فهرس المقالات فردین شالویی


  • المقاله

    1 - ارزیابی میزان کارایی بنزوکایین و اثرات بیهوشی با آن بر فاکتورهای خونی ماهی قرمز (Carassius auratus)
    مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی , العدد 4 , السنة 15 , پاییز 1401
    زمینه و هدف : عملیات معمول در حین تکثیر و پرورش یا در طی مطالعات تحقیقاتی اغلب موجب پاسخ‌های استرس و فیزیولوژیکی در ماهی می‌گردد که متعاقباً اثرات نامطلوبی مانند سرکوب ایمنی، تعویق رشد و مرگ را به دنبال خواهد داشت هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کارایی بنزوکائین به عنوان ماد أکثر
    زمینه و هدف : عملیات معمول در حین تکثیر و پرورش یا در طی مطالعات تحقیقاتی اغلب موجب پاسخ‌های استرس و فیزیولوژیکی در ماهی می‌گردد که متعاقباً اثرات نامطلوبی مانند سرکوب ایمنی، تعویق رشد و مرگ را به دنبال خواهد داشت هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کارایی بنزوکائین به عنوان ماده بیهوش کننده در ماهی قرمز (Carassius auratus) بود. همچنین تاثیر بیهوشی با غلظت های موثر بنزوکائین و استرس ناشی از دستکاری بر شاخص های خون شناسی مطالعه شد.مواد و روش ها : 10 قطعه ماهی به‌صورت انفرادی در معرض هر یک از غلظت‌های 50، 75، 100، 125، 150 و 200 میلی‌گرم در لیتر بنزوکائین قرار گرفتند و زمان رسیدن به بیهوشی عمیق و برگشت از بیهوشی ثبت شد. در قسمت دوم آزمایش‌، 7 قطعه ماهی به‌صورت انفرادی با یک از غلظت‌های 125 و 150 میلی‌گرم در لیتر بنزوکائین بیهوش شدند. سپس ماهیان به مدت دو دقیقه بیرون از آب تحت استرس حاد ناشی از دستکاری بیومتری، وزن‌کشی و خون‌گیری شدند. برای بررسی اثر استرس حاد ایجاد شده توسط دستکاری از 7 قطعه ماهی بدون بیهوشی خون‌گیری شد.نتایج: غلظت 50 میلی‌گرم در لیتر بنزوکائین بعد از 10 دقیقه باعث القای بیهوشی عمیق نشد درحالی‌که در غلظت‌های 125، 150 و 200 میلی‌گرم در لیتر ماهیان کمتر از 3 دقیقه به بیهوشی عمیق رسیدند. زمان رسیدن به بیهوشی عمیق و بازگشت از بیهوشی به‌طور معنی‌داری وابسته به غلظت بنزوکائین بود (05/0 >P). طبق نتایج خون‌شناسی، استرس حاد باعث افزایش تعداد گلبول قرمز، هموگلوبین و میزان گلوکز و کورتیزول سرم در مقایسه با ماهیان بیهوش شده و تیمار کنترل شد (05/0 >P).نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که بیهوشی سریع ماهی قرمز با غلظت‌ نسبتاً بالای بنزوکائین (125 میلی‌گرم در لیتر) باعث جلوگیری محور استرس ناشی از انتشار کورتیزول می‌شود و می‌توان این غلظت‌ را به‌عنوان غلظت مطلوب برای مطالعات خون‌شناسی و دستکاری ماهی قرمز توصیه کرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - بررسی اکولوژی و رژیم غذای ماهی گورخری زاگرس Aphanius vladykovi در تالاب چغاخور
    مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی , العدد 63 , السنة 16 , تابستان 1402
    زمینه و هدف : بررسی رژیم غذایی ماهی‌ها به منظور بررسی نقش اکولوژیک و درک موقعیت آن‌ها در زنجیره‌های شبکه غذایی مهم است.مواد و روش ها : در این مطالعه اکولوژی تغذیه‌ای ماهی گورخری زاگرس Aphanius vladykovi در تالاب چغاخور به صورت فصلی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور شاخ أکثر
    زمینه و هدف : بررسی رژیم غذایی ماهی‌ها به منظور بررسی نقش اکولوژیک و درک موقعیت آن‌ها در زنجیره‌های شبکه غذایی مهم است.مواد و روش ها : در این مطالعه اکولوژی تغذیه‌ای ماهی گورخری زاگرس Aphanius vladykovi در تالاب چغاخور به صورت فصلی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور شاخص نسبی طول روده، شاخص خالی بودن معده، فاکتور وضعیت و اقلام غذایی در بین دو جنس، طول و وزن در فصول سرد و گرم بررسی شد.نتایج : اقلام غذایی شناسایی شده عمدتاً برپایه سخت‌پوستان (Ostracoda, Ampipoda)، نرم‌تنان (Gastropoda, Bivalvia)، لارو حشرات آبزی (Ephemeroptera, Diptera) و بقایای گیاهی و جانوری بودند. طبق نتایج تفاوت معنی داری بین اقلام غذایی در جنس نر و ماده و اندازه های طولی مطالعه شده وجود نداشت. نتایج نشان داد بین اقلام غذایی در فصول گرم و سرد اختلاف معنی داری وجود دارد (p< 0/05). همچنین میانگین شاخص‌های نسبی طول روده در این گونه 051/0 ± 885/0 بود که نشان‌دهنده گوشت‌خوار بودن این ماهی است.نتیجه گیری: بطور کلی در این مطالعه بر اساس میانگین طول نسبی روده، A.vladykovi به‌عنوان یک ماهی گوشت‌خوار معرفی می شود. همچنین از نظر تغذیه‌ای در حد متوسط قرار دارد. تغییر فصل بر روی سفره غذایی این گونه تاثیر داشت اما متغییرهای زیستی مطالعه شده مانند جنسیت و اندازه در تعیین انتخاب اقلام غذایی بی تاثیر بودند تفاصيل المقالة