ارزیابی خواص ضدباکتریائی عصاره الکلی برهموم بر جدایههای ورم پستان گاوی در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات :
1 - استادیار گروه پاتوبیولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - دانشجوی دکترای دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: عصاره الکلی, برهموم, اثرضد باکتریائی, جدایههای ورم پستان,
ملخص المقالة :
مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضد باکتریائی عصاره بره موم بر تعدادی از جدایه های مربوط به ورم پستان گاوی انجام گردید. بدین منظورازروش انتشار درآگار جهت انجام آزمایش حساسیت میکروبی و از روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) به طور جدا گانه استفاده گردید. آزمایش حساسیت میکروبی در مورد آنتی بیوتیک های استاندارد تتراسایکلین و آمیکاسین و نیز دیسک آغشته به عصاره الکلی بره موم نشان داد که قطر منطقه عدم رشد ایجاد شده توسط این ترکیب در مورد همه جدایه های مورد آزمایش بزرگ تر و در مورد اشریشیا کولی و کلبسیلا نومونیا این اختلاف اندازه معنی داری (05/0p<) بود. همچنین نتایج حاصل از آزمایشات MIC وMBCهم مشخص کرد که میزان مهار رشد باکتری توسط بره موم با میزان بره موم موجود در رقت ها رابطه مستقیم دارد و با افزایش میزان بره موم در هر رقت از تعداد کلنی های باکتری بعد از کشت کاسته شده و در رقتی که نشان دهنده MBCعصاره بره موم در مورد هریک از جدایه ها بود،هیچ یک از آن ها اصلاً رشد نکرد.لذا به نظر می رسد که می توان از ترکیبات مربوط به این ماده طبیعی به عنوان مواد آنتی باکتریال مناسب به طور موثر علیه طیف وسیعی از باکتری های ایجاد کننده ورم پستان گاوی به جای آنتی بیوتیک های صناعی استفاده کرد.
طباطبائی، ع.ح. و فیروزی، ر. (1380). بیماریهای باکتریائی دام. انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 24-20، 43-37 و 227-223.
• رضویان، ح.، خزاعی، ص.، کاظمی، ش. و سیدی، س.م. (1391). برهموم زنبورعسل و کاربرد آن برای سلامت دهان و دندان. مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان، دوره 8، شماره 5، صفحات: 11-1.
• سیدی، س.م و فرشینه عدل، م.ب. (1389). برهموم: داروئی طبیعی از کندوی زنبورعسل. ترجمه نشر نصوح اصفهان، ایران، چاپ سوم، صفحات: 148-107.
• مرادی، م. (1388). بررسی اثر ضدباکتریائی برهموم زنبورعسل روی باکتری Paenibacillus larvae عامل بیماری لوک آمریکائی زنبورعسل. نشریه دامپزشکی (پژوهش و سازندگی)، شماره 83، صفحات: 62-57.
• هاتفی، م.، محرابیان، ص.، نوحی، ا. و رفیعی طباطبایی، ر. (1387 ). بررسی خواص ضد جهشزایی عصاره الکلی برهموم به وسیله سالمونلا تیفیموریوم و میکروزوم. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک، سال 11، شماره 2، صفحات: 110-102.
• Alippi, A.M., Albo, G.N., Reynaldi, F.J. and De Giusti, M.R. (2005). In vitro and in vivo susceptibility of the honeybee bacterial pathogen Paenibacillus larvae subsp. Larvae to the antibiotic Tylosin. Veterinary Microbiology, 109(12): 47-55.
•Almas, K., Mahmoud, A. and Dahlan, A. (2001). A comparative study of propolis and saline application on human dentin. A SEM study. Indian Journal of Dental Research, 12(1): 21-27.
• Anzabi, Y. and Khaki, A. (2015). Antibacterial Effects of the Essential Oils and Ethanol Extracts of the Native Plants; Ziziphora Clinopodioides on 3 Species of Urinary Tract Isolated Bacteria in Rats’ Experimental Model. Medical Journal of Tabriz University of Medical Sciences and Health Services, 37(3): 18-25.
•Babayi, L., Kolo, J.I. and Ijah, U.J. (2004). The antimicrobial activities of methanolic extracts of Eucalyptus camaldulensis and Terminalia catappa against some pathogenic microorganisms. Biochemistry, 16(2): 106-110.
•Banskota, A.H., Tezuka, Y.T. and Kadota, S. (2001) Recent-progress-in pharmacological research of propolis. Phytotherapy Research, 15(7): 561-571.
•Borrelli, F., Maffia, P., Pinto, L., Ianaro, A., Russo, A. and Capasso, F. (2002). Phytochemical compounds involved in the anti-inflammatory effect of propolis extract. Fitoterapia, 73(Suppl 1): S53-S63.
•Brumfitt, W., Hamilton Miller, J.M. and Franklin, I. (1990). Antibiotic activity of natural products: propolis. Microbios, 62(250): 19- 22.
•Chena, Ch.R., Shena, C.T., Wu, J.J., Yangb, H.L., Hsu, S.L. and Chang, C.M.J. (2009). Precipitation of sub-micron particles of 3, 5-diprenyl- 4hydroxycinnamic acid in Brazilian propolis from supercritical carbon dioxide anti-solvent solutions. The Journal of Supercritical Fluids, 50(2): 176-182.
• Isla, M.I. ( 2005). Study on propolis quality from Argentina. Biocell, 29(1): 60.
• Najafi, M.F., Vhedi, F., Seyyedin, M., Jomehzadeh, H.R. and Bozary, K. (2007). Effect of the water extracts of propolis on stimulation and inhibition of different celss. Cytotechnology, 54: 49-56.
•Marcucci, M.C. (1995). Propolis: Chemical composition, biological propertis and therapeutic activity. Apidologie, 26: 83-99.
• Meresta, T. and Meresta, L. (1988). Sensivity of Bacillus larvae to propolis extract in vitro. Medycyna Veterynaryina, 44(3): 169-170.
• Park, Y.K., Koo, M.H., Abreu, J.A., Ikegaki, M., Cury, J.A. and Rosalen, P.L. (1998). Antimicrobal Activity of propolis on oral microorganisms. Current Microbiology, 3(1): 24-28.
• Mohan Nair, M.K., Vasudevan, P. and Venkitanarayanan, K. (2005). Antibacterial effect of black seed oils on Listeria monocytogenes. Journal of Food Control, 16(5): 395-398.
•Kim, K.T., Yeo, E.J., Han, Y.S., Nah, S.Y. and Paik, H.D. (2005). Antimicrobial, anti-inflammatory, and anti-oxidative effect of water and ethanol-extracted Brazilian propolis. Food Science and Biotechnology, 14:474-478.
• Tosi, E.A., Re, E., Ortega, M.E. and Cazzoli, A.F. (2007). Food preservative based on propolis: bacteriostatic activity of propolis polyphenols and flavonoids up on Escherichia coli. Food Chemistry, 104(3): 1025-1029.
• Khalil, M.L. (2006). Biological activity of bee propolis in health and disease. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 7(1): 22-31.
• Velazquez, C., Narvarro, M., Acosta, A., Angulo, A., Dominguez, Z., Robles, R., et al. (2007). Antibacterial and free-radical scavenging activities of sonoran propolis. Journal of Applied Microbiology, 103(5): 1747-1756.
• Park, Y.K., Alencar, S.M. and Aguiar, C.L.(2002). Botanical origin and chemical composition of Brazilian propolis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(9): 2502-2506.
•Seidel, V., Peyfoon, E., Watson, D.G. and Fearnley, J. (2008). Comparative study of the antibacterial activity of propolis from different geographical and climatic zones. Phytotherapy Research, 22(9): 1256-1263.
• Orsi, R., Sforcin, J., Rall, V., Funari, S., Barbosa, L. and Fernandes, J. (2005). Susceptibility profile of Salmonella against the antibacterial activity of propolis produced in two regions of Brazil. Journal of Venomous Animals and Toxins Including Tropical Diseases, 11(2): 109.
• Kujumgiev, A., Tsvetkova, I., Serkedjieva, Y., Bankova, V., Christov, R. and Popov, S. (1999). Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin. Journal of Ethnopharmacology, 64(3): 235-240.
• Viuda Martos, M., Ruiz Navajas, Y., Fernandez Lopez, J. and Perez Alvarez, J.A. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of Food Science, 73(9): 117-124.
• Sforcin, J.M. and Bankova, V. (2011). Propolis: is there a potential for the development of new drugs? Journal of Ethnopharmacology, 133(2): 253-260.
• Schaechter, M., Medoff, G. and Fchlessinger, D. (1989). Mechanisms of Microbial Disease. International Edition (Williams and Wilkins): 17-50.
•Moreno, S., Scheyer, T., Romano, C.S. and Vojnov, A.A. (2006). Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radical Research, 40(2): 223-231.
• Singh, A., Singh, R.K., Bhunia, A.K. and Singh, N. (2003). Efficacy of plant essential oils as antimicrobial agents against Listeria monocytogenes in hotdogs. Food Science & Technology, 36(8):787-794.