استخراج کاروتنوئیدها از Ulva rigida توسط امواج اولتراسونیک
محورهای موضوعی : شیمی مواد غذاییمرضیه احمدی سرخونی 1 , مهشید جهادی 2 *
1 - گروه علوم و مهندسی صنایع¬غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع¬طبیعی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2 - گروه علوم و مهندسی صنایع¬غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع¬طبیعی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
کلید واژه: اولتراسونیک, بهینه سازی, کاروتنوئید, Ulva rigida,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: Ulva rigida، یک نوع جلبک¬سبز، از شاخه کلروفیتا است؛ که به واسطه ترکیبات¬شیمیایی¬متعدد، به عنوان یک منبع از رنگدانه¬های¬کاروتنوئیدی و کلروفیلی، شناخته¬شده¬است. در این پژوهش استخراج رنگدانه¬¬کاروتنوئیدی، با کمک اولتراسونیک، به روش سطح¬پاسخ، مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش¬ها: جلبک سبز Ulva rigida؛ در اردیبهشت ماه 1401، به صورت تازه از شمال جزیره ¬قشم، ساحل دیرستان (خلیج دیرستان)، حدفاصل منطقه؛ شیب¬دراز تا بندرگاه نقاشه و سلخ، با عرض¬جغرافیایی 260732329 و طول¬جغرافیایی 550848291، برداشت ¬شد. به منظور؛ بهینه¬سازی شرایط استخراج کاروتنوئید، از روش سطح¬پاسخ، با سه متغییر¬مستقل؛ توان اولتراسونیک (300 -5 وات)، زمان اولتراسونیک (40/18- 59/1 دقیقه) و نسبت زیست¬توده به حلال (46/8- 63/1¬درصد)، استفاده¬گردید. یافته¬ها: نتایج حاصل¬از؛ بهینه¬سازی¬شرایط¬استخراج¬کاروتنوئید، به کمک اولتراسونیک، نشان¬داد که؛ کلیه متغییرهای¬مستقل، دارای، تأثیر¬معنادار بر راندمان، استخراج¬کاروتنوئیدها، بوده¬اند (05/0>p). در بخش بهینه¬سازی¬شرایط¬استخراج¬کاروتنوئید، به کمک¬اولتراسونیک، شرایط بهینه شامل؛ نسبت زیست¬توده به حلال 57/5 درصد؛ زمان اولتراسونیک 93/9 دقیقه، با توان-اولتراسونیک 38/177 وات، محتوای کاروتنوئید 08/0 ± 99/0 میکروگرم بر میلی¬لیتر با بازده استخراج 03/18 درصد، گزارش¬گردید. نتیجه¬گیری: محتوای استخراج رنگدانه کاروتنوئید و بازده استخراج رنگدانه با کمک تکنولوژی اولتراسونیک ، نسبت به روش استخراج معمول،4 برابر افزایش داشت. لذا می توان روش استخراجی معرفی شده را، به عنوان؛ یک فرآیند موثر، جهت استخراج؛ ترکیبات¬کاروتنوئیدیاز جلبک Ulva rigida درنظر گرفت.
Background and Objectives: Ulva rigida is a type of green algae, belonging to the chlorophyta; which is known as a source of carotenoid pigments and chlorophyll due to its numerous chemical compounds. In this research, the extraction of carotenoid pigment was optimized using ultrasound-assisted method by response surface methodology. Materials and Methods: green algae Ulva rigida; In May 2022, fresh from the north of Qeshm Island, Direstan coast (Deirestan Gulf), the boundary of the region; The long slope up to Nakhzah and Salakh harbors, with latitude 260732329 and longitude 550848291, was taken. in order to; Optimizing the conditions of carotenoid extraction, using the response surface methodology, with three independent variables; ultrasonic power (5-300 W), ultrasonic time (1.59-18.40 minutes) and biomass-to-solvent ratio (1.63-8.46%). Findings: Optimizing carotenoid extraction conditions using ultrasound-assisted method showed that All independent variables had a significant effect on the efficiency of carotenoids extraction (p<0.05). In the optimum condition of carotenoid extraction using ultrasound-assisted method (ratio of biomass to solvent is 5.57%; ultrasonic power 177.38 W and ultrasonic time 9.93 min), carotenoid content and extraction efficiency were 0.99 ± 0.08 µg/ml and 18.03% respectively. Conclusion: The content and the extraction efficiency of carotenoid using ultrasound-assisted technology increased 4 times compared to the conventional extraction method. Therefore, using ultrasound-assisted method for extraction of carotenoids from Ulva rigida were considered as an effective process.
Abou Gabal, A ., Khaled, A ., M Aboul-Ela, H .,Aly, H ., Shalaby, O .)2021.(Variation of photosynthetic pigments and biochemical screening in some seaweeds from Eastern Harbor, Alexandria, Egypt. Egyptian Journal of Aquatic Biology and Fisheries, 25(1), 213-226. http://dx.doi.org/10.21608/ejabf.2021.141011
Cikos, A.M., Jokic, S., Subric, D, Jerkovic I. (2018). Overview on the application of modern methods for the extraction of bioactive compunds from marine macroalgae. Journal of Marine Drugs, 16: 348.
https://doi.org/10.3390/md16100348
Ghosh , S., Sarkar ,T., Das, A ., Chakraborty, R. (2022). Natural colorants from plant pigments and their encapsulation: An emerging window for the food industry. Jourrnal of Food Science and Technology, LWT, 153, 112527.
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112527
Khlaf Mohammad, A., Shareef Sabeeh, N.)2022).Ultrasound assisted extraction of carotenoids from Sargassum angustifolium algae. Journal of ,Periodical Engineering and Natural Sciences2, 445-454.
http://dx.doi.org/10.21533/pen.v10i2.2776
Latique, S., Mrid, R.B., Kabach,I., Kchikich, A., Sammama, H., Yasri, ANhiri, M., Elkaoua, Douira, A., Selmaoui , K. (2021.( Foliar application of Ulva rigida water extracts improves salinity tolerance in wheat (Triticum durum L). Journal of Agronomy, 11(2), 265.
https://doi.org/10.3390/agronomy11020265.
Li, Y., Huang, X., Luo, L., Shang, C.) 2022( .Optimization of extraction conditions of carotenoids from Dunaliella parva by response surface methodology. Journal of Molecules, 27(4), 1436.
https://doi.org/10.3390/molecules27041444.
Liu, Y., Li, J., Fu, R., Zhang, L., Wang, D., Wang, S.)2019.(Enhanced extraction of natural pigments from curcuma longa L.using natural deep eutecic solvents. Journal of Industrial Crops and Product, 140:162.
http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.111620.
Martins, M., Oliveira, R., Coutinho, J.A., Faustino, M.A.F., Neves, M.G.P., Pinto, D.C.,Ventura,S.P.M. (2020.( Recovery of pigments from Ulva rigida. Journal of Separation and Purification Technology, 255, 117723.
10.1016/j.seppur.2020.117723.
Nejadmansouri, M., Golmakani, M.T., Famouri, M.) 2018( .Comparison of different methods for carotenoeid extraction from Dunaliella salina. Journal of Nutrition Science,6(4):208-215.
https://doi.org/10.30476/IJNS.2021.93230.1162
Pangestuti, R., Kurnianto, D. )2017( .Green seaweeds-derived polysaccharides ulvan: Occurrence, medicinal value and potential applications. Journal of Seaweed Polysaccharides , 205-221. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-809816-5.00011-6.
Pezoa Conte, R ., Leyton, A., Anugwom, I., Von schoultz, S., Paranko, J., Maki-arvela, P.,Willfor,S.,Muszynski,M.,Nowicki,J.,Lienqueo,M.E.,Mikkola,J.P. (2015). Deconstruction of the green algae Ulva rigida in ionic liquids: Closing the mass balance. Journal of Algal Research,12, 265- 273.
http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2015.09.011
Sahin, S., Samli, R. )2013O .(ptimazation of olive leaf extract obtained by ultrasund assisted extraction with response surface metodulogy,ultrason. Jouranal of Ultrasonics Sonochemistry, 20 (1): 592-602.
http://dx.doi.org/ 10.1016/j.ultsonch.2012.07.029
Saini, R.K., Keum, Y.S. (2018.( Carotenoid extraction methods: A review of recent developments. Journal of Food chemistry, 240, 90-103.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.099.
Sarojini, Y., Neelima, P., Sujata, B. (2015.( The seasonal variations in distribution of photosynthetic pigments in four edible species of Chlorophyceae and the effect of light, dissolved oxygen and nutrients on their distribution. Journal of Annals of Biological Research, 6(3), 36-40.
Sharayei, P., Azarpazhooh, E., Zomorodi, S., Einafshar, S., Ramaswamu, H.S. (2021). Optimazation of ultrasonic-assisted extraction of astaxanthin from green tiger (Penaeus semisulcatum) shrimp shell. Journal of Ultrasonics Soniochemistry, 76. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2021.105666.
Wong, K.H., Cheung, P.C.K. (2000(.. Nutritional evaluation of some subtropical red and green seaweeds part I-proximate composition,amino acid profiles and some physico-chemical properties. Journal of Food Chemistry,71: 475-482.
https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00175-8.
علوم غذايي و تغذيه/ تابستان 1403 / سال بیست و یکم / شماره 3 Food Technology & Nutrition / Summer 2024 / Vol. 21 / No. 3 |
استخراج کاروتنوئیدها از Ulva rigida توسط امواج اولتراسونیک
مرضیه احمدی سرخونیa، مهشید جهادی*b
a دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم و مهندسی صنایعغذایی، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
b دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایعغذایی، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
تاریخ دریافت مقاله: 23/02/1403 تاریخ پذیرش مقاله: 16/06/1403
چکيده
مقدمه: Ulva rigida، یک نوع جلبکسبز از شاخه کلروفیتا است که به واسطه ترکیباتشیمیاییمتعدد به عنوان یک منبع از رنگدانههایکاروتنوئیدی و کلروفیلی شناختهشدهاست. در این پژوهش استخراج رنگدانهکاروتنوئیدی به کمک اولتراسونیک با روش سطحپاسخ مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: جلبک سبز Ulva rigida در اردیبهشت ماه 1401 به صورت تازه از شمال جزیره قشم ساحل دیرستان (خلیج دیرستان)، حدفاصل منطقه شیبدراز تا بندرگاه نقاشه و سلخ با مشخصات جغرافیایی N ''26ₒ73'23.2 و E ''55ₒ84'82.1 برداشت شد. به منظور بهینهسازی شرایط استخراج کاروتنوئید از روش سطحپاسخ با سه متغییرمستقل توان اولتراسونیک (300 -5 وات) زمان اولتراسونیک (40/18- 59/1 دقیقه) و نسبت زیستتوده به حلال (46/8- 63/1درصد) استفادهگردید.
یافتهها: نتایج حاصلاز بهینهسازیشرایطاستخراجکاروتنوئید به کمک اولتراسونیک نشانداد که کلیه متغییرهایمستقل دارای تأثیرمعنادار بر راندمان استخراجکاروتنوئیدها بودهاند (05/0>p). در بخش بهینهسازیشرایطاستخراجکاروتنوئید به کمکاولتراسونیک شرایط بهینه شامل نسبت زیستتوده به حلال 57/5 درصد، زمان اولتراسونیک 93/9 دقیقه با تواناولتراسونیک 38/177 وات محتوای کاروتنوئید 08/0± 99/0 میکروگرم بر میلیلیتر با بازده استخراج 03/18 درصد گزارشگردید.
نتیجهگیری: محتوای استخراج رنگدانه کاروتنوئید و بازده استخراج رنگدانه با کمک تکنولوژی اولتراسونیک نسبت به روش استخراج معمول 4 برابر افزایش داشت لذا میتوان روش استخراجی معرفیشده را به عنوان یک فرآیند موثر جهت استخراج ترکیباتکاروتنوئیدی از جلبک Ulva rigida درنظر گرفت.
واژههای کلیدی: اولتراسونیک، بهینهسازی، کاروتنوئید، Ulva rigida
* نويسنده مسئول مكاتبات email: mahshidjahadi@yahoo.com; m.jahadi@khuisf.ac.ir
مقدمه
جلبکها1، موجودات چندسلولی هستند که در مقایسه با گیاهان زمینی با سرعت بالایی رشد میکنند و تنوع بالایی از متابولیتها و ترکیبات زیستفعال طبیعیسودمند را ارائه میکنند. جلبکها بر حسب میزان رنگدانه به سه گروه؛ سبز (کلروفیتا2) قرمز (رودوفیتا3) و قهوهای (فائوفیتا4) تقسیم میشوند (2024 ,.et al Oliveria). رنگدانههای طبیعی به عنوان دستهای از افزودنیها که به طور گسترده در صنایعغذایی استفادهمیشوند شناختهشده هستند. مصرف رنگدانههای طبیعی، با اثراتمثبت بر سلامت انسان، به بهبود کیفیت زندگی و طولعمر میانجامد. به همینعلت در مقابل رنگدانههایمصنوعی با سمیتبالا در سراسرجهان محبوب شدهاند. رنگدانههایطبیعی میتوانند به عنوان برجستهترین پارامتر، کیفیتغذا را ارزیابی و اشتها را تحریک یا سرکوب کنند ( 2024,. et allerKam). مواد مغذی با ارزش افزوده موجود در جلبکها نشاندهنده تعداد زیادی موادشیمیایی با طیف وسیعی از خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدتوموری هستند. از نظر تغذیهای جلبکهای دریایی بهعنوان منبع مواد زیستفعال مانند؛ پلیساکاریدهای سولفاته، اسیدهای چربامگا 3، پلیفنلها، رنگدانههایطبیعی، پروتئین، پپتید، اسیدهای آمینه و به عنوان مادهخام برای موادشیمیایی جذاب است که میتوانند تقاضای فعلی مصرفکننده را، برای محصولات طبیعی تأمینکنند ( 2020,.et al tinsMar). در جلبکهایسبز، رایجترین انواع رنگدانه کلروفیل و کاروتنوئیدها هستندکه در صنایعغذایی بهعنوان رنگدانه طبیعی در غذا و نوشیدنیها، استفاده میشود. همچنین این ترکیبات به سبب فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدتوموری، ضدمیکروبی و همچنین نقش در درمان سرطان و غیرفعالسازی میکروارگانیسمها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند
( 2021,.et al Latique). فرآیند استخراج کاروتنوئیدها از منابع مختلف، به سبب وجود ترکیبات قطبی متنوع، با سطوح متفاوت بسیارمهم است. همچنین ماتریکسهای مختلف به واسطه دارا بودن موانع فیزیکی و شیمیایی از انتقال جرم کاروتنوئیدها در طول فرآیند استخراج ممانعت میکنند. انتخاب حلال یا ترکیب حلالمناسب یکی از مهمترینعوامل جهت استخراج موثر کاروتنوئیدها است. کاروتنوئیدها به طور معمول با حلالهای آلی مانند اتانول، متانول، استون، استخراجمیشوند ( 2024,.al et Singh). در استخراج کاروتنوئیدها محتوای زیاد آب در سلولهای جلبکی جهت استخراج کارآمد، نامطلوب در نظر گرفته میشوند. در این راستا روشهای آبگیری مبتنی بر حرارت موجب تخریب حرارتی و ایزومریزاسیون52 کاروتنوئیدها میگردند. که جهت ممانعت از این امر، از لیوفیلیزاسیون6 (خشککردن انجمادی) استفاده میگردد و همواره زمان و هزینه استخراج را افزایشمیدهد. اعمال پیشتیمار مناسب بر نمونه نیز در استخراج کارآمد کاروتنوئید موثر شناخته شده است ( 2021,.et al alGab Abou). در پژوهش مارتین و همکاران در سال 2020 جهت بازیابی رنگدانه کلروفیل و کاروتنوئید از Ulva rigida، استخراججامد- مایع بهینه شد. تیمارهای مکانیکی مختلف (خیساندن، استخراجمایکروویو، استخراج به کمک اولتراسونیک، نوع حلال، تعداد متوالی استخراج و نسبت جامد به مایع) مورد بررسی قرارگرفت. جهت جداسازی رنگدانهها، از ترکیبی از حلالها (اتانول، هگزان و آب) استفادهگردید. یافتههای این پژوهش نشانداد که؛ تیمارهایمکانیکی امکان بهینهسازی و اجرای یک فرآیند ساده، سریع و کارآمد را جهت جداسازی دستههای مختلف رنگدانههای مشابه فراهم میکند ( 2020,.al et tinsMar). محتوای رنگدانههای کلرفیل و کاروتنوئید در طی زمان برداشت تغییر میکند
( 2024,.et al inghS).
این پژوهش با هدف بهینهسازی شرایط استخراج رنگدانه کاروتنوئید از جلبکسبز Ulva rigida با کمک تکنولوژی اولتراسونیک انجام پذیرفت.
مواد و روشها
|
E ''55ₒ84'82.1 برداشتشد. به منظور بهینهسازی شرایط استخراج کاروتنوئید از روش سطح پاسخ با سه متغیرمستقل توان اولتراسونیک (300 -5 وات)، زمان اولتراسونیک (40/18- 59/1 دقیقه) و نسبت زیستتوده به حلال (46/8- 63/1درصد) استفاده گردید.
- استخراج رنگدانه
استخراج رنگدانه از Ulva rigida، با استفاده از؛ اولتراسونیکپروبدار و حلال متانول 99% انجامگردید. در این روش مدتزماناستخراج (59/1، 5، 10، 15 و 40/18 دقیقه)، نسبت زیستتوده به حلال (63/1، 3، 5، 7 و 36/8 درصد) و شدتاولتراسونیک (5، 64/79،152،240 و 300 W)، به عنوان تیمار استفاده شد. دما در حدود 25 درجه سانتیگراد جهت ممانعت از تخریب و ایزومریزاسیون رنگدانهها حفظگردید. سپس نمونه در فالکون محصورشده با فویل آلومینیوم (جهت ممانعت از انتقال نور) تحت سانتریفیوژ قرار گرفت. در انتها مایع رویی در سل اسپکتروفتومتر UV-Vis آنالیزگردید و جذبعصاره در 3 طول موج (nm 480 ,649 ,665)، خوانده شد. استخراج به روش معمول از نمونههای شاهد نیز بدون اعمال اثر اولتراسونیک و مطابق مراحلفوق انجامگردید. آزمایش با حداقل 6 تکرار انجامشد محتوای کاروتنوئید و بازده استخراج کاروتنوئید با فرمولهای زیر محاسبه گردید.
(2022 i et al.,L).
معادله 1
C = (1000× A480 - 1.29 × Chl a – 53.78 × Chl b) /220 (µg/ml)
a Chl= محتوای کلروفیل a
b Chl= محتوای کلروفیل b
W= وزن نمونه
A480 = جذب در طول موج nm480
(مقادیر رنگدانه، برحسب میکروگرم بر میلیلیتر، بیان شدهاست).
معادله 2
Y= بازده استخراج کاروتنوئید (%)
C= محتوای کاروتنوئید
V= حجم حلال مصرفی
- تجزیه و تحلیل آماری
نتایج این پژوهش با استفاده از طرح مرکبمرکزی به صورت میانگین ± انحراف معیار (SD) بیانشد و آزمایشها حداقل در 6 تکرار انجام گردید تأثیر شرایط استفاده از توانامواجاولتراسونیک (در محدوده 300 -5 وات)، زمان اعمال امواجاولتراسونیک (40/18- 59/1 دقیقه) و نسبت زیستتوده Ulva به حلال (63/8 – 36/1 درصد) با کمک نرمافزار Design- Expert در 3 سطح و 20 تیمار مطابق جدول (1) با میزان آلفا برابر 68/1 در سطح اطمینان 95% مورد بررسی قرارگرفت.
یافتهها
تأثیر سه متغیر توان اولتراسونیک، مدت زمان اعمال امواج اولتراسونیک و نسبت زیست توده به حلال، بر محتوای استخراج رنگدانه کاروتنوئید و بازده استخراج در جدول آنالیز واریانس (جدول 2) مورد بررسی قرار گرفت. در این جدول تاثیر مدل معنادار میباشد (05/0 >p)، لیکن عدم برازش، برابر 56/0 و غیرمعناداری میباشد، مقدار ضریب تبیین، در جدول زیر برابر 90/0 میباشد. هر چه این عدد به 1 نزدیکتر باشد تطابق نتایج بهدست آمده با نتایج پیشبینیشده بیشتر میباشد. زیرا نمایانگر انحراف دادهها از مدل رگرسیون خطی است. میتوان این نتیجه را داشت که نتایج به دستآمده با نتایج پیشبینیشده به نسبت متناسب هستند. در این جدول مقدار ضریب تطابق یافته 86/0 و ضریب پیشبینیشده 83/0 میباشد. مقدار ضریبتغییرات (CV)، که بیانگر توزیع پراکندگی دادههای آماری در نمونه است در این مدل 94/14 میباشد. در جدول 2 اثر توان اولتراسونیک، نسبت زیست توده به حلال، اثر برهمکنش تواناولتراسونیک و نسبت زیستتوده به حلال بر متغییر محتوای استخراج کاروتنوئید، به حالت خطی و معنادار، میباشد.
همچنین اثر مربعات توان اولتراسونیک و مربع نسبت زیستتوده به حلال نیز بر متغییر محتوای استخراج کاروتنوئید معنیدار میباشد (05/0<p). تأثیر شاخصهای نسبت زیستتوده/ حلال و توان اولتراسونیک، بر محتوای کاروتنوئید کل استخراجشده از Ulva rigida نمایش داده شدهاست. با افزایش نسبت زیست توده Ulva به حلال محتوای کاروتنوئید استخراج شده تا رسیدن به نسبت حدود 6 روندی صعودی و پس از آن روندی کاهشی را طی میکند. با افزایش تواناولتراسونیک تا 5/152 وات، محتوای کاروتنوئید استخراجی افزایش و پس از آن کاهش مییابد. تأثیر دو متغیر فوقالذکر موجب شده تا شکل به فرم گنبدی باشد (شکل a 1).
[1] 4 Phaeophyta 5 Isomerization 6 yophilizationL
[2] 1 Algae 2 Chlorophyta 3 Rhodophyta
جدول 1 - طرح مرکب مرکزی متغییرهای وابسته و مستقل | |||||||
Table 1- Central composite design with independent and dependent variables
| |||||||
No | Independent variables |
| Dependent variables | ||||
Ultrasonic power (X1) | Ultrasonic time (X2) | Ulva biomass/solvent (X3) |
| Carotenoid content (µg/ ml) |
| Carotenoid extraction yield (%) | |
1 | 64.80 | 5 | 3 |
| 0.23 |
| 77.83 |
2 | 240.20 | 5 | 3 |
| 0.48 |
| 8.25 |
3 | 64.80 | 15 | 3 |
| 0.46 |
| 8.40 |
4 | 240.20 | 15 | 3 |
| 0.38 |
| 11.31 |
5 | 64.80 | 5 | 7 |
| 0.57 |
| 10.35 |
6 | 240.2 | 5 | 7 |
| 1.02 |
| 13.14 |
7 | 64.80 | 15 | 7 |
| 0.53 |
| 7.59 |
8 | 240.2 | 15 | 7 |
| 0.86 |
| 11.977 |
9 | 5 | 10 | 7 |
| 0.22 |
| 8.3 |
10 | 300 | 10 | 5 |
| 0.54 |
| 13.28 |
11 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.71 |
| 13.07 |
12 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.93 |
| 12.7 |
13 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.25 |
| 15.99 |
14 | 152.5 | 10 | 1.64 |
| 0.78 |
| 9.42 |
15 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.95 |
| 18.32 |
16 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.82 |
| 20.23 |
17 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.95 |
| 19.13 |
18 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.82 |
| 19.13 |
19 | 152.5 | 10 | 5 |
| 0.91 |
| 17.86 |
20 | 152.5 | 10 | 5 |
| 1.10 |
| 16.46 |
b
| a
|
Figure 1- 3D graph the effect of Ulva biomass to solvent ratio and ultrasonic power in 10 min (a); ultrasonic power and time in Ulva rigida biomass to solvent ratio constant (b) on carotenoid content (µg/ ml)
شکل 1- نمودار سه بعدی تاثیر نسبت زیست توده/ حلال و توان اولتراسونیک ؛ در مدت زمان ثابت 10دقیقه (a) توان اولتراسونیک و زمان در نسبت ثابت زیست توده Ulva rigida به حلال (b)، بر محتوای کاروتنوئید (µg/ ml)
اثر دو متغییر توان اولتراسونیک و زمان به صورت مستقل از یکدیگر در شکل b1 نشان داده شده است. به طوری که تغییرات زمان روندی ثابت و خطی بر محتوای استخراج کاروتنوئید داشته و افزایش توان اولتراسونیک تا حدود 5/152 وات روند صعودی و پس از این محدوده روند کاهشی را نشان میدهد. تغییرات یک طرفه اثر توان اولتراسونیک بر محتوای استخراج رنگدانه کاروتنوئید منجر به ایجاد ساختار فوق گردیده است.
تاثیرمتقابل زمان - توان اولتراسونیک، نسبت زیستتوده به حلال-توان اولتراسونیک و نسبت زیست توده به حلال -زمان بر بازده استخراج کاروتنوئیدها در شکل 2 نشان داده شده است. با افزایش زماناولتراسونیک تا حدود؛ 10 دقیقه روند افزایش بازده استخراج صعودی است اما این اثر مثبت، پس از 10 دقیقه روند کاهشی را ایجادکرده است. نسبت زیست توده به حلال نیز، تا حدود 6 درصد، روند صعودی و متقابلاً افزایش بازده استخراج کاروتنوئید را نمایش میدهد. با افزایش توان اولتراسونیک، تا حدود 5/152 وات، ماکزیمم بازده استخراج حاصل میشود. در حالیکه از این نقطه به بعد؛ حالت کاهشی را طی میکند. بر هم کنش مثبت توان اولتراسونیک با زمان و نسبت زیستتوده به حلال، در میزان بازده استخراج کاروتنوئید، موجب ایجاد فرم گنبدی، در شکل a2 و b2 وc 2 شد. اثر تواناولتراسونیک تا شرایط بهینه جهت استخراج رنگدانههای کاروتنوئید حاصل از Ulva rigida توسط دستگاهاولتراسونیک با توان اولتراسونیک 37/177 وات نسبت زیستتوده به حلال 57/5 درصد و زمان 93/9 دقیقه حاکی از استخراج 99/0 میکروگرم بر میلیلیتر محتوایکاروتنوئید و 03/18 درصد بازده استخراج بود. میتوان نتیجهگرفت که مدل ارائهشده میتواند بهعنوان مدل قابل اطمینان و دقیق جهت پیشگویی استخراج کاروتنوئیدها از Ulva rigida با اولتراسونیک، استفاده شود. مطابق جدول 3 خطای حاصل بین اطلاعات حاصل در شرایط آزمایشگاهی و پیشبینی نرمافزار برای محتوای کاروتنوئید و بازدهاستخراج به ترتیب 04/4 و 27/2 درصد، است. با مقایسه میزان استخراج بین نمونهها در شرایط بهینه و استخراج در شرایط معمول (بدون استفاده از امواج اولتراسونیک) ملاحظه میشود محتوای استخراج حدود 4 برابر و بازده استخراج نیز حدود 4 برابر افزایش یافتهاست.
بحث
کاروتنوئیدها به عنوان گروهی از مواد زیستفعال در صنایع غذایی به عنوان یک افزودنی رنگی و آنتیاکسیدان، استفاده میشوند. علاوه بر این با خواص ضدسرطانی، ضدپیری و تعدیلکننده سیستم ایمنی شناختهشدههستند. در بررسی حاضر اثر مثبت افزایش توان اولتراسونیک تا محدوده 5/152 وات با ماهیت رفتار امواج اولتراسونیک قابلتفسیر میباشد. امواج اولتراسونیک با فرکانس یافتههای مشابهی بر اساس تحقیقات Nejadmansouri و همکاران، 2018 گزارش گردیدهاست. به دنبال افزایش توان اولتراسونیک شکلگیری بیش از حد حبابها مانع از انتشار امواج اولتراسونیک و درنتیجه کاهش عملکرد آن میگردند (2018 ,.et al rayeiSha). خارج از محدوده بهینه توان اولتراسونیک، به سبب تشکیل و تجمیع رادیکالهای OH و H در طول فرآیند کاویتاسیون منجر به تخریب قابل توجه ترکیبات آنتیاکسیدانی از جمله کاروتنوئیدها شود.
اثر استفاده از تکنولوژی اولتراسونیک نسبت به روش معمول به سبب عملکرد آن در انتقال جرم محلول و همچنین بهبود و افزایش سطح تماس بین زیستتوده و حلال استخراج، نسبت داده میشود (2023 ,Goksen). Sahin و Samli، 2013 گزارشکردند که، استخراج ترکیبات موثر توسط مرحله اصلی انجاممیگیرد. مرحله اول که "شستشو" نام دارد. در 10 تا 20 دقیقه نخست و با انحلال اجزاء محلول در سطح ترکیب رخ میدهد. در این مرحله ممکن است، تا حدود 90 درصد از ترکیبات موثر، استخراج گردد. در مرحله دوم که به استخراج " آهسته" مرسوم است. انتقال جرم از سطح ترکیب به حلال توسط پدیده "انتشار" رخ میدهد. در نتیجه زمان طولانی اعمالاولتراسونیک نیز مطلوب شمرده نمیشود. وانگ و همکاران، 2000 در مطالعه بر استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی با اعمال امواج اولتراسونیک بر میوه Elaeagnus pungens گزارشداد که بالاترین بازده استخراج ترکیباتفنلی در زمان اولتراسونیک 20 دقیقه
b
| a
|
c
|
Figure 2- 3D graph the effect of ultrasonic power and time in Ulva rigida biomass to solvent ratio constant (a); Ulva rigida biomass to solvent ratio and ultrasonic power in 10 min (b) and Ulva rigida biomass to solvent ratio and time in 152.50 W ultrasonic power on carotenoid extraction yield (%).
شکل 2- نمودار سه بعدی اثر زمان و توان اولتراسونیک در نسبت ثابت زیستتوده Ulva rigida به حلال (a)، توان اولتراسونیک و نسبت زیست توده به حلال، در زمان ثابت 10 دقیقه (b)، زمان اولتراسونیک و نسبت زیست توده به حلال، در توان ثابت اولتراسونیک 50/152وات (c) بر بازده استخراج کاروتنوئید
جدول2- نتایج آنالیز واریانس محتوایکاروتنوئید و بازده استخراج کاروتنوئید طرح مرکب مرکزی Table 2- ANOVA for carotenoid content and carotenoid extraction yield results of the central composite design | ||||||||||
Carotenoid extraction yield(%) |
| Carotenoid content (µg/ ml) |
| Sources | ||||||
P-Value | F-Value | Mean square | Df |
| P-Value | F-Value | Mean square | Df |
| |
0.00 | 10.69 | 47.88 | 6 |
| 0.00 | 25.43 | 0.26 | 5 |
| Model |
0.03 | 5.83 | 26.11 | 1 |
| 0.00 | 15.81 | 0.16 | 1 |
| Ultrasonic power (X1) |
| 0.01 | 0.06 | 1 |
| - | - | - | - |
| Ultrasonic time (X2) |
| 0.23 | 1.05 | 1 |
| 0.00 | 37.73 | 0.39 | 1 |
| Ulva biomass/solvent (X3) |
| - | - | - |
| 0.04 | 4.78 | 0.04 | 1 |
| X1X3 |
| 31.52 | 141.13 | 1 |
| 0.00 | 4.61 | 0.5 | 1 |
| 2(1X) |
| 18.39 | 2.34 | 1 |
| - | - | - | - |
| 2(2 X) |
| 19.35 | 6.63 | 1 |
| 0.00 | 26.10 | 0.27 | 1 |
| 2(3 X) |
| - | 4.48 | 3 |
|
|
| 0.01 | 14 |
| Residue |
| 3.71 | 6.23 | 8 |
| 0.65 | 0.93 | 0.01 | 9 |
| Lack of fit |
| - | 1.68 | 5 |
| - | - | 0.01 | 5 |
| Pure error |
|
|
| 19 |
| - | - | - | 19 |
| Total |
0.83 |
|
| 0.90 |
| R2 | |||||
0.75 |
|
| 0.86 |
| Adjusted-R2 | |||||
16.1 |
|
| 14.94 |
| CV |
جدول 3- شرایط بهینه پیشبینی شده توسط نرم افزار Table 3- Optimized characterization using software | ||||||
Carotenoid extraction yield (%) | Carotenoid content (µg/ ml) | Ultrasonic power (W) | Ulva biomass/solvent (%) | Ultrasonic time (min) | Treatment | |
18.44 | 0.95 | 177.38 | 5.57 | 9.93 | Optimized predicted by software | |
18.03 | 0.99 | 177.388 | 5.57 | 9.93 | Optimized point | |
4.58 | 0.24 | - | 5.57 | 9.93 | Control | |
2.27 | 4.04 | - | - | - | % Error |
حاصل گردیدهاست. در بررسی دیگر با هدف استخراج پلیفنلها از سبوسگندم توسط اولتراسونیک دریافتند که سرعت استخراج این ترکیبات به طور قابلتوجهی از 10 تا 30 دقیقه افزایش یافتهاست اما از 30 تا 50 دقیقه تقریبا روند ثابتی را نشان دادهاست. در بررسی پژوهش حاضر همانطور که شکل 5 نشانمیدهد اثر متغییر زمان اولتراسونیک و نسبت زیستتوده به حلال بر بازده استخراج کاروتنوئید اثر مثبت و تقویتشوندهای در زمان حدود 10 دقیقه و نسبت زیستتوده به حلال 6 درصد مشاهدهگردید. این اثر مثبت نشانمیدهد که زمان 10 دقیقه زمان مناسب و بهینه جهت حصول حداکثر میزان بازده استخراج کاروتنوئید در نسبت زیستتوده به حلال حدود 6 درصد، است. زیرا افزایش مدت زمان اعمال امواج اولتراسونیک تا محدوده نامبرده با اثر بر سطح مشترک دو فاز، بازده استخراج رنگدانه را افزایش میدهد و بر اساس اصل انتقال جرم بالا بودن مقدار حلال منجر به افزایش گرادیان غلطتی مابین نمونه مورد نظر و حلال، میگردد. که به عنوان نیرو محرکه جهت افزایش انتقالجرم و بازده استخراج تا محدوده 10 دقیقه از اعمال امواج اولتراسونیک میگردد. پس از افزایش بیشتر هر دو پارامتر زمان اولتراسونیک و نسبت زیستتوده به حلال روند کاهش در میزان بازده استخراج مشهود میباشد. که این روند نزولی را میتوان به افزایش میزان زیستتوده به حلال و کاهش حجم حلال نسبت داد. در حالیکه در زمان بهینه اعمال امواج اولتراسونیک (10 دقیقه) و نسبت زیستتوده به حلال 6 درصد بهترین بازده استخراج حاصل گردیدهاست. زمانیکه مقدار حلال افزایش مییابد ترکیباتهدف در تماس کامل با حلال قرارمیگیرند و این امر استخراج ترکیبات هدف را به حداکثر میزان میرساند. همچنین افزایش نسبت زیستتوده به حلال اختلاف غلظت را افزایش میدهد ( 2019,. et al Liu). اما مقادیر بالای حلال هزینه عملیاتی را نیز افزایش میدهد. با این وجود میتوان اظهار کرد که تناسب مناسب مابین زیست توده و حلال تاثیر مثبت بر بازده استخراجکاروتنوئید خواهدداشت. همچنین در طول فرآیند استخراج زمان بسیار کوتاه فرآیند منجر به واکنش ناکافی و در نتیجه کاهش راندمان استخراج، میگردد. از سوی دیگر طولانی شدن زمان واکنش یک استخراج ناکارآمد ممکن است منجر به تخریب اکسیداتیو ترکیباتهدف گردد. که مطابق مطلب فوق الذکر از لحاظ اقتصادی برای فرآوریصنعتی، ناکارآمد است. مطالعه اثر اولتراسونیک بر عملکرد استخراج کاروتنوئید از Dunaliella salina نیز نتایج مشابهی حاصلگردید. طی این بررسی بالاترین عملکرد اولتراسونیک زمان 10 دقیقه اعمال اولتراسونیک گزارشگردید. نتایج این پژوهش نشانداد که این عملکرد میتواند به سبب انتقالسریع ترکیب هدف از سطح جامد و سلولهای تجزیهشده به حلال توسط امواجاولتراسونیک باشد. که نفوذ حلال متانول را به غشاء سلول Dunaliella salina را افزایش میدهد
2018),. et alNejadmansour). نتایج بدستآمده از بررسی ما نشان میدهد اثر توان اولتراسونیک در شرایط بهینه (توان اولتراسونیک 38/177 وات، نسبت زیستتوده به حلال 57/5 درصد و زمان 93/9 دقیقه) نسبت به شرایط استخراج معمول (نسبت زیست توده به حلال 57/5 درصد و زمان استخراج 93/9 دقیقه) افزایش قابل ملاحضهای را در مقدار کاروتنوئید استخراجشده (4 برابر) و بازده استخراج کاروتنوئید (4 برابر) به همراهداشتهاست. به طور کلی مشخص شده است که استفاده از محدوده بهینه توان اولتراسونیک به عنوان یک پارامتر حیاتی برای حصول بالاترین بازده استخراج کاروتنوئیدها باشد به نحوی که 5/152 وات و زمان 10 دقیقه، جهت دستیابی به بازده استخراج کاروتنوئید بهینه میباشد. به نحوی که با افزایش بیشتر زماناستخراج عملکرد بازده استخراج کاروتنوئیدها، به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
نتیجهگیری
بر اساس یافتههای پژوهشحاضر بهینهسازی استخراج رنگدانه کاروتنوئیدی از جلبک سبز Ulva rigida به کمک اولتراسونیک به عنوان تکنولوژی سبز، اثر معنیدار این روش در استخراج را نسبت به روش استخراج معمول بازگو میکند. در شرایط بهینه استخراج کاروتنوئید (توان اولتراسونیک 38/177 وات، نسبت زیستتوده به حلال 57/5 درصد و زمان 93/9 دقیقه) محتوای کاروتنوئید با مقدار 99/0 میکروگرم بر میلی لیتر و بازده استخراج 03/18 درصد، نسبت به شرایط استخراج معمول (نسبت زیست توده به حلال 57/5 درصد و زمان استخراج 93/9 دقیقه) با مقدار کاروتنوئید استخراج شده 24/0 میکروگرم بر میلیلیتر و بازدهاستخراج 58/4 درصد، افزایش چهار برابری را در شرایط اعمال شده فوق الذکر گزارشکردهاست که اثر قابل توجه توان اولتراسونیک به عنوان یک تکنولوژی استخراج سبز با قابلیتهای بالا از جمله کاهش زمان استخراج همچنین کاهش تخریب رنگدانههای حساس به دما و نور به دنبال آن بازده استخراج بالاتر را در بستری کنترلشده فراهم میکند. یافتهها در پژوهشحاضر میتواند جلبکسبز Ulva rigida را به عنوان منبعی جایگزین در سبدغذایی انسان قراردهد و یا در صنایع غذایی به عنوان افزودنی، بهبوددهندهکیفیت و ساختار، یا به عنوان مکمل مورد استفادهقراردهد. همچنین نتایج پژوهش حاضر استفاده از تکنولوژی سبز اولتراسونیک را به عنوان یک سیستم اقتصادی و مستعد در مقایسه با روشهای سنتی استخراج با حلال جهت کاربرد در فرآیندهای مختلف از جمله استخراج ترکیبات حساس به دما تأییدمیکند.
منابع
Abou-Gabal, A., Khaled, A., Aboul-Ela, H., Aly, H. & Shalaby, O. (2021). Variation of photosynthetic pigments and biochemical screening in some seaweeds from eastern harbor, alexandria, egypt. ao lanruaJ Egyptian and Fisheries, 25(1), 213-226. http://dx.doi.org/10.21608/ejabf.2021.141011
Nasseu, n. (2023). Elucidation and quantification health-promoting phenolic compounds, antioxidant properties and sugar levels of ultrasound assisted extraction, aroma compositions and amino acids profiles of macroalgae, Laurencia papillosa. JyaualhehtsirS sJirasautls ao anruaJ, 98, 106527. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2023.106527.
Kammler, S., Romero, A. M., Burkhardt, C., Baruth, L., Antranikian, G., Liese, A. & Kaltschmitt, M. (2024). Macroale valorization for the production of polymers chemicals and energy. Journal of Biomass and Bioenergy , 183, 107105. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2024.107105.
Latique, S., Mrid, R.B., Kabach, I., Kchikich, A., Sammama, H., Yasri, A., ihtrt, M., Jsaana, D. A. & yeJhaant, K. (2021). Foliar application of Ulva rigida water extracts improves salinity tolerance in wheat (Triticum durum L). Journal of Agronomy, 11(2), 265. https://doi.org/10.3390/agronomy11020265.
Li, Y., Huang, X., Luo, L. & Shang, C. (2022). Optimization of extraction conditions of carotenoids from Dunaliella parva by response surface methodology. ao lanruaJ Molecules, 27(4), 1436. https://doi.org/10.3390/molecules27041444.
Liu, Y., Li, J., Fu, R., Zhang, L., Wang, D. & Wang, S. (2019). Enhanced extraction of natural pigments from lurcuma Jonga L. nsing uatural deep eutecic solvents. Journal ao Industrial Crops aud Product. 140, 162. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.111620.
Martins, M., Oliveira, R., Coutinho, J.A., Faustino, M.A.F., Neves, M.G.P., Pinto, D.C., Meuinra, Y.P.M. (2020). Recovery of pigments from Ulva rigida. Journal of Separation and Purification Technology, 255, 117723. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2020.117723
Nejadmansouri, M., Golmakani, M.T. & Famouri, M.)2018(. Comparison of different hethods for larotenoeid extraction from Dunaliella salina. Journal of Nutrition Science, 6 (4), 208-215. https://doi.org/10.30476/IJNS.2021.93230.1162
Oliver, J. M., Pardal, M. A., Pereira, L., Matos, A. M. & Rodrigues, E. T. (2024). Portuguese macroalgae and halophytes for human consumption: minimal risk of norovirus and salmonella infection. Journal of ,Food Control110600, 164. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110600.
Sahin, S &. Samli, R. )2013O .(ptimazation of olive leaf extract obtained by ultrasund assisted extraction with response surface metodulogy, ultrason. Journal of Ultrasonics Sonochemistry, 20 (1), 592-602. http://dx.doi.org/ 10.1016/j.ultsonch.2012.07.029.
Sharayei, P., Azarpazhooh, E., Zomorodi, S., Einafshar, S. & Ramaswamu, H.S. (2021). Optimazation of ultrasonic-assisted extraction of astaxanthin from green tiger (Penaeus semisulcatum) shrimp shell. Journal of Ultrasonics Soniochemistry, 105666, 76. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2021.105666.
B ,Pal & .A Sing .K Singh. (2024.( Carbohydrate and pigment composition of macroalgae in a kelp-
dominated Arctic fjord. Journal of Rigional Studies in Marine Science, 103644, 77. https://doi.org/10.1016/j.rsma.2024.103644.
Wong, K.H. & Cheung, P.C.K. (2000). Nutritional evaluation of some subtropical red and green seaweeds part I-proximate composition,a mino acid profiles and some physico-chemical properties. Journal of Food Chemistry, 71, 475-482. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00175-8.