ارزیابی ساختار تقاضای کالاهای اساسی بخش کشاورزی: با لحاظ متغیرهای دموگرافیک
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
1 - دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس
کلید واژه: ", , ", , ", تقاضای کالاهای کشاورزی", متغیرهای دموگرافیک خانوار", QUAIDS",
چکیده مقاله :
اثربخشی سیاستهای مختلف اقتصادی همواره بستگی به شناخت کامل از ساختار تقاضا و الگوی مصرف خانوار داشته است. لذا تخمین تقاضا و برآورد کششهای مختلف، تاثیر بسزایی بر امنیت غذایی، سلامت و رفاه مصرفکنندگان دارد.
در این پژوهش به منظور تخمین سیستم تقاضا از سیستم تقاضای تقریبا ایدهآل درجه دوم با لحاظ متغیرهای دموگرافیک، استفاده شد. بدین منظور، دادههای خام طرح هزینه و درآمد خانوار مربوط به سال 1399 مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج نشان میدهد که کششهای جبرانی و غیرجبرانی خودی خانوارهای روستایی و شهری منفی و قدر مطلق آنها کمتر از واحد(ضروری) هستند. همچنین نتیجهی کشش مخارج گوشت قرمز، قند و شکر و شیر برای همه خانوارها و روغن و حبوبات برای خانوارهای روستایی بالاتر از یک و کشش مخارج سایر گروهها مثبت و کمتر از واحد بوده است. با توجه به اهمیت دو گروه «برنج و غلات» و «گوشت» توجه به الگوی قیمتگذاری این کالاها در سبد مصرفی خوراکی خانوارها از اهمیت ویژهای برخورداربوده و پیشنهاد میشود با افزایش قیمت این کالاها بیشترین کمک حمایتی از این دو گروه خوراکی اعمال شود.
The effectiveness of different economic policies depends on the full recognition of demand structure and household consumption pattern. So, estimating the demand has an important effect on food security and consumers 'welfare.
In this study, the method of seemingly unrelated regression and the QUAIDS containing demographic variables, is used . For this purpose, the raw data of household expenditure and income plan for the year 2020 is used.
The results show that all the compensated and relative uncompensated price elasticity of households are negative and less than one. So, it seems that all the commodity groups are really essential. Also, the result of the meat, sugar and milk groups(total households) and oil and beans groups(rural households) expenditure elasticity is more than one .
As for the importance of two groups of "rice and grain" and "meat", considering the pricing model for these commodities in the household food basket is very important. it is suggested that the most supportive help of these two food groups being applied to access the initial satisfaction level.