فهرس المقالات یونس انزابی


  • المقاله

    1 - ارزیابی مقایسه ای تاثیرضد باکتریائی تعدادی از آنتی بیوتیک های استاندارد و عصاره آبی زرشک، پیاز و سیر برجدایه های کلستریدیوم پرفرینجنس
    میکروبیولوژی دامپزشکی , العدد 1 , السنة 12 , زمستان 1395
    هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی مقایسه ای تاثیر ضد باکتریائی 13 نوع از آنتی بیوتیک های استاندارد متداول و پر مصرف و عصاره آبی زرشک، پیاز و سیر برکلستریدیوم پرفرینجنس های جدا شده از موارد آنتریت نکروتیک بوقلمونهای پرورشی بود. بدین منظور علاوه بر انجام آزمایش آنتی بیوگرام أکثر
    هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی مقایسه ای تاثیر ضد باکتریائی 13 نوع از آنتی بیوتیک های استاندارد متداول و پر مصرف و عصاره آبی زرشک، پیاز و سیر برکلستریدیوم پرفرینجنس های جدا شده از موارد آنتریت نکروتیک بوقلمونهای پرورشی بود. بدین منظور علاوه بر انجام آزمایش آنتی بیوگرام با استفاده از آنتی بیوتیک های مذکور بر روی 40 جدایه از موارد مذکور، همچنین حساسیت و یا مقاومت جدایه ها در حضور عصاره آبی زرشک، پیاز و سیر نیز آزمایش گردید. نتایج حاصله مؤید حساسیت اکثر جدایه ها نسبت به آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، ونکومایسین ، سولفامتوکسازول+ تری‌متوپریم و نیز عصاره آبی زرشک و پیاز و نیز مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین،پنی سیلین، نئومایسین سولفات و همچنین عصاره آبی سیر بود. در این خصوص بیشترین میزان تاثیر بر جدایه های مورد آزمایش مربوط به عصاره زرشک و کمترین تاثیر ضد کلستریدیائی هم مربوط به آنتی بیوتیک تتراسایکلین ثبت گردیدکه از نظر آماری هم با اثرات همه عصاره ها و آنتی بیوتیک های مورد آزمایش تفاوت معنی داری نشان دادند(05/0p<). با توجه به نتایج این پژوهش و با علم بر اینکه دارو درمانی های بدون مطالعه در طیور صنعتی، ضمن ایجاد سویه های مقاوم کلستریدیوم پرفرینجنس، باعث به هم خوردن تعادل فلور طبیعی روده و بروز انواع آنتریت می گردد ولی داروهای گیاهی به دلیل داشتن منشاء طبیعی نسبت به داروهای شیمیایی با ارگانیسم های بدن طیور سازگاری بیشتری داشته و در عین حال عوارض آنها نیز نادر است، لذا به نظر می رسد که می توان از عصاره آبی گیاهانی مثل زرشک و پیاز بطور موثر بعنوان جایگزین آنتی بیوتیک های سنتتیک، به منظور پیشگیری، کنترل و درمان بیماری آنتریت نکروتیک بوقلمون های پرورشی استفاده نمود تفاصيل المقالة


  • المقاله

    3 - مطالعه مقایسه‌ای روش‌های کشت و PCR جهت تشخیص آلودگی شیر خام گاوهای به ظاهر سالم به مایکوباکتریوم اوویوم تحت گونه پاراتوبرکلوزیس
    بهداشت مواد غذایی , العدد 1 , السنة 4 , بهار 1393
    مایکوباکتریوم اوویوم تحت گونه پاراتوبرکلوزیس عامل بیماری یون گاوی است که به عنوان یک بیماری‌های عفونی مزمن محسوب می‌شود. نکته مهم از نظر بهداشت مواد غذایی، نقش احتمالی این باکتری در ایجاد بیماری کرون در انسان می‌باشد. شیوع بالای آلودگی با این باکتری در گاوهای شیری در سر أکثر
    مایکوباکتریوم اوویوم تحت گونه پاراتوبرکلوزیس عامل بیماری یون گاوی است که به عنوان یک بیماری‌های عفونی مزمن محسوب می‌شود. نکته مهم از نظر بهداشت مواد غذایی، نقش احتمالی این باکتری در ایجاد بیماری کرون در انسان می‌باشد. شیوع بالای آلودگی با این باکتری در گاوهای شیری در سرتاسر جهان گزارش‌ شده است. در این ارتباط تشخیص باکتری مذکور در شیر دام‌های سالم و مشکوک به آلودگی از مهم‌ترین اقدامات جهت جلوگیری از گسترش عفونت محسوب می‌شود. کشت در محیط اختصاصی به عنوان روش مرجع برای تشخیص این باکتری می‌باشد. اما در عین حال، روش PCRبا شناسایی میکروارگانیسم‌های کند رشد نظیر مایکوباکتریوم اوویوم تحت گونه پاراتوبرکلوزیس، این امکان را فراهم می‌کند تا در زمان بسیار کوتاه بتوان از این روش به عنوان یک آزمایش تشخیصی با حساسیت بالا استفاده کرد. لذا در پژوهش حاضر، آزمایش‌های کشت و PCR بر روی نمونه‌های خامه و رسوب شیر 160 رأس گاو شیری به ظاهر سالم، انجام گردید. با بررسی یافته‌های حاصله بر اساس آزمون آماری کاپا مشاهده گردید، توافق بین کشت و PCR با محصول bp 400تقریباً کامل، توافق بین کشت و PCR با محصول bp228 اساسی و توافق بین دو آزمایش PCR با محصولات متفاوت ذکر شده هم اساسی برآورد گردید. در نهایت با مقایسه توافق بین دو آزمایش PCR استفاده شده در این پژوهش با روش کشت اختصاصی به عنوان آزمایش استاندارد طلایی تشخیص باکتری مذکور در نمونه‌ها، می‌توان اعلام کرد که آزمایش PCRمی‌تواند به عنوان یک روش سریع و دقیق جایگزینی مناسب به جای روش‌های متداول در تشخیص مایکوباکتریوم اوویوم تحت گونه پاراتوبرکلوزیس علی‌الخصوص به‌عنوان یک آزمایش غربالگری در مورد نمونه شیر گاوها مطرح شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    4 - ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سالمونلا‌های جداشده از تعدادی از گله‌های طیور تخم‌گذار شمال‌غرب کشور در سال1400 و بررسی ارتباط آن با عملکرد فارم‌های مذکور
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , العدد 5 , السنة 16 , زمستان 1401
    عفونت با باکتری های جنس سالمونلا، موجب بیماری های مزمن و حاد در طیور و ایجاد خسارت اقتصادی قابل توجهی به صنعت طیور می گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سالمونلاهای جداشده از تعدادی از گله های طیور تخم‌گذار شمال غرب کشور در سال1400 و بررسی أکثر
    عفونت با باکتری های جنس سالمونلا، موجب بیماری های مزمن و حاد در طیور و ایجاد خسارت اقتصادی قابل توجهی به صنعت طیور می گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سالمونلاهای جداشده از تعدادی از گله های طیور تخم‌گذار شمال غرب کشور در سال1400 و بررسی ارتباط آن با عملکرد فارم های مذکور بود. بدین منظور از تعداد 20 گله مشکوک به سالمونلوزیس، تعداد 80 نمونه بالینی اخذ شد. نمونه ها پس از کشت در محیط های انتخابی و افتراقی سالمونلا، در دمای 37 درجه سلسیوس گرمخانه گذاری شدند. در ادامه و پس از جداسازی شناسائی هویت فنوتیپی سروتیپ های سالمونلا ، آزمایش آنتی بیوگرام جهت تعیین میزان حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها انجام شد. همچنین جهت بررسی عملکرد گله های مشکوک، تاریخچه گله دریافت شده و میزان تلفات و افت تولید با روش های تحلیل آماری لازم، ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که 40 درصد از گله ها‌‌ از نظر وجود سروتیپی از جنس سالمونلا مثبت بودند، به طوری که در 30 درصد از گله ها سالمونلا گالیناروم، در 5 درصد سالمونلا اینتریتیدیس و در 5 درصد از آن ها هم همزمان سالمونلا اینتریتیدیس و سالمونلا گالیناروم جدا شد. بیشترین میزان حساسیت آنتی بیو تیکی جدایه های سالمونلا هم نسبت به فسفومایسین و دانوفلوکساسین با فراوانی 100 درصد و نسبت به سولتریم با فراوانی 6/78 درصد ثبت شد. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی نیز نسبت به اریترومایسین با فراوانی 75 درصد و کلرتتراسایکلین با فراوانی 6/53 درصد مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصله ، بین میزان درصد تلفات و درصد افت تولید در گله های سالمونلا منفی و سالمونلا مثبت، اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت (05/0 >p). بالا بودن میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های مختلف هم لزوم مصرف آنتی بیوتیک ها با دقت بیشتر را طلب می کند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    5 - ارزیابی خواص ضدباکتریائی عصاره الکلی بره‌موم بر جدایه‌های ورم پستان گاوی در شرایط آزمایشگاهی
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , العدد 2 , السنة 9 , تابستان 1394
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضد باکتریائی عصاره بره موم بر تعدادی از جدایه های مربوط به ورم پستان گاوی انجام گردید. بدین منظورازروش انتشار درآگار جهت انجام آزمایش حساسیت میکروبی و از روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC أکثر
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضد باکتریائی عصاره بره موم بر تعدادی از جدایه های مربوط به ورم پستان گاوی انجام گردید. بدین منظورازروش انتشار درآگار جهت انجام آزمایش حساسیت میکروبی و از روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) به طور جدا گانه استفاده گردید. آزمایش حساسیت میکروبی در مورد آنتی بیوتیک های استاندارد تتراسایکلین و آمیکاسین و نیز دیسک آغشته به عصاره الکلی بره موم نشان داد که قطر منطقه عدم رشد ایجاد شده توسط این ترکیب در مورد همه جدایه های مورد آزمایش بزرگ تر و در مورد اشریشیا کولی و کلبسیلا نومونیا این اختلاف اندازه معنی داری (05/0p<) بود. همچنین نتایج حاصل از آزمایشات MIC وMBCهم مشخص کرد که میزان مهار رشد باکتری توسط بره موم با میزان بره موم موجود در رقت ها رابطه مستقیم دارد و با افزایش میزان بره موم در هر رقت از تعداد کلنی های باکتری بعد از کشت کاسته شده و در رقتی که نشان دهنده MBCعصاره بره موم در مورد هریک از جدایه ها بود،هیچ یک از آن ها اصلاً رشد نکرد.لذا به نظر می رسد که می توان از ترکیبات مربوط به این ماده طبیعی به عنوان مواد آنتی باکتریال مناسب به طور موثر علیه طیف وسیعی از باکتری های ایجاد کننده ورم پستان گاوی به جای آنتی بیوتیک های صناعی استفاده کرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    6 - ارزیابی اتنوفارماکولوژی، میزان فنل، فلاوونوئید و خاصیت ضدباکتریایی عصاره الکلی گیاه بومی Allium cepa L. var. Ilkhichi
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , العدد 5 , السنة 4 , زمستان 1395
    هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی خواص فیتوشیمیایی، اتنوفارماکولوژی و ضدباکتریایی عصاره الکلی مستخرج از روش خیساندن پیاز قرمز با نام علمی Allium cepa L. var. Ilkhichi که از گیاهان بومی استان آذربایجان شرقی به شمــار می‌رود، بر سویه‌های استاندارد 8 گونه از باکتری‌های مهم ا أکثر
    هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی خواص فیتوشیمیایی، اتنوفارماکولوژی و ضدباکتریایی عصاره الکلی مستخرج از روش خیساندن پیاز قرمز با نام علمی Allium cepa L. var. Ilkhichi که از گیاهان بومی استان آذربایجان شرقی به شمــار می‌رود، بر سویه‌های استاندارد 8 گونه از باکتری‌های مهم از نظر بهداشت مواد غذائی براساس سنجش فنل کل (برمبنای استاندارد اسید گالیک)، فلاوونوئید کل (بر مبنای استاندارد کوئرستین) و ارزیابی عملکرد آنتی‌باکتریایی گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (انتشاردر دیسک) تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) با استفاده از روش مایکرو دایلوشن انجام گرفت.نتایج حاصله مقادیرmgGAEg-1 12/2±52/351 و mgQUEg-15/12±5/111 را به‌ترتیب در مورد میزان فنل و فلاوونوئید کل عصاره مورد آزمایش نشان داد. همچنین مشخص شد که این عصاره بیشترین تاثیر ضدباکتریایی را علیه باکتری انتروکوکوس فکالیس با MIC معادل µg/mL5/62 و نیز MBC معادل µg/mL125 داشته است، اما مقایسه نتایج آزمایشات آنتی بیوگرام عصاره و آنتی‌بیوتیک ونکومایسین در مورد باکتری مذکور در سطح (05/0p<) اختلاف معنی‌داری نشان نداد. با توجه به نتایج ثبت شده به نظر می‌رسد علی‌رغم این که عصاره الکلی واریته ایلخچی پیازقرمز ظاهرا می‌تواند به‌عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی بر علیه تعدادی از باکتری‌های بیماریزا مورد استفاده قرار گیرد، ولی جایگزینی عصاره مذکور به‌عنوان یک ترکیب طبیعی به جای آنتی‌بیوتیک‌های متداول مورد تردید می‌باشد. لذا لازم است در این خصوص بررسی‌های تکمیلی مخصوصا بر روی مدل‌های حیوانی و موارد بالینی نیز انجام پذیرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    7 - اتنوفارماکولوژی، فیتوشیمیایی (فنل و فلاونویید کل) و ارزیابی اثر ضد باکتریائی عصاره اتانولی گیاهان دارویی-خوراکی ( Allium cepa, Actinidia deliciosa, Berberis vulgaris ) بر جدایههای لیستریا مونوسیتوژنز
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , العدد 5 , السنة 2 , زمستان 1393
    بررسی‌های اتنوفارماکولوژیکی، فیتوشیمیایی و ضد باکتریایی گیاهان دارویی و خوراکی، به‌منظور دستیابی به ترکیبات طبیعی آنتی‌اکسیدان و ضدعفونی‌کننده در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌های عفونی، از مهمترین چالش‌های سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است. در این تحقیق گیاهان أکثر
    بررسی‌های اتنوفارماکولوژیکی، فیتوشیمیایی و ضد باکتریایی گیاهان دارویی و خوراکی، به‌منظور دستیابی به ترکیبات طبیعی آنتی‌اکسیدان و ضدعفونی‌کننده در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌های عفونی، از مهمترین چالش‌های سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است. در این تحقیق گیاهان خوراکی: زرشک، کیوی و پیاز از استان‌های مختلف کشور جمع‌آوری و همزمان مهمترین استفاده‌های دارویی آن‌ها از مردم محلی اخذ و ثبت گردید، عصاره اتانولی گیاهان با استفاده از روش ماسراسیون در قیف پرکولاسیون، میزان فنل و فلاونوئید کل به روش اسپکتروفوتومتری، ارزیابی اثر ضد باکتریایی عصاره‌ها علیه جدایه‌های باکتری لیستریا مونوسیتوژنز از روش‌های دیسک دیفیوژن، تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) وحداقل غلظت باکتری کشی (MBC) بر مبنای روش رقت لوله‌ای استفاده گردید و نتایج در سطح 05/0P< ارزیابی گردید. ارزیابی اتنوفارماکولوژیکی نشان داد که از فراورده‌های مختلف پیاز، سیر، زرشک، اسفند و سیاه‌دانه در طب سنتی استان‌های مورد بررسی به‌عنوان مقوی سیتم ایمنی، ضدالتهاب و ضدمیکروب قوی در پیشگیری و درمان عفونت‌های گوارشی، روده، عفونت سینوسی و ریه استفاده می‌شود. نتایج نشان داد بالاترین میزان ترکیبات فنلی (402.14±1.51mgGAE/g) و فلاونوییدی (278.1±12.1 mgQUEg-1) در دو گیاه زرشک و پیاز مربوط به عصاره گیاه زرشک بود و عصاره‌های کیوی، زرشک و پیاز در مقایسه با آنتی‌بیوتیک استاندارد آمپی‌سیلین، به‌ترتیب با قطر ‌هاله‌های عدم رشد 5/25، 22 و 21 میلی‌متر، مقدار MIC معادل 5/62، 125 و 125 میکروگرم بر میلی‌لیتر و MBC معادل 250، 500 و 500 میکروگرم بر میلی‌لیتر از عملکرد بهینه علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز برخوردار بودند. نتایج آنالیز آماری نیز مشخص کرد که عصاره گیاه کیوی نسبت به عصاره دو گیاه دیگر از عملکرد ضدلیستریایی بیشتری برخوردار است و پیشنهاد می‌گردد در این رابطه بررسی‌های تکمیلی در مدل‌های حیوانی و بالینی صورت پذیرد. تفاصيل المقالة