تعیین بار میکروبی کلی، آلودگی کلیفرمی و الگوی مقاومت آنتيبیوتیکي سویههای اشريشیاکلي در میگوی عرضهشده در شهر کرمان
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییفائزه فاتحی 1 , محبوبه باقری 2 , امیر ستاری 3
1 - دانشآموخته دکترای عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و بهداشت عمومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
کلید واژه: میگو, شمارش کلی, کلیفرم مدفوعی, اشریشیاکلی, مقاومت آنتیبیوتیکی,
چکیده مقاله :
میگـو یک منبـع پروتئین دریایی پرطرفدار است که ارزش غذایی و اقتصادی بالایی دارد. در این مطالعه، شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی (روش شمارش پلیت هوازی)، کلیفرم، کلیفرم مدفوعی و اشریشیاکلی (روش محتمل ترین تعداد) به منظور ارزیابی کیفیت میکروبی میگوی عرضه شده در سطح فروشگاههای شهر کرمان در 21 نمونهی میگو خام در بازه زمانی 3 ماهه در پاییز سال 1400 انجام پذیرفت. در ادامه مقاومت آنتیبیوتیکی 125 جدایهی اشریشیاکلی در برابر 9 آنتیبیوتیک سفوتاکسیم، سیپروفلوکساسین، نیتروفورانتوئین، جنتامایسین، سفکسیم، آمیکاسین، سولفامتوپریم، سفتریاکسون و نالیدیکسیک اسید به روش انتشار دیسک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان بار میکروبی 108×8 CFU/ml و کمترین میزان آن 105×3/3 CFU/ml بود. شمارش کلیفرم در نمونهها از صفرکلیفرم در گرم درچهار نمونه (19درصد) تا 97/4383 کلیفرم درگرم متغیر بود. همچنین شمارش کلیفرمهای مدفوعی در این مطالعه در دامنهی 32/1898-0 کلیفرم مدفوعی درگرم بود و در 9 نمونه (86/42 درصد) کلیفرم مدفوعی مشاهده نشد. باکتری اشریشیاکلی از 14/57 درصد از نمونهها جدا شد. بیشترین مقاومت در برابر آنتیبیوتیک نالیدیکسیک اسید (8/16 درصد) و بیشترین حساسیت در برابر آنتیبیوتیک نیتروفورانتوئین و آمیکاسین (2/99 درصد) مشاهده شد. وضعیت مقاومت آنتیبیوتیکی در جدایه ها نگرانکننده نبود اما آلودگی به کلیفرم مدفوعی و اشریشیاکلی حاکی از شرایط نامناسب بهداشتی است و بایستی با نظارت بیشتر و همچنین تهیه و آموزش پروتکلهای صحیح صید، حمل، نگهداری و آمادهسازی میگو، وضعیت بهداشتی و کیفیت میگو های عرضه شده را افزایش داد.
Shrimp, a valuable marine protein source, was assessed for microbial quality in Kerman stores over a 3-month period during fall 2021. Aerobic mesophilic bacteria, coliforms, fecal coliforms, and Escherichia coli were quantified in 21 raw shrimp samples. Additionally, antibiotic resistance profiles of 125 Escherichia coli isolates against nine antibiotics (cefotaxime, ciprofloxacin, nitrofurantoin, gentamicin, cefixime, amikacin, sulfamethoprim, ceftriaxone, and nalidixic acid) were evaluated via disk diffusion assay. Results indicated microbial counts ranging from 3.3×105 to 8×108 CFU/ml (5.52 to 8.9 log CFU/ml). Coliform counts varied from zero per gram in 19% of samples to 4383.97 per gram. Fecal coliforms ranged from 0.1898 to 0.32 per gram, absent in 42.86% of samples. E. coli was isolated from 57.14% of samples, exhibiting the highest resistance to nalidixic acid (16.8%) and the highest sensitivity to nitrofurantoin and amikacin (99.2%). While antibiotic resistance levels were not alarming, the presence of fecal coliforms and E. coli suggests inadequate hygiene, necessitating closer monitoring and adherence to proper protocols for catching, transportation, storage, and preparation of shrimp.