تأثیر نانوذرات نقره کلوئیدی بر برخی آنزیم های کبدی کپور معمولی (Cyprinus carpio
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیآرزو صمصامی 1 , روح اله رحیمی 2 , فردین شالویی 3 , گودرز هاشمی 4
1 - کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد. ایران.
2 - استادیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران
3 - 2- استادیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران
4 - کارشناسی تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران.
الکلمات المفتاحية: ALP, ALT, نانوذرات نقره, کپور معمولی, AST,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف:با وجود افزایش کاربرد نانو ذرات نقره در صنعت و محصولات مصرفی، در مورد سمیت آن به ویژه برای موجودات آبزی شناخت اندکی وجود دارد. با توجه به توسعه سریع فناوری نانو و کاربردهای گوناگون آن، داشتن اطلاعات کافی درباره عوارض جانبی احتمالی در اندام های بدن آبزیان بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، در این تحقیق به بررسی تعیین غلظت کشنده میانی(LC50) و تاثیر این ذرات بر آنزیم های کبدی ماهی کپور پرداخته شد.روش کار:84 عدد ماهی کپور به مدت 96 ساعت در معرض غلظت های 0، 0/1، 0/5، 1، 2/5، 5 و 10 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات نقره قرار گرفتند و تلفات روزانه ثبت گردید. نتایج توسط نرم افزار Probit Analysesبررسی و غلظت کشنده میانی(LC50) محاسبه شد. سپس براساس LC50به دست آمده 84 عدد ماهی در 4 تیمار( 0، 0/02، 0/04، 0/11 میلی گرم بر لیتر) در 3 تکرار قرار گرفت. بعد از طی 14 روز، 2 عدد ماهی از هر تکرار پس از بیهوشی با پودر گل میخک و خون گیری از کبد آنها، تغییرات سطح آنزیم هایAST,ALP ,ALTاندازه گیری شد.یافته ها:نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که LC50در این ماهی 0/23 میلی گرم بر لیتر به دست آمد ه و غلظت های بررسی شده نانوذرات نقره با افزایش غلظت، در سطح آنزیم های کبدی افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل از خود نشان دادند (0/05>Pنتیجه گیری:با توجه به نتایج پژوهش حاضر، نانو ذرات نقره دارای اثرات سمی بر آبزیان بوده و جلوگیری از رهایش عمدی یا تصادفی آن ها به زیست بوم های آبی باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.