شناسایی و اولویتبندی موانع تولید حشرات خوراکی بهعنوان جیره غذایی ازدیدگاه تولیدکنندگان دام و طیور با استفاده از روش (AHP)
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانیحیی استادی 1 , غلامرضا یاوری 2 , محسن شوکت فدایی 3 , مجید احمدیان 4 , سهراب ایمانی 5
1 - گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
2 - گروه تخصصی اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص . پ . 3697-19395، تهران، ایران
3 - گروه تخصصی اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص . پ . 3697-19395، تهران، ایران
4 - دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
5 - گروه حشرهشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
کلید واژه: Analytic Hierarchy Process (AHP), حشرات خوراکی, تولیدکنندگان دام و طیور, موانع تولید, روش تحلیلی سلسله مراتبی, Edible insects, Livestock and poultry producers, Production obstacles,
چکیده مقاله :
حشرات می توانند در جیره غذایی دام و طیور مورد استفاده قرار گیرند. هرچند در این راه ممکن است موانعی وجود داشته باشد. در این تحقیق موانع تولید حشرات خوراکی به عنوان جیره غذایی از دیدگاه مدیران واحدهای تولید دامپروری و مرغداری در دو استان تهران و البرز بررسی و اولویت بندی شد. ابتدا موانع تولید به 8 شاخص اصلی و 87 زیر شاخص تقسیم شد و پرسشنامه حاصل از این شاخص ها در اختیار 20 نفر از خبرگان قرار گرفت. به کمک نرم افزارExpert Choice 11، از داده های حاصل از پرسشنامه استفاده شد و وزن های هر کدام از موانع محاسبه و مقایسه گردید. نتایج نشان داد: موانع بهداشتی و غذایی با وزن 418/0، موانع فرهنگی و نگرشی با وزن231/0 و موانع اقتصادی با وزن 143/0 به ترتیب در اولویت بودند. در اولویت بندی نهایی زیر شاخص ها، خطر مصرف بعضی از حشرات به صورت خام با وزن نهایی 054/0 عدم اطمینان به تضمین امنیت و سلامت محصولات تولید شده با وزن نهایی 051/0 و احتمال وجود باقی مانده سموم در بدن حشرات با وزن نهایی 047/0 با اهمیت ترین موانع در تولید حشرات جهت خوراک دام و طیورشناخته شدند.
Insects can be used as a food in livestock and poultry. However, there may be some obstacles in using insects as animal’s diet. The priority of the obstacles from the perspective of animal husbandry managers was studied in two provinces, Alborz and Tehran, Iran. At first, the obstacles were categorized in 8 main and 87 sub-main indices providing a questionnaire given to 20 experts randomly to be filled up. The initial data derived from questionnaires were analyzed The weight of each index calculated and compare by using Expert Choice 11 software Results showed that the health and food obstacle, the culture and attitudes obstacle and the economic obstacles with the indices of 0.418, 0.231 and 0.143 were the most important, respectively. Amongst the sub-indices, the risk of row consumption of insects 0.054, uncertainty in security and health 0.051 and the residue of insecticides 0.047 were the most important obstacles in producing food for livestock and poultry.
_||_