بررسی عوامل موثر بر امنیت غذایی در خانوارهای کشاورز روستایی استان کهکیلویه و بویراحمد
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییسید یعقوب زراعت کیش 1 , ژیلا کمائی 2
1 - استادیار اقتصاد کشاورزی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد
اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی
ارشد
اقتصاد
کشاورزی،
واحد
علوم
تحقیقات،
دانشگاه
آزاد
اسلامی،
تهران،
ایران
کلید واژه: امنیت 
, 
, غذایی, تنوع 
, 
, زراعی, توزیع 
, 
, درآمد, خانوارهای 
, 
, روستایی, قیمت 
, 
, غذا,
چکیده مقاله :
مقدمه: امنیت غذایی خانواده به معنی دسترسی خانواده به غذای کافی سالم و مغذی برای اطمینان از دریافت حداقل مقدار نیاز ضروری اعضای خانواده می باشد، با توجه به اهمیت امنیت غذایی خانواده به عنوان عامل رشد و تکامل مناسب برای همه افراد خانواده و رسیدن آنها به شکوفایی و باروری در جامعه، مطالعه حاضر صورت گرفته است. مواد و روشها: این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر وضعیت امنیت غذایی خانوار در میان خانوارهای کشاورز روستایی در استان پاسخ دهنده، که متشکل از 223 کهکیلویه و بویراحمد می پردازد. از روش نمونه برداری تصادفی ساده برای دستیابی به نمونه ای شامل سرپرست خانوارهای کشاورز از مناطق روستایی بود، استفاده گردید. دادههای مورد نیاز از طریق اطلاعات هزینه درآمد خانوار مرکز آمار ایران و با استفاده از آمار توصیفی، شاخص های امنیت غذایی، شکاف کاستی - مازاد امنیت غذایی و مدل پروبیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. . درصد از خانوارهای روستایی از امنیت غذایی برخوردار بودهاند 46 یافتهها: نتایج، با استفاده از روش مصرف کالری، نشان داد که کالری در روز) کالری بیشتری دریافت کردند و این 2400( درصد از حد پیشنهادی 43 خانوارهای روستایی برخوردار از امنیت غذایی حدود . درصد مصرف کالری کمتری نسبت به حد پیشنهادی داشتند 69 در حالی است که خانوارهای مبتلا به نا امنی غذایی، حدود p< ( نتیجهگیری: مشخص شد که درآمد سرپرست خانوار p< ( نسبت مخارج خوراکی به مخارج کل خانوار ،) 0.00 ) و اندازه مزرعه 0.00 (p< p< ( ) تأثیر مثبتی بر امنیت غذایی خانوار داشته است. از طرف دیگر، جنسیت سرپرست خانوار 0.01 وضع سواد سرپرست خانوار ،) 0.01 (p< p< ( ) و اندازه خانوار 0.02 . ) رابطهای منفی با امنیت غذایی خانوار داشته اند 0.00
Introduction: Household food security refers to the available and adequate food supplies for the households to make sure that the members are provided with the minimum requirements of food. According to the definition set by the United Nation in 1986, food availability, food access, and feeding sustainability are the three principle elements. Materials and Methods: The present study has been undertaken regarding the importance of household food security as a contributing factor concerned with the adequate growth and evolution for all the household members, therefore members can provide their society with prosperity, productivity and average food security state. This research investigates the factors affecting food security of the rural farming households in Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad Province of Iran. Random sampling method was used to build a sample of 223 respondents including 223 householders from rural areas. Required data was extracted from household, expenditure and income report released by the Statistical Center of Iran. Results: The data was analysed using descriptive statistics, food security indices, food security shortage/surplus gap and probit model. The obtained results via the so-called calorie consumption method indicated that, 46% of rural households enjoy food security. These households were found to exceed recommended calorie consumption by 43%. In fact the rural households without food security were found to under take the recommended calorie consumption by 69%. Conclusion: The householder income, the ratio of food expenditure to household expenditure and farm size positively contributed to the household food security, while householder gender, household size and householder education are negatively associated to the household food security.
بینام. (1393).نتایج آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای روستایی. مرکز آمار ایران. پایگاه اطلاعاتی نشریات، قسمت فهرست نشریات، قابل دسترسی در http://amar.sci.org.ir(تاریخ مراجعه 20/03/1395).
پاکروان، م. (1393). شناسایی عوامل موثر بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی ایران، تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره 46، شماره 3.
خداداد کاشی، ف. و حیدری، خ. (1383). برآورد سطح امنیت غذایی خانوارهای ایرانی AHFSI بر اساس شاخص. فصلنامة اقتصاد کشاورزی و توسعه .سال دوازدهم، شماره 48، ص155-166.
دینی ترکمانی، ع. (1383). برآورد امنیت غذایی در ایران و ارزیابی از نحوه مواجهه رویکردهای نظری رقیب با ناامنی غذایی، مجموعه مقالات همایش کشاورزی و توسعه ملی، مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی، جلد چهارم، ص 966.
شکوری، ع. (1383) امنیت غذایی و دسترسی به آن در ایران. نشریه مطالعات جامعه شناسی.شماره 24، 133-160.
شیخ الاسلام، ر. (1389) از امنیت غذایی تا ایمنی غذا. هفته نامه سپید.
قاسمی، ح. (1373). تعاریف و مبانی نظری امنیت غذایی، مجموعه مقالات ویژه نامه امنیت غذایی ،فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی.
مهرابی بشرآبادی، ح. و اوحدی، ا. (1393) بررسی عوامل موثر بر امنیت غذایی در ایران، مجله اقتصاد کشاورزی، دوره 8، 111-121.
مهرابی بشرآبادی، ح. و موسوی محمدی، ح. (1389). تاثیر حمایتهای دولت از بخش کشاورزی بر امنیت غذایی خانوارهای شهری در ایران. نشریه اقتصاد کشاورزی، جلد 4، شماره 3، 1-16.
مهرابی بشرآبادی، ح. و موسوی محمدی، ح). 1388). بررسی اثر آزادسازی تجاری بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی ایران. فصلنامه روستا و توسعه. سال دوازدهم، شماره 2، 1-13.
نوروزی، ن. و مقدسی، ر. (1392). بررسی فقر و ناامنی غذایی و عوامل موثر برآن در خانوارهای روستایی استان خوزستان، اولین همایش الکترونیکی ملی چشم انداز اقتصاد ایران.
Adebiyi, B. (2012). Jonathan’s Agricultural Business plan. Nigeria Tribune, Wednesday 13
Agbaji, G. O., Ogunsumi, L. O., Oluoku & Akinlosotu, T. A. (2005). Survey of Yam Production system and the impact of government policies in South Western Nigeria. Journal of Food Agriculture and Environment 3(2), 222-229.
Akerele, D. (2011). Intra-household food distribution patterns and calorie inadequacy in South-Western Nigeria, Journal of Consumer Studies, 35, 545-551.
Amaza P. S., Umeh, J. C. J. & Adejobi, A. O. (2006). Determinants and Measurement of food insecurity in Nigeria: some Empirical policy Guide, int’l Association of Agricultural Economics Conference, Gold Coast, Australia. August 12 – 18, Pp 1 – 15.
Arene, C. J. & Anyaeji, J. (2010). Determinants of food security among Households in Nsukka metropolis of Enugu State, Nigeria. Pakistan Journal of Social Studies, 30(1), 9-16.
Babatunde, R, O. & Qaim, M. (2010). Impact of off-farm income on food security and nutrition in Nigeria, Food Policy, 35, 303–311.
Bashir, M. Kh., Schilizzi, S. & Pandit, R. (2012). Food security and its determinants at the cross roads in Punjab Pakistan. Working Paper 1206, School of Agricultural and Resource Economics http://www.are.uwa.edu.au
Cervantes-Godoy, D. & Dewbre, J. (2010). Economic Importance of Agriculture for Poverty Reruction, OECD Food,Agriculture and Fisheries Working Papers, No. 23, OECD Publishing.
Dorosh Paul, A. (2001). Trade Liberalization and National Food Security: Rice Trade between Bangladesh and India. World Development, 29, 4, 673-689.
Fanta, F. & Seid, S. (2007). Food Insesurity and its Determinants in Rural Households in Amhara region. Addis Ababa University School of Graduate Studies Faculty of Business and Economics Department of Economics (Policy Analysis). In Partial Fulfillment of the Requirement for the degree of masters of science in economics.
FAO. (2012). Gender inequalities in Rural Employment in Ghana an overview. Prepared by the Gender, Equity and Rural Employment Division FAO, Rome, Italy
Ramakrishna, G. & Assef, D. (2002), An empirical analysis of food insecurity in Ethiopia: the case of North Wello. Africa Development, 27, 1-2, 127–143.
Yinusa, M. B. (1999). Not farm alone: a study of livelihoods in the middle belt of Nigeria. DAREASC working paper 38.