تحلیل ابعاد عملکرد پرتفوی مالی زنجیره تأمین سبز در صنایع غذایی
رزیتا رحمانی
1
(
دانشجوی دکتری، گروه مدیریت صنعتی، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران
)
امیر نجفی
2
(
گروه مهندسی صنایع، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
)
فرید عسکری
3
(
استادیار، گروه مدیریت، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران
)
هژبر کیانی
4
(
استاد مدعو، گروه مدیریت، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران
)
کلید واژه: مدیریت زنجیره تأمین سبز, سیستم مدیریت زیست محیطی, تصمیم گیری, غذایی,
چکیده مقاله :
امروزه مدیریت زیست محیطی با تأکید بر حفاظت از محیط زیست به یکی از مهم ترین مسائل مشتریان، دولت ها، صنایع و رقبا تبدیل شده و فشارهای بین المللی و جهانی، سازمان ها را ملزم به تولید محصولات و خدمات سازگار با محیط زیست کرده است. این چالش منجر به ایجاد مفهوم جدیدی به نام مدیریت زنجیره سبز در حوزه کسب و کار شده که ترکیبی از تفکر محیطی و زنجیره تأمین است. هدف این تحقیق شناسایی شاخص های اصلی مدیریت زنجیره تأمین سبز و ارائه چارچوبی در این راستا به منظور پیاده سازی، سنجش و مقایسه میزان سبز بودن صنایع تولیدی علی الخصوص صنعت مواد غذایی می باشد. این تحقیق در سه فاز متفاوت صورت گرفته است؛ در فاز نخست مؤلفه های عملکرد پرتفوی مالی مدیریت زنجیره تأمین سبز با مطالعه متون علمی و کسب نظر خبرگان استخراج شده (شامل هفت بعد: تأمین کننده و خرید سبز، طراحی و بسته بندی سبز، تولید سبز، توزیع و بازاریابی سبز، لجستیک معکوس، مدیریت زیست محیطی و آموزش و پژوهش و 29 شاخص) و مبنای تهیه پرسشنامه قرار گرفته است. در فاز بعدی مؤلفه های استخراج شده به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و کسب نظر خبرگان صنعت مواد غذایی، اولویت بندی می شوند. و در نهایت با استفاده از روش تاپسیس فازی، سه شرکت کنسروسازی مشکات، یاران و مقدمیان مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است که شرکت های مشکات، یاران و مقدمیان به ترتیب رتبه اول تا سوم را از نظر سبز بودن به دست آوردند.
چکیده انگلیسی :
Today, environmental management with emphasis on environmental protection has become one of the most important issues for customers, governments, industries and competitors, and international and global pressures have required organizations to produce environmentally friendly products and services. This challenge has led to the creation of a new concept called green chain management in the field of business, which is a combination of environmental thinking and supply chain. The purpose of this research is to identify the main indicators of green supply chain management and provide a framework in this direction in order to implement, measure and compare the greenness of manufacturing industries, especially the food industry. This research has been done in three different phases; In the first phase, the components of green supply chain management were extracted by studying scientific texts and obtaining experts' opinions (including seven dimensions: green supplier and purchase, green design and packaging, green production, green distribution and marketing, reverse logistics, environmental management and education and research and 29 indicators) and is the basis for preparing the questionnaire. In the next phase, the extracted components are prioritized using the fuzzy hierarchical analysis method and obtaining the opinion of food industry experts. And finally, three canning companies, Mashkat, Yaran and Moghaddian, were evaluated using the TOPSIS Fuzzy method. The results indicate that Meshkat, Yaran, and Moghaddian companies ranked first to third in terms of greenness, respectively.
خداویردی، روح اله (1396). مقتضیات تحقق مدیریت زنجیره تأمین سبز در صنعت خودرو سازی ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده مدیریت و حسابداری. دانشگاه علامه طباطبایی.
زنچیرچی، سید محمود، و اسدیان اردکانی، فائزه، و عزیزی، فاطمه (1399). اراﺋﮥ ﭼﺎرﭼﻮب ارزﯾﺎﺑﯽ ﺳﺒﺰ ﺑﻮدن ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺗﻮﻟﯿﺪي ﺑﺮاﺳﺎس ﻋﻤﻠﮑﺮد ﻣﺤﯿﻄﯽ و روﯾﮑﺮد ﻓﺎزي (ﻣﻄﺎﻟﻌﮥ ﻣﻮردي: ﺻﻨﺎﯾﻊ ﮐﺎﺷﯽ، ﻓﻮﻻد و ﻧﺴﺎﺟﯽ اﺳﺘﺎن ﯾﺰد)، مجله محیط شناسی، 39(1)، 39-52.
شکاری، حمیده (1384). شناسایی، تدوین و اولویت یندی مولفه های بهره وری سبز با رویکرد مدیریت زنجیره تأمین سبز با استفاده از تکنیک MADM. پایان نامه کارشناسی ارشد. گروه مدیریت صنعتی. دانشکده علوم انسانی. دانشگاه تربیت مدرس.
طلوعی اشلقی، عباس، و احتشام راثی، رضا، و ناظمی، جمشید، و البرزی، محمود (1400). طراحی مدل ریاضی برای بهینه سازی فرآیند برنامه ریزی تولید و کنترل موجودی در زنجیره تأمین معکوس. فصلنامه مدیریت توسعه و تحول. 18، 1-12.
فاطمی امین، سید رضا، و مرتضایی، اشرف (1399). برنامه راهبردی زنجیره تأمین فراورده های غذایی. تهران: جهاد دانشگاهی.
فتحی، محمد رضا، و جعفرنژاد چقوشی، احمد، و صفری، حسین، و آذر، عادل (1398). ارائه یک مدل برنامه ریزی ریاضی چند هدفه فازی برای طراحی شبکه زنجیره تأمین حلقه بسته با در نظر گرفتن عوامل محیط زیستی. فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست. 21 (8)، 65-76.
گوپتا، وانگ (1400). مدیریت زنجیره تأمین سبز (رویکرد چرخه عمر محصول). ترجمه محمد فلاح و امیر مهاجری، تهران: انتشارات اتحاد.
مازندرانی، مبین، و قاسمی، پیمان، و علی پور، مهدی، و فضلی، زهره (1400)، ارائه یک مدل ریاضی چند هدفه برای مسئله زنجیره تامین در محیط فازی،کنفرانس بین المللی مدیریت و مهندسی صنایع، تهران.
مصطفی زاده، مهسا، و جعفری، عزیزالله (1400). ارائه مدل ریاضی چند هدفه برای طراحی شبکه زنجیره تأمین پایدار با در نظر گرفتن مدیریت موجودی، چهاردهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک.
منصوري، عليرضا، و ايران زاده، سليمان، و هادي، عبداله (1398). حل مدل رياضي جديد چند هدفه فازي زنجيره تأمين بر اساس اندازه لزوم فازي، پژوهش هاي نوين در رياضي (علوم پايه دانشگاه آزاد اسلامي)، دوره 5، شماره 18 ؛ 107-117.
Chen, C, T. (2014). Extension of TOPSIS for group decision-making under fuzzy environment. Fuzzy Sets and System, 114, 99.1-9.
Chen, Y. J., & Shue, J.B. (2019); Environmental-Regulation Pricing Strategies for Green Supply Chain Management, Transportation Research Part E, 45, 667-677.
Hilletofth, P. (2019). How to develop a differentiated supply chain strategy. Industrial management and & data system, (1)109,16-33.
Hsu, C. W., & Hu, A. H. (2018). Green Supply Chain Management in the Electronic Industry. International Jou r nal of Envir on. Sci. Tech. 5 (2), 205-216.
Hsu, C.W., Kuob, T.C., Chenc, S.H., & Had, A.H. (2021). Using DEMATEL to Develop a Carbon Management Model of Supplier Selection in Green Supply Chain Management”, Journal of Cleaner Production, 56, 164-172.
Ip, W.H., Chan, S.L. & Lam, C.Y. (2021). Modeling supply chain performance and stability. Industrial Management & Data Systems, Vol. 111, No. 8, pp. 1332-1354. DOI 10.1108/02635571111171649.
Large, R.O., & Thomsen, C. G. (2021). Drivers of Green Supply Management Performance: Evidence from Germany, Jou r nal of Purchasing & Supply Management 17. pp: 176–184. Doi: 10. 1016/ j.pursup. 2021.04.006.
Lewis, H., & Gretsakis, J. (2016). DesignCenvironment: a global guide to designing greener goods. Sheffield, UK: Greenleaf Publishing.
Lin, C.T., Chiu, H., & Chu, P.Y. (2016). Agility index in the supply chain. Int. J. Production Economics, 100, 285-299.
Lin, Ru-Jen. (2021). Using Fuzzy DEMATEL to Evaluate the Green Supply Chain Management Practices, Journal of Cleaner Production, 40, 32-39. (14 may 2021).
Ninlawan, C., Seksan, P., Tossapol K., & Pilada, W. (2020). The Implementation of Green Supply Chain Management Practices in Electronics Industry. Proceedings of the International Multiconference of Engineers and Computer Scientists, Hong Kong, March 17 – 19.
Ren, H., Weisheng, Z., & Ken’ichi, N. (2020). Multi- Objective Optimization for the Operation of Distributed Energy Systems Considering Economic and Environmental Aspects”, App lie d Ener gy, 87, 3642–3651.
Shang, K.C., & Lu, C.S., & Shaorui, L. (2020). A Taxonomy of Green Supply Chain Management Capability among Electronics-Related Manufacturing Firms in Taiwan. Journal of Envir on m ental Management, 91, 1218–1226.
Su, Q., Song, Y., Li, Z., & Dang, J. (2018). The impact of supply chain relationship quality on cooperative strategy. Journal of purchasing & supply management, 14, 263-272.
Wang, F., Xiaofan, L., & Ning S. (2021). A Multi-Objective Optimization for Green Supply Chain Network Design. Decision Support Systems, 51, 262–269.
Wu, K. J., & Tseng, M. L. (2021). Evaluation the drivers of green supply chain management practices in uncertainty. Procedia – Social and Behavioral Sciences, Vol. 25, pp. 384-397.
Wu, H.J., & Dunn, C. S. (2017). Environmentally responsible logistics Systems, International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, (25)2, 20-38.
Zhu, Q., & Sakris, J. (2016). An inter-sectoral comparison of green supply chain management in China: Divers and Practices, Journal of Cleaner Production14, pp. 472-486.
Zhu, Q., Sarkis, J., & Geng, Y. (2015). Green supply chain management in China: pressures, practices and performance. International Journal of Operation & Production Management, (5)25, 449–468.
Zhu, Q., Sarkis, J., & Lai, K.H. (2018a). Green Supply Chain Management Implications for Closing the Loop, Transportation Research Part E, Vol. 44, PP. 1–18.
Zhu, Q., Sarkis, J., Cordeiro, J. J. & Lai, K.h. (2020). Firm-Level Correlates of Emergent Green Supply Chain Management Practices in the Chinese Context, Omega, Vol. 36, pp. 577 – 591.