1- حمایت سازمانی و ارسال مقاله به بیش از یک مجله
مقاله ارسالی و یا محتوای آن نباید قبلا در نشریهای به چاپ رسیده باشد و یا همزمان به نشریه دیگری ارسال شود و در صورت پذیرش مجله نباید در جای دیگری چاپ شود.
تهیه مقاله باید عاری از هرگونه عمل غیر اخلاقی شامل جعل داده، تحریف واقعیات، دزدی علمی در ارائه تحلیل یا اجرای آزمایش و بررسی آرای دیگران ، و یا در بیان نتایج تحقیق باشد. در صورتی که اعضای هیأت تحریریه نسبت به رعایت امور اخلاقی دچار تردید داشته باشند، نویسنده مجاز است به اتهامات آنها پاسخ دهد و درخواست رسیدگی دقیق و سریع کند.
به هرگونه حمایت مالی و یا تجهیزاتی از مقاله باید اشاره شود.
2- نویسنده
فهرست نام نویسندگان باید دقیقا نشان دهد که کار تحقیق را چه کسی انجام داده و چه کسی مقاله را نوشته است. تنها نویسنده مسئول مجاز به ارتباط با دفتر مجله است.
اگر نویسنده یا نویسندگان درخواست نکنند که مقاله توسط فرد یا افراد مشخصی داوری نشود، هیأت تحریریه باید در انتخاب داوران مورد نظر خود به این مسئله اشاره کنند.
همه نویسندگان مجازند نسبت به تصمیمات هیات تحریریه استیناف کنند.
همه نویسندگان باید اشتباهات و اصلاحات خود در مقاله را در اختیار دفتر مجله قرار دهند.
همه نویسندگان و داوران باید مراتب تضاد منافع خود را با مقاله مورد نظر خاصی اعلام نمایند.
3- ملاک های مورد نظر هیأت تحریریه و داوری
تمام مقالات دریافتی توسط دو داور و بدون اطلاع آنها از نام نویسندگان داوری خواهد شد.
اعضای هیأت تحریریه هرگز نباید در تصمیمگیری هیأت تحریریه در مورد آثار خود شرکت داشته باشند.
هیأت تحریریه باید از داوران بخواهد که در صورت داشتن تضاد در منافع با مقالهای که برای داوری دریافت کردهاند مراتب را اعلام کنند و نیز باید از داوران بخواهد که در صورت امکان داوری ناعادلانه از قبول داوری امتناع ورزند.
اعضای هیأت تحریریه، نویسندگان، و داوران مسئولیت دارند که منافع خود را که ممکن است در ارائه و بررسی عینی دادهها اثرگذارد اعلام نمایند. این مسئله شامل موارد مربوط به امور مالی ( به عنوان نمونه مالکیت انحصاری، مالکیت سهام، حق مشورت ،حقالزحمه) ، امور شخصی، سیاسی، حقوق فکری، یا علائق مذهبی است.
4- ملاک های دقت و استقلال مجله
در صورت امکان تأثیراشتباهات در تعبیر و تفسیر دادهها و اطلاعات ، مجله موظف به چاپ اصلاحات است.
مجله میکوشد استقلال خود را حفظ کند. سیاست آن صیانت از هیأت تحریریه، تصمیمات و نظرات آن در مقابل سازشکاری برای منافع مالی ، تجاری و یا ایجاد تمهیدات برای دستگاه های تبلیغاتی است.
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیتۀ اخلاق در انتشار (COPE) می باشد و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
کمیتۀ بینالمللی اخلاق نشر (کوپ)
کوپ، انجمنی برای بحث و تبادلنظر بین سردبیران، داوران مجلات معتبر علمی و صاحبنظران این حوزه است. این کمیته فعالیت خود را از سال 1997 با گروه کوچکی از سردبیران مجلات پزشکی در انگلیس آغاز کرد و اکنون حدود 9000 عضو از سراسر دنیا در تمام رشتهها دارد و عضویت برای سردبیران مجلات و سایر افراد علاقهمند امکانپذیر است. بسیاری از ناشران بزرگ دنیا عضو کوپ هستند، از جمله: Elsevier ، Wiley–Blackwell ، Springer ، Taylor & Francis ، Palgrave Macmillan و Wolters Kluwer.
کوپ، دستورالعملها و پیشنهادهایی را برای سردبیران و ناشران و داوران مجلات تهیه کرده است که هنگام برخورد با انواع سوءرفتارهای پژوهشی میتوانند از آن کمک بگیرند و طبق آن رفتار کنند. کوپ دارای سمینارهای سالانه و همچنین آموزشهای الکترونیک برای سردبیران تازه کار است.
توصیههایی برای داوران و سردبیران به منظور رعایت اصل امانتداری و انصاف و داوری بدون تعصب و به دور از غرض و ... تنظیم شده است که رعایت آنها از جانب این اشخاص به عنوان افراد تأثیرگذار در کاهش تخلفات حوزۀ پژوهش بسیار حائز اهمیت است. جزئیات این آییننامهها در این پیوند قابل مشاهده است.
این کمیته، برای سردبیران و داوران رهنمودهایی به صورت نمودار تهیه کرده است که هنگام مواجهه با انواع سوءرفتارهای پژوهشی چه رفتارهایی میتوانند داشته باشند. این نمودارها را میتوانید در این پیوند مشاهده کنید. بخش مفیدی از این نمودارها به زبان فارسی نیز ترجمه شده و بر روی وبسایت کوپ قرار گرفته که در این پیوند قابل دسترسی و استفاده است.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.