فهرس المقالات حسین رضا شهبازی


  • المقاله

    1 - تاثیر سطوح مختلف اسانس روغنی میخک بر هیستوپاتولوژی و کارکرد کبدی-کلیوی، پروفایل پروتئین و ایمنی‌زایی در جوجه‌های گوشتی
    پاتوبیولوژی مقایسه ای , العدد 2 , السنة 17 , تابستان 1399
    مطالعه کنونی با هدف ارزیابی اثرات اسانس روغنی گیاه میخک (Syzygium aromaticum L.) بر هیستوپاتولوژی و کارکرد کبدی-کلیوی و همچنین پروفایل پروتئین و ایمنی زایی در جوجه های گوشتی طراحی و اجرا گردید. بدین منظور، تعداد 180 قطعه جوجه‌گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کا أکثر
    مطالعه کنونی با هدف ارزیابی اثرات اسانس روغنی گیاه میخک (Syzygium aromaticum L.) بر هیستوپاتولوژی و کارکرد کبدی-کلیوی و همچنین پروفایل پروتئین و ایمنی زایی در جوجه های گوشتی طراحی و اجرا گردید. بدین منظور، تعداد 180 قطعه جوجه‌گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تا سن 42 روزگی نگهداری شدند. . تیمارها شامل: 1) تیمار شاهد (فقط جیره پایه) ، 2) جیره پایه +250 ppm اسانس میخک، 3) جیره پایه +350 ppm اسانس میخک 4) جیره پایه +450 ppm اسانس میخک بودند. شاخص های ذیل مورد ارزیابی قرار گرفت: وزن نسبی بافت های کبد و کلیه، شاخص های کارکرد کبدی و کلیوی شامل فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT) و گاماگلوتامیلترانسفراز (GGT)، اوره و کراتیتین، پروفایل پروتئین شامل پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین و نهایتا ایمونوگلوبولین های G، A و M.. مقاطع بافتی کلیه و کبد نیز به روش نیمه کمی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده مشخص کرد که اسانس میخک به طور وابسته به دوز باعث افزایش مقادیر پروتئین ها و ایمونوگلوبولین ها می گردد. اما دوز بیشینه گیاه (450 ppm) باعث ایجاد تغییرات معنی دار در شاخص های هیستوپاتولوژیک و کارکرد کبدی و کلیوی گردید. بعلاوه، ضایعات بافتی کبد شدیدتر از کلیه ارزیابی شد. می توان نتیجه گرفت که اسانس میخک اثرات سودمندی بر پروفایل پروتئین و ایمنی زایی در جوجه های گوشتی دارد، اما در دوزهای زیاد باعث ایجاد ضایعات کبدی و کلیوی می گردد، بنابراین باید دوزهای بهینه و بدون عوارض جانبی این گیاه تجویز شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - اثر سطوح مختلف عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
    فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران , العدد 2 , السنة 18 , تابستان 1402
    تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه‌‌های گوشتی انجام شد. در این ازمایش از تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار (15 قطعه جوجه در هر أکثر
    تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه‌‌های گوشتی انجام شد. در این ازمایش از تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار (15 قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل شاهد با جیره پایه (فاقد افزودنی)، جیره‌ شاهد + 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، جیره‌ شاهد + 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی و جیره‌ شاهد + 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، بودند. در کل دوره پرورش جوجه های دریافت کننده 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه نسبت به شاهد و سایر تیمارها افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>p). استفاده از 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه سبب افزایش درصد سینه و کبد جوجه‌های گوشتی نسبت به شاهد شد. با افزایش سطح عصاره درمنه در جیره، تعداد گلبول قرمز و مقدار هموگلوبین خون افزایش پیدا کرد. جوجه‌های دریافت کننده جیره حاوی 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت HDL و LDL خون را داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده، می‌توان از سطح 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی در جیره جوجه‌های گوشتی جهت بهبود عملکرد رشد و فراسنجه های خون استفاده کرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - ارزیابی تاثیر مقادیر مختلف اسید آمینه ترئونین جیره غذایی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و برخی از فاکتورهای خونی بلدرچین ژاپنی تحت تنش گرمایی
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , العدد 5 , السنة 14 , زمستان 1399
    استفاده از مکمل‌ اسید آمینه ترئونین در جیره بلدرچین سبب افزایش راندمان تولید می‌گردد. مطالعهحاضربهمنظور مقایسهاثرمقادیر مختلف ترئونین جیره غذاییبر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی در بلدرچین ژاپنی تحت تنش گرمایی انجامپذیرفت. بدین منظور از تعداد 300 أکثر
    استفاده از مکمل‌ اسید آمینه ترئونین در جیره بلدرچین سبب افزایش راندمان تولید می‌گردد. مطالعهحاضربهمنظور مقایسهاثرمقادیر مختلف ترئونین جیره غذاییبر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی در بلدرچین ژاپنی تحت تنش گرمایی انجامپذیرفت. بدین منظور از تعداد 300 قطعه جوجه نر یک روزه بلدرچین ژاپنی (Coturnix coturnix japonica) در یک طرح کاملاً تصادفی در قالب 6 تیمار و 5 تکرار که هر تکرار حاوی 10 جوجه بود، استفاده شد. مقادیر مختلفبه کارگرفته شدهاز ترئونین در جیره های غذایی آزمایشی به ترتیب شامل 1) 82/0 درصد، 2) 92/0 درصد، 3) 02/1 درصد، 4) 12/1 درصد، 5) 22/1 درصد و 6) 32/1 درصد، بود. افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای 5 و 6، بهبود معنی‌داری پیدا کرد (001/0>p ) و مقادیر 12/1 و 22/1 درصد ترئونین در جیره، اثر معنی‌داری بر بهبود خصوصیات لاشه داشت (001/0>p ). اما اختلاف آماری معنی‌داری در وزن اندام‌های لنفاوی و تیتر آنتی‌بادی‌های تولیدشده علیه SRBC (sheep red blood cells) وجود نداشت (05/0<p ). همچنین مقادیر مختلف ترئونین جیره اثر معنی‌داری بر افزایش غلظت اسید اوریک،HDL(high-density lipoprotein)و LDL (low-density lipoprotein) سرم خون بلدرچین‌ها داشت (05/0>p ). غلظت آنزیم‌های کبدی هیچ کدام از تیمارها اختلاف آماری معنی‌داری باهم نداشتند(05/0<p ).در مطالعه حاضر مشخص گردید کهافزایش مقدار اسید آمینه ترئونین در جیره بلدرچین‌ها تا سطح 22/1 درصد، می‌تواند بر عملکرد و بهبود خصوصیات لاشه در شرایط تنش گرمایی اثرات مفیدی داشته باشد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    4 - اثر عصاره گیاهان دارویی سرخارگل، آویشن و نعناع فلفلی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی بلدرچین های ژاپنی
    زیست شناسی تکوینی , العدد 5 , السنة 15 , زمستان 1401
    این آزمایش به‌منظور بررسی استفاده از عصاره گیاهان دارویی سرخارگل آویشن و نعنا بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی انجام گرفت. جوجه بلدرچین ژاپنی یک‌روزه بر اساس یک طرح کاملاً تصادفی بین 5 گروه تیماری تقسیم شدند. هر تیمار دارای 4 تکرار و ه أکثر
    این آزمایش به‌منظور بررسی استفاده از عصاره گیاهان دارویی سرخارگل آویشن و نعنا بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی انجام گرفت. جوجه بلدرچین ژاپنی یک‌روزه بر اساس یک طرح کاملاً تصادفی بین 5 گروه تیماری تقسیم شدند. هر تیمار دارای 4 تکرار و هر تکرار شامل 10 جوجه بود. تیمار‌های آزمایشی عبارت‌اند از: 1) شاهد (جیره پایه- بدون مواد افزودنی)، 2) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره سرخار‌گل، 3) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره آویشن، 4) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره نعنا فلفلی و 5) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره سرخارگل + 2/0 درصد عصاره آویشن + 2/0 درصد عصاره نعناع فلفلی. با افزودن عصاره گیاهان دارویی به جیره، افزایش وزن، وزن زنده و ضریب تبدیل بهبود معنی‌داری یافت (01/0>P). درصد لاشه در تیمارهای حاوی سرخال‌گل، نعناع و همچنین مخلوط سرخال گل، آویشن و نعناع فلفلی افزایش معنی‌داری با شاهد داشتند (05/0>P). چربی محوطه بطنی در کلیه تیمارهای ازمایشی کاهش معنی‌داری با شاهد داشتند (05/0>P). با افزودن عصاره گیاهان دارویی، غلظت پروتئین تام، اسید اوریک، کلسترول کاهش معنی‌داری یافتند (05/0>P). عصاره گیاهان دارویی تأثیر معنی‌داری بر غلظت آنزیم‌های کبدی و سیستم ایمنی بلدرچین‌ها نداشتند (05/0P>). به‌طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد مخلوط عصاره‌های گیاهی سرخارگل، آویشن و نعناع فلفلی در جیره بلدرچین‌های ژاپنی می‌تواند کارایی بالاتری بر عملکرد رشد نسبت به کاربرد جداگانه هریک از آن‌ها داشته باشد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    5 - اثر سطوح مختلف پودر سماق بر عملکرد، توسعه دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی جوجه های گوشتی
    زیست شناسی جانوری , العدد 5 , السنة 14 , زمستان 1400
    استفاده از مکمل‌ رشد گیاهی در جیره جوجه های گوشتی سبب افزایش راندمان تولید می‌گردد. آزمایش حاضر به منظور مقایسه اثر مقادیر مختلف پودر سماق بر عملکرد رشد، توسعه دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت که جهت انجام آن از 160 قطعه جوجه نر أکثر
    استفاده از مکمل‌ رشد گیاهی در جیره جوجه های گوشتی سبب افزایش راندمان تولید می‌گردد. آزمایش حاضر به منظور مقایسه اثر مقادیر مختلف پودر سماق بر عملکرد رشد، توسعه دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت که جهت انجام آن از 160 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و 4 تکرار که هر تکرار حاوی 10 جوجه بود، استفاده شد. جیره های آزمایشی به ترتیب شامل 1) شاهد با جیره پایه (فاقد پودر سماق)، 2) جیره پایه حاوی 25/0 درصد پودر سماق 3) جیره پایه حاوی 75/0 درصد پودر سماق و 4) جیره پایه حاوی 5/1 درصد پودر سماق بود. یافته‌ها نشان داد که افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک در طول دوره پرورش در جیره حاوی 5/1 درصد پودر سماق بهبود معنی‌داری پیدا کرد (05/0 > p). سطح 5/1 درصد سماق در جیره کاهش معنی‌داری بر وزن کبد و روده کوچک داشت (05/ 0> p). وزن بورس فابریسیوس در تمام سطوح مختلف از پودر سماق افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت (01/0 > p). افزایش معنی‌داری در درصد هماتوکریت برای تیمارهای حاوی سطوح 75/0 و 5/1 درصد پودر سماق وجود داشت (05/0 > p). مقدار 5/1 درصد پودر سماق در جیره، بهبود معنی‌داری را بر غلظت آلبومین، کلسترول و لیپوپروتئین‌های با چگالی خیلی کم (VLDL) سرم خون جوجه های گوشتی داشت (05/0 > p). بطور کلی نتایج نشان داد استفاده از پودر سماق در جیره جوجه های گوشتی می تواند به عنوان محرک رشد، اثرات مفیدی داشته باشد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    6 - اثر گیاه دارویی زولنگ (Eryngium caucasicum) و ویتامین C بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی و سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی
    زیست شناسی جانوری , العدد 0 , السنة 16 , زمستان 1402
    آزمایش حاضر به منظور اثر گیاه دارویی زولنگ (Eryngium caucasicum) و ویتامین C بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی و سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی بود. آزمایش با 4 تيمار، 5 تكرار و 15 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در هر تكرار در قالب یک طرح كاملا تصادفي انجام ¬شد. أکثر
    آزمایش حاضر به منظور اثر گیاه دارویی زولنگ (Eryngium caucasicum) و ویتامین C بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی و سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی بود. آزمایش با 4 تيمار، 5 تكرار و 15 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در هر تكرار در قالب یک طرح كاملا تصادفي انجام ¬شد. تیمارها شامل 1) شاهد (جیره بدون مواد افزودنی)، 2) جیره¬ی شاهد + 2 درصد گیاه زولنگ، 3) شاهد + 2/0 درصد ویتامین C، 4) شاهد + 2 درصد گیاه زولنگ + 2/0 درصد ویتامین C بودند. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل جوجه‌های گوشتی در دوره های پایانی و همچنین کل دوره در تیمارهایی که از مخلوط گیاه زولنگ و ویتامین C استفاده کرده بودند، افزایش معنی‌داری با شاهد داشتند (05/0>p ). درصد لاشه در تیمارهایی که از مخلوط زولنگ و ویتامین C استفاده کرده بودند با شاهد افزایش معنی‌داری داشت (05/0>p ). کلیه جیره‌های ازمایشی سبب کاهش معنی‌دار پروتئین تام خون جوجه‌های گوشتی نسبت به شاهد شد (05/0 >p ). جیره¬ مخلوط گیاه زولنگ و ویتامین C باعث افزایش معنی‌دار HDL نسبت به شاهد شد (05/0 >p ). نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی فقط بر روی آلکالین فسفاتاز معنی‌دار بود (05/0>p ). همچنین وزن بورس در تیمارهایی که از مخلوط گیاه زولنگ و ویتامین C استفاده کرده بودند، افزایش معنی‌داری با شاهد داشتند (05/0 >p ). بطور کلی نتایج نشان داد که استفاده از مخلوط زولنگ و ویتامین C در جیره جوجه¬های گوشتی می‌تواند موجب بهبود عملکرد و تقویت سیستم ایمنی گردد. تفاصيل المقالة