تعیین سهم و اهمیت صفات مورفولوژیک بر عملکرد میوه ارقام هیبرید اصلاحی خیار گلخانهای
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتگلنوش بزرگزاد 1 , مریم گل آبادی 2
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشکده کشاورزی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)
مرکز تحقیقات اصلاح و تولید بذر
کلید واژه: تجزیه علیت, همبستگی, رگرسیون, تعداد میوه, قطر میوه,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی صفات زراعی و عملکرد میوه 23 رقم هیبرید اصلاح شدۀ خیار گلخانهای و تعیین روابط بین آنها، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانۀ تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. اطلاعات جمعآوری شده بر اساس صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد عبارت از: عملکرد کل و تعداد کل میوه، عملکرد و تعداد میوه در سه بازۀ زمانی (ابتدای دوره، میاندوره، پایان دوره)، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، طول و قطر میوه، قطر ساقه، روز تا گلدهی و میوهدهی و اولین گرۀ گلدار بودند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که هر یک از صفات تعداد کل میوه و قطر میوه همبستگی مثبت و معنیداری را با عملکرد کل میوه داشتند. نتایج حاصل از ضرایب مسیر برای عملکرد میوه خیار نشان داد که صفت تعداد میوه بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد میوه داشته لذا این صفت به خوبی معرف عملکرد بالای میوه بوده و میتواند به عنوان معیاری مناسب جهت گزینش ارقام با عملکرد بالا محسوب شود. تجزیه رگرسیون مرحلهای نشان داد که 30/96 درصد از کل تغییرات عملکرد میوه به تنهایی توسط تعداد کل میوه توجیه میشود. از طرف دیگر عملکرد کل میوه، عملکرد و تعداد میوۀ پایان دوره، بیشترین تغییرات تعداد کل میوه را توجیه کردند.
In order to evaluate of agronomical traits and fruit yield in 23 breeding hybrid cultivars of greenhouse cucumber, and determine the relationship between these traits, a randomized complete block design with three replications was performed in the research greenhouse of Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch in 2014-15. Data was collected for these traits: total fruit yield, total fruit number, number and fruit yield on three periods, plant height, length and width of leaf, length and diameter of fruit, days to flowering and fruiting and the first flower node. Coefficient of correlations showed that total number of fruit and fruit diameter had significant and positive correlation with fruit yield. Path analysis revealed that fruit number had the highest direct and positive effect on fruit yield. Therefore this trait could be used as selection criterion for selecting genotypes with high fruit yield. Step wise regression showed that total fruit yield and fruit yield on mid fruit production period explained 96.30 percentage of fruit yield variation. On the other hand, total fruit yield and fruit number on final fruit production period explained the highest amount of total fruit number variation.
_||_