بررسی اثرات ضد باکتریایی فراکسیونهای قطبی، نیمه قطبی، غیرقطبی عصاره گیاه بابا آدم روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولی، سودوموناس آئروژینوزا، لیستریا منوسیتوژنز *
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستچنگیز احمد ی زاده 1 , لیلی رحیمی 2 , روح اله صفری 3
1 - گروه زیست شناسی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اهر
2 - گروه شیمی، شیمی دارویی، دانشگاه آزاد واحد اهر، اهر، ایران
3 - گروه زیست واحد اهر
کلید واژه: اثر ضد باکتریایی, عصاره گیاه, گیاه بابا آدم, فراکسیون,
چکیده مقاله :
گیاه بابا آدم متعلق به تیره گل مینا از گیاهان دو لپه است که در ایران نیز میروید. این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدان، ضد میکروبی، پایینآورنده قند خون، ضد سرطان و ضد روماتیسم است. در این کار بعد از عصارهگیری با حلالهای اتانولی، کلروفرمی و n- هگزان با دستگاه سوکسله و پس از تبخیر حلال با دستگاه روتاری، مطالعات مربوط به هاله عدم رشد، حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد. مطالعات مربوط به حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره گیاه بابا آدم بر 4 سویه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای، سودوموناس آئروژینوزا و لیستریامنوسیتوژنز انجام گردید.مقادیر مربوط به حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) نشان میدهد که عصاره اتانولی، کلروفرم و -n هگزان گیاه بابا آدم به ترتیب MIC 5/12-25/6%، 50-25/6% و 100-50% دارند. عصاره اتانولی بیشترین فعالیت را در مقابل لیستریامنوسیتوژنز و سودوموناس آئروژینوزا در غلظت 25/6% و کمترین اثر در مقابل اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس 5/12% دارد. MBC مربوط به عصاره اتانولی، در استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا 5/12% و در اشریشیا کولای و لیستریامنوسیتوژنز به ترتیب 25 و 25/6% است. نتایج حاصل نشان داد عصاره گیاه بابا آدم دارای اثر ضد باکتریایی است.
Aractium Lappa one of the daisies of dicotyledons in Iran. It is antioxidant, antimicrobial, anti-cancer and anti-rheumatic and lowers blood glucose. In this paper, after extraction with ethanolic, chloroform and n-hexane solvents with soxhlet and after evaporation of solvent with rotary device, studies were conducted on inhibition zone, Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and MBC. Studies on MIC and MBC of Aractium Lappa extract were performed on 4 strains of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Listeria monocytogenes.MIC values indicated that the ethanolic, chloroform and n-hexane extracts of Aractium Lappa are 12.5-25.6%, 25.6-50% and 50-100%, respectively. Ethanolic extract has the highest activity against Listeria monocytogenes and Pseudomonas aeruginosa at a concentration of 25.6% and the lowest effect was against E. coli and of Staphylococcus aureus at 5.12%.MBC for ethanolic extract in Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa is 5.12% and in Escherichia coli and Listeria monocytogenes is 25% and 25.6%, respectively. The results showed that the extract of Aractium Lappa has an antibacterial effect
_||_