اثر جوانه¬زنی اولیه، بسترها و دماهای آزمون جوانهزنی استاندارد بر جوانهزنی بذر و بنیه گیاهچه سه رقم تجاری سویا (Glycine max (L.) Merrill)
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیعسل خسروی 1 , آیدین حمیدی 2 , جهانفر دانشیان 3
1 - دانش¬آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2 - spcri, iran
3 - استادپژوهش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
کلید واژه: ارقام سویا, آزمون¬های بنیه بذر, شاخص بنیه گیاهچه,
چکیده مقاله :
این تحقیق به¬منظور بررسی اثر جوانه¬زنی اولیه، بسترها و دماهای آزمون جوانهزنی استاندارد بر جوانهزنی بذر و بنیه گیاهچه سه رقم تجاری سویا (Glycine max (L.) Merrill) در آزمایشگاه تجزیه بذر مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج در سال 1402 اجرا گردید. تیمارهای آزمايش شامل بذر دارای قابلیت جوانه¬زنی اولیه بالا (بالای استاندارد= بالاتر از80 درصد) و پائین (زیر استاندارد=کمتر از80 درصد) سه رقم تجاری سويا، صبا (L17)، کوثر (M7) و M9و بسترهای آزمون جوانه زنی استاندارد روی کاغذ (TP)، بین کاغذ (BP) و ماسه (S) و دماهای 25 درجه سلسیوس ثابت و 30-20 درجه سلسیوس متناوب بودند. صفات بررسی شده شامل درصد جوانه¬زني نهايي، درصد گیاهچه عادی، سرعت جوانه¬زنی، متوسط مدت زمان، جوانه¬زني متوسط جوانه¬زني روزانه، سرعت جوانه¬زني روزانه، ضريب سرعت جوانه¬زني، شاخص وزنی بنیه گیاهچه، شاخص طولی بنیه گیاهچه، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و وزن تر گیاهچه بودند. نتایج نشان داد بذرهای تمامی ارقام بررسی شده دارای قابلیت جوانه¬زنی اولیه بالا به-لحاظ تمامی صفات بررسی شده برتر از بذرهای قابلیت جوانه¬زنی اولیه پائین بودند. رقم صبا(L17) ازلحاظ خصوصیات جوانه¬زنی بذر و بنیه گیاهجه نسبت به ارقام کوثر (M7) و M9 از برتری برخوردار بود. استفاده از بسترهای بین کاغذ (BP) و ماسه (S) و دمای جوانه¬زنی25 درجه سلسیوس ثابت و30-20 درجه سلسیوس متناوب به یک اندازه برای انجام آزمون جوانه¬زنی استاندارد بذر این ارقام مناسب بودند.
The research conducted in order to investigate and evaluate the effect of primary germination, standard germination test substrates and temperatures on three Soybean (Glycine max (L.) Merrill) commercial cultivars seed germination and seedling vigor, in the seed analysis laboratory of Seed and Plant Certification and Registration Institute (SPCRI) at Karaj in 2023. The experiment treatments include high primary germination ability (more than standard=higher than 80%) and low primary germination ability (sub-standard=less than 80%) seeds of three commercial soybean varieties, Saba (L17), Kausar (M7) and M9, and standard germination test substrates, top of paper (TP), between paper (BP) and sand (S) and germination temperatures, 25 Celsius degrees’ constant temperature and 20-30 Celsius degrees alternating temperatures. The investigated traits include final germination percentage, normal seedling percentage, germination rate, mean germination time, mean daily germination, daily germination speed, coefficient of velocity of germination, seedling weight vigor index, seedling length vigor index, seedling length, seedling dry weight and seedling fresh weight. The results showed that the seeds of all studied cultivars having high primary germination ability were superior to the seeds of low primary germination ability in terms of all investigated traits. Saba cultivar (L17) was superior to Kausar cultivars (M7) and M9 in terms of seed germination and seedling characteristics. The use of substrate between paper (BP) and sand (S) and the germination temperature of 25 Celsius degrees’ constant temperature and 20-30 Celsius degrees alternating temperatures were equally suitable for conducting the standard germination test of these cultivars seeds.