سنجش دانش انگور کاران شهرستان تاکستان در ارتباط با تهیه و بستهبندی کشمش و عوامل مرتبط با آن
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه: کشمش, دانش, نگرش, خدمات آموزشی و ترویجی, شهرستان تاکستان,
چکیده مقاله :
افزایش دانش انگور کاران نیازمند شناخت صحیح عوامل مرتبط با دانش آن ها در خصوص تهیه و بستهبندی کشمش می باشد. هدف این تحقیق توصیفی همبستگی نیز شناسایی این عوامل بود. جامعه آماری تحقیق 2462 نفر از انگور کاران بخش مرکزی شهرستان تاکستان بودند که با استفاده از فرمول کوکران 240 نفر از طریق روش نمونهگیری طبقهای تصادفی انتخاب و مطالعه شدند. روایی محتوایی ابزار تحقیق با استفاده ازنظرت متخصصان تأیید شد و با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بزرگتر از 7/0 برای شاخص های ترکیبی، پایایی آن به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که دانش اکثرِیت انگور کاران (7/86 درصد) در حد متوسط بود و بیشترین دانش آن ها به فعالیت های قبل از کاشت انگور و کمترین دانش آن ها به فعالیت های بسته بندی و نگهداری کشمش مربوط می شد. همچنین 6/51 درصد انگور کاران نگرش مثبت نسبت به تهیه و بستهبندی کشمش داشتند. سطح استفاده انگور کاران از خدمات آموزشی و ترویجی در حد متوسط بود و پاسخگویان در بین 13 منبع اطلاعاتی تجربیات خود را مهم ترین منبع اطلاعاتی معرفی کردند. آزمون همبستگی نشان داد که دانش انگور کاران رابطه مثبت و معنی داری با سطح استفاده از خدمات آموزشی- ترویجی و میزان استفاده از کانال های ارتباطی داشت
Increasing of producers’ knowledge in any field requires a correct understanding of that field. The purpose of this descriptive correlation study was to identifying of these factors. The statistical population consist all 2462 grape growers in Takestan Township which 240 of them were selected based on Cochran sampling formula and applying randomized stratified sampling method. The validity of research tool was verified by a panel of related experts. A pilot study was conducted and calculated Cronbach alpha coefficient was at the appropriate level (higher than 0.7 for different composite indexes). The finding revealed that respondents had a mediocre and lower knowledge (M=0.49).they had good knowledge of before planting grapes (M = 0.72) and had the least knowledge about the packaging and storage of raisins (M = 0.38). The attitude of grape growers toward production and packaging of raisin was relatively neutral (M=3.02). The extent of using of extension and education services was moderate (M=2.51) and among 13 information resources which they were using, the expert grape grower of village ranked as first. There was a positive meaningful correlation between grape growers' knowledge and their work experience, the extent of using extension and education services and the extent of information channels.