اثر سطوح مختلف عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
ساحل دلفانی
1
(کارشناسیارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران)
حسین رضا شهبازی
2
(استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران)
فروغ محمدی
3
(استادیار، گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران)
کلید واژه: جوجه گوشتی, فراسنجه های خونی, درمنه دشتی, خصوصیات لاشه,
چکیده مقاله :
تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجههای گوشتی انجام شد. در این ازمایش از تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار (15 قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل شاهد با جیره پایه (فاقد افزودنی)، جیره شاهد + 100 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، جیره شاهد + 200 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی و جیره شاهد + 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، بودند. در کل دوره پرورش جوجه های دریافت کننده 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه نسبت به شاهد و سایر تیمارها افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>p). استفاده از 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه سبب افزایش درصد سینه و کبد جوجههای گوشتی نسبت به شاهد شد. با افزایش سطح عصاره درمنه در جیره، تعداد گلبول قرمز و مقدار هموگلوبین خون افزایش پیدا کرد. جوجههای دریافت کننده جیره حاوی 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت HDL و LDL خون را داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده، میتوان از سطح 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی در جیره جوجههای گوشتی جهت بهبود عملکرد رشد و فراسنجه های خون استفاده کرد.