بررسی میزان فلزات سنگین در نمونههای کنجد خام و پوستگیری شدهی مصرفی در سطح استان خراسان با استفاده از دستگاه جذب اتمی با لامپ پیوسته
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذایی
کلید واژه: کنجد, سرب, آرسنیک, کادمیم, طیف سنجی جذب اتمی پیوسته,
چکیده مقاله :
کنجد به عنوان یک دانهی خوراکی در سبد غذایی مردم جهان و همچنین در تهیهی انواع غذاها، کیک، کلوچه و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تاثیر سمی برخی عناصر فلزی بر سلامت مصرف کننده، در این تحقیق، میزان سرب، کادمیم و آرسنیک در 139 نمونهی کنجد (کنجد خام و کنجد پوستگیری شده) خریداری شده از فروشگاه های استان خراسان با استفاده از دستگاه جذب اتمی با روش هضم اسیدی مورد بررسی قرار گرفت. محلول حاصل از هضم اسیدی نمونه ها، توسط دستگاه جذب اتمی با دو سیستم شعله و هیدرید، مورد آنالیز قرار گرفت. منحنی های کالیبراسیون به صورت خطی و با ضریب همبستگی خوب (990/0-997/0)، درصد بازیافت عالی (8/96%-107%) و حد آشکارسازی بین 8/0-61/36 میکروگرم در کیلوگرم به دست آمد. نتایج حاصل بیانگر وجود آرسنیک در تمامی نمونه ها با مقادیر 75 و 25 و سرب در 77/25% و 76/4% نمونه ها با مقادیر 234 و 100 میکروگرم در کیلوگرم آلودگی به ترتیب در کنجد خام و پوستگیری شده بود. میزان کادمیم نیز در کنجد خام و پوستگیری شده، غیر قابل تشخیص ارزیابی گردید.