فهرس المقالات گیتی برزین


  • المقاله

    1 - بررسی و مطالعه ترکیبات اسانس گیاه بومادران Achillea milefollium در مراحل مختلف نمو
    دانش زیستی ایران , العدد 4 , السنة 13 , پاییز 1397
    بومادران هزاربرگ با نام علمی Achillea millefolium L. گیاهی پایا، ایستاده و از خانواده کاسنی می‌باشد. این گیاه در نقاط مختلف ایران و جهان می‌روید. گیاه بومادران عمدتا حاوی اسانس، فلاونوئید، آلکالوئید و تانن است و دارای خواص درمانی مختلف می‌باشد. با توجه به کاربرد وسیع اس أکثر
    بومادران هزاربرگ با نام علمی Achillea millefolium L. گیاهی پایا، ایستاده و از خانواده کاسنی می‌باشد. این گیاه در نقاط مختلف ایران و جهان می‌روید. گیاه بومادران عمدتا حاوی اسانس، فلاونوئید، آلکالوئید و تانن است و دارای خواص درمانی مختلف می‌باشد. با توجه به کاربرد وسیع اسانس گیاه بومادران در زمینه‌های گوناگون دارویی، آرایشی- بهداشتی و غذایی تصمیم بر آن شد که ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس این گیاه در مراحل مختلف نمو گیاه شناسایی گردد. گیاه Achillea millefolium از نیمه تیر ماه تا اوایل مرداد ماه 1393 در طی مراحل قبل از گلدهی، بعد از گلدهی و مرحله میوه دهی از منطقه دیزین واقع در استان تهران، جمع-آوری گردید. اسانس نمونه‌ها پس از خشک شدن کامل گیاه، به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و پس از تعیین درصد اسانس هر نمونه، از دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی GC)) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) جهت شناسایی کیفی و کمی ترکیب‌های تشکیل دهنده اسانس‌ها استفاده گردید. آلکان‌های نرمال بیشترین درصد ترکیبات اسانس گیاه را در هر سه مرحله تشکیل می‌دهند که درصد این دسته از ترکیبات در طی سه مرحله نمو ذکر شده به ترتیب معادل 8/46%، 1/42% و 4/32% کل اجزاء اسانس‌ها می‌باشد. نرمال آلکان نونادکان نیز در هر سه مرحله بیشترین درصد ترکیبات تشکیل دهنده اسانس را نسبت به سایر اجزاء دارد بطوریکه در مرحله قبل از گلدهی، 5/30%، در مرحله گلدهی، 3/27% و در مرحله میوه‌دهی، 9/18% کل اجزاء اسانس را این ترکیب تشکیل می‌دهد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - Effects of non-thermal atmospheric plasma on physiological characteristics of black cumin plant
    Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 2020
    The objective of current study was to determine the effects of non-thermal atmospheric plasma (NTAP) on physiological features of Black Cumin seeds. Black Cumin seeds were divided into 4 groups: one control group and three experimental groups. The experimental groups we أکثر
    The objective of current study was to determine the effects of non-thermal atmospheric plasma (NTAP) on physiological features of Black Cumin seeds. Black Cumin seeds were divided into 4 groups: one control group and three experimental groups. The experimental groups were exposed to NTAP for 5, 10 and 20 minutes, respectively. Then the seeds of the experimental and control groups grew for 21 days. Subsequently, total sugar levels, total flavonoid, malondialdehyde (MDA) levels and the activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX) enzymes were evaluated. The results showed that the concentration of sugar, total flavonoids and total proteins in the experimental groups increased significantly compared to the control group. SOD, CAT and APX activity decreased in all NTAP- treated plant significantly compared to the control group. It can be concluded that Black Cumin seed treating with non-thermal atmospheric plasma treatment may increase plant resistance by changing the enzymatic antioxidant system. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - Plasma seed priming in green cumin, physiological and developmental aspect
    Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 2020
    Green cumin is an herbaceous, annual, delicate, and aromatic plant in the family Apiaceae, also known with other names such as " kammun " and "senut", which is among the oldest and most economical as well as the second most popular medicinal plants after black pepper. I أکثر
    Green cumin is an herbaceous, annual, delicate, and aromatic plant in the family Apiaceae, also known with other names such as " kammun " and "senut", which is among the oldest and most economical as well as the second most popular medicinal plants after black pepper. In this study, pretreatment of cumin seed was studied with plasma technology without using chemicals through damage to seed for germination. To this end, cumin seeds were examined in a control group (no treatment) and treatment with cold plasma for 5 and 10 minutes in other groups. The physiological activities of catalase (CAT), peroxidase (POX), and superoxidase (SOD), as well as malondialdehyde and soluble sugars were studied in the samples. According to the results, mean growth of seeds in 5 min plasma treatment was higher than the control and 10 min exposure groups. Mean activities of CAT, POX, SOD, and soluble sugars were higher in plants obtained from 5 min plasma irradiation than the control and 10 min plasma treatment. It can be concluded that treatment of cumin seeds with plasma increases SOD and CAT antioxidant enzymes activities. Besides, seed treatment for 5 minutes led to the best results تفاصيل المقالة

  • المقاله

    4 - The effect of biosynthesized silver nanoparticles on FAE1 and FAD2 gene expression in Camelina sativa
    Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 2021
    Nanotechnology is a field of research related to physics, chemistry, engineering sciences with the application of new techniques and production of nanoscale materials and an emerging field in interdisciplinary research especially biotechnology. Camelina is an oilseed an أکثر
    Nanotechnology is a field of research related to physics, chemistry, engineering sciences with the application of new techniques and production of nanoscale materials and an emerging field in interdisciplinary research especially biotechnology. Camelina is an oilseed and re-emerging plant that requires a lot of research on its oil production process. This study was conducted to investigate the effect of biosynthesized silver nanoparticles on the expression level of FAE1 and FAD2 in Soheil cultivar of Camelina oilseed plant based on a completely randomized design with four replications in 2018-2019. The aqueous extract of Camelina leaf and silver nitrate salt was used to prepare the nanoparticles. Experimental treatments included 0.5, 1, 2 and 3 mg / L of silver nanoparticles. After the preparation of foliar samples for all treatments, RNA extraction, cDNA synthesis and temperature gradient determination, the Real Time PCR reaction was used to study gene expression patterns. Data were then analyzed using GenEX and SAS software. The results showed that the effect of silver nanoparticles on FAE1 and FAD2 gene expression was significant (p<0.05) and the effect was increased with increasing silver nanoparticle concentration. The highest enhancement was observed at 3 mg / L silver nanoparticles. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    5 - مقایسه کمی وکیفی روغن اسانس پونه سای خوشه ای(Nepeta racemose ) در مراحل مختلف رشد
    زیست شناسی تکوینی , العدد 1 , السنة 12 , بهار 1399
    پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa L. از خانواده نعناعیان گیاهی است علفی، و یکی از گیاهان دارویی مهم در دنیا و کشور ما بوده که دارای مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه و به ویژه روغن های اسانسی می باشد. از مواد مؤثره این گیاه استفاده فراوانی هم در طب و هم د أکثر
    پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa L. از خانواده نعناعیان گیاهی است علفی، و یکی از گیاهان دارویی مهم در دنیا و کشور ما بوده که دارای مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه و به ویژه روغن های اسانسی می باشد. از مواد مؤثره این گیاه استفاده فراوانی هم در طب و هم در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی می شود. (خلد برین و اسلام زاده، 1380) هدف از این پژوهش بررسی و مطالعه روغن اسانس گیاه پونه سای خوشه ای در مراحل مختلف رشداست. گیاه پونه سای خوشه ای گیاه Nepeta racemosaاز نیمه تیر ماه تا اوایل مرداد ماه 1393 در طی مراحل قبل از گلدهی, بعد از گلدهی و مرحله میوه دهی از منطقه جاده هراز بعد از امامزاده هاشم سه راهی پلور به سمت لار, پس از شناسایی جمع آوری گردید نمونه ها با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری شداسانس پونه سای خوشه ای ، ترکیبات مونوترپنی بیشترین درصد اجزاء اسانس گیاه پونه‌سای خوشه‌ای را در تمامی 5 مرحله دارا هستند که در این بین، مقدار دو ترکیب نپتالاکتون و 1،8-سینئول نسبت به سایر ترکیبات بیشتر بوده است. در بسیاری از مطالعات صورت گرفته در زمینه تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس‌ها که در منابع موجود است ترکیبات مونوترپنی جزء غالب آنها را تشکیل داده(33)، و در برخی از آنها نیز مونوترپن‌های نپتالاکتون و 1،8-سینئول از مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس هستند. تفاصيل المقالة