانی، محمدرحیم؛ امینی کسبی، حسین (1394). تاثیر نوسازی لوگو بر نگرش مشتریان به برند (مطالعه موردی: لوگوی بانک مهر اقتصاد)، مجله مدیریت برند، دوره 2،ش 2، ص 96-69.
صفرزاده، حسین؛ خیری، بهرام؛ آقاسیدآقا، ریحانه (1390). بررسی تاثیر عوامل زمینه ای، وفاداری به برند و تغییر دادن برند بر روی تصمیم خرید مصرف کنندگان جوان، مجله مدیریت بازاریابی، ش 29، ص 65.
ابراهیمی، سید بابک؛ کتابیان، حمید؛ رحیمی، حسام (1394). شناسایی معیارهای موثر بر انتخاب برند مقلد در کالاهای مصرفی، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، دوره 7، ش 2، ص 23.
حیدرزاده، کامبیز؛ تقی پوریان، محمد جواد (1391). نوع شناسی درگیری ذهنی مصرف کننده و مدل های اندازه گیری آن، مجله پژوهش های بازرگانی، شماره 53، ص 18.
Agrawal, N., & Duratek, A. (2010). Emotional compatibility and the effectiveness of anti-drinking messages: A defensive processing perspective on shame and guilt. Journal of Marketing Research, 47, 263–273.
Bamberg, S., & Moser, G. (2007). Twenty years after Hines, Hungerford, and Tamera: A new meta-analysis of psychosocial determinants of pro-environmental behavior. Journal of Environmental Psychology, 27, 14–25.
Besancon, V., & Bliley, S. (2011). Segmenting the market through the determinants of involvement: The case of fair trade. Psychology & Marketing, 28, 682–708.
Ciao-Chen., Yang-Shieh Chin. (2010). The Impact of Recommendation Sources on Online Purchase Intentions: The Moderating Effects of Gender and Perceived Risk. International Journal of Economics and Management Engineering, vol. 4, No. 6, p. 25-31.
Cleveland, M., Kalama’s, M., & Larose, M. (2012). “It’s not easy being green”: Exploring green creeds, green deeds, and internal environmental locus. Psychology & Marketing, 29, 293–305.
Collins, C. M., Stag, L., & Coning, M. S. (2007). Customers’ values, beliefs on sustainable corporate performance, and buying behavior. Psychology & Marketing, 24, 555–577.
De Pelsmacker, P., & Janssen, W. (2007). A model for fair trade buying behavior: The role of perceived quantity and quality of information and of product-specific attitudes. Journal of Business Ethics, 75, 361–380.
Devine, T. M., Auger, P., & Eckhart, G. M. (2010). The myth of the ethical consumer. Cambridge, UK: Cambridge University Press.
Doran, C. (2009). The role of personal values in fair trade consumption. Journal of Business Ethics, 84, 549–563.
Fournier, S. M. (2010), "Consumer and their Brands: Developing Relationship Theory in Consumer Research", Journal of Consumer Research, Vol. 24, No. 4, PP. 343-373.
Grazing, K., & Olsen, J. (1991). Characterizing participants in activities protecting the environment—A focus on donating, recycling, and conservation behaviors. Journal of Public Policy and Marketing, 10, 1–27.
Griskevicius, V., Tibur, J., & Van den Bergh, B. (2010). Going green to be seen: Status, reputation, and conspicuous conservation. Journal of Personality and Social Psychology, 98, 392–404.
Grub, A. (1995). A structural model of environmental attitudes and behavior. Journal of Environmental Psychology, 15, 209–220.
Harrison, R., Newhall, T., & Shaw, D. (2005). The ethical consumer. London: SAGE Publications.
Hartline, S., & Jones, B. (2009). Humanizing business through ethical labeling: Progress and paradoxes in the UK. Journal of Business Ethics, 88, 583–600.
Hartmann, P., & Apaolaza-Ib´a˜ nez, V. (2012). Consumer attitude and purchase intention toward green energy brands: The roles of psychological benefits and environmental concern. Journal of Business Research, 65, 1254–1263.
Hawkins, Del., Mothers Baugh, David L. (2007). Consumer Behavior Building Strategy. M.C. Grawhill, p. 51.
Jackson, T. (2006). Readings in sustainable consumption. In T. Jackson (Ed.), the earth scan reader in sustainable consumption (pp. 1–23). London: Earth scan.
Jedi, Nabil, Imbed, Zaiem. (2010). The Consumer Purchase Intention: An application on food products. IBIMA Business Review. 1-14.
Kaiser, F. (2006). A moral extension of the theory of planned behavior: Norms and anticipated feelings of regret in-conservationism. Personality and Individual Differences, 41, 71–81.
Ladhari, Riyadh. (2007). the Effect of Consumption Emotions on Satisfaction and Word-of-Mouth Communications. Psychology and Marketing, vol. 24, No. 12, p. 1085-1108.
Leenheer, J., Van Herded, H.J., Bijmolt, T.H.A. and Smits, A. (2007), “Do loyalty programs really enhance behavioral loyalty? An empirical analysis accounting for self-selecting members”, International Journal of Research in Marketing, Vol. 24, pp. 31-47.
Lowenstein, G. F., Weber, E. U., Hsee, C. K., & Welch, N. (2001). Risk as feelings. Psychological Bulletin, 127, 267–286.
Nam, J., Echini, Y. and Wyatt, G. (2011), “Brand equity, brand loyalty and consumer satisfaction”, Annals of Tourism Management, Vol. 38 No. 3, pp. 1009-1030.
Nesbit, E., Zelenski, J., & Murphy, S. (2009). The nature relatedness scale linking individuals’ connection with nature to environmental concern and behavior. Environment and Behavior, 41, 715–740.
Park, I., Cho, J. and Rao, H.R. (2012), “The effect of pre- and post-service performance on consumer evaluation of online retailers”, Decision Support Systems, Vol. 52, pp. 415-426.
Peloza, J., White, K., & Shang, J. (2013). Good and guilt-free: The role of self-accountability in influencing preferences for products with ethical attributes. Journal of Marketing, 77, 104–119.
Pullman, P. (2012). Captain planet—Interview with Paul Pullman by Adie Ignatius. Harvard Business Review, 90, 112–118.
Prather, A., Dubach, S., Freund, J., Kilburn, W. E., Lunches, M. G., Ozone, L. K., et al. (2011). Sustainable consumption: Opportunities for consumer research and public policy. Journal of Public Policy and Marketing, 30, 31–38.
Puligadda, S., Ross, W.T., Chen, J. and Hewlett, E. (2012), “When loyalties clash purchase behavior when a preferred brand is stocked out: the tradeoff between brand and store loyalty”, Journal of Retailing and Consumer Services, available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jretconser.2012. 07.002 (accessed 28 November 2013).
Romaniuk, J. and Nenycz-Thiel, M. (2011), “Behavioral brand loyalty and consumer brand associations”, J. Bus. Res., Vol. 66, pp. 67-72.
Steen haut, S., & Van Kenhove, P. (2006). The mediating role of anticipated guilt in consumers’ ethical decision-making. Journal of Business Ethics, 69, 269–88.
Tanner, C., & Cast, W. S. (2003). Promoting sustainable consumption: Determinants of green purchases by Swiss consumers. Psychology & Marketing, 20, 883–902.
Unilever. (2011). Unilever sustainable living plan—Progress report. Retrieved July 16, 2012, from http://www.unilever.com/images/uslp-Unilever_Sustainable_Living_Plan_Prog ress_Report_2011_tcm13--284779.pdf
Uren, B., & Kilburn, W. (2011). Generativist and self-enhancement values in eco-friendly behavioral intentions and environmentally responsible consumption behavior. Psychology & Marketing, 28, 69–90.
Wilson, Stephanie. (2003). the Effect of Music on Perceived Atmosphere and Purchase Intentions in a Restaurant. Society for Education, Music and Psychology Research, vol.31, No. 1, p.93-112.
Identification and Ranking the Components and indicators of Future Purchase Intention of High-Involvement Products Using Fuzzy Delphi Logic
(Case Study: LG’s Brand Products in Iran)
Background: Nowadays, given the rapid changes in customers' desires and demands, forward thinking in the area of predicting future consumer purchases in the field of high-mental involvement can be considered.
Objective: This paper identifies and prioritizes the components of the future purchase intention of high-mental involvement products by identifying the factors, dimensions, components and indicators that affect this area.
Methods: Based on the theoretical framework of this research, in this research, the fuzzy Delphi Logic was used to find expert opinions on a benchmark. Closed questions (Likert) were used to design and compile questionnaire indices. In this regard, Delphi method was used for designing a questionnaire in the first round and by identifying indicators and components by reviewing the literature and interviewing the experts.
Findings: In this step, the research uses a literature study to extract the components and indicators that were intended to buy upcoming products with a high degree of mental convergence in LG brand products. Finally, 18 components and 75 indicators were identified.
Conclusion: In this research, based on experts' opinions and fuzzy Delphi analysis, feedback indicators from the people of the world and attention to product changes and changes from the social component with the highest degree of DI-phase, the most important indicators of research and the index of environmental groups from the component of norms Subjective with the lowest degree of DI-phase is considered the least important indicator.
Key words: Future purchase intention, mental involvement, LG brand, Fuzzy Delphi
-
-
ارائه مدلی برای پیشبینی برونسپاری فعالیتهای آموزشی و پژوهشی سازمانهای دولتی
تاریخ چاپ : 1397/05/01 -
-
ارائه مدلی از نقش تمایزات فردی برپیش بینی تبلیغات چریکی با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون
تاریخ چاپ : 1401/12/01 -