-
المقاله
1 - راهکارهای دستیابی به آبزیپروری پایدار در استان گیلان با تأکید بر ابعاد محیطزیستی آنعلوم و تکنولوژی محیط زیست , العدد 6 , السنة 22 , تابستان 1399زمینه و هدف: صنعت آبزی پروری به عنوان یک فعالیت کشاورزی بسیار مهم در شرایط کنونی تحت تأثیر مفهوم پایداری قرار دارد که می تواند با کمترین آسیب به محیط زیست، متضمن امنیت و سلامت غذایی جامعه ی روستایی باشد. پژوهش حاضر با بررسی وضعیت فعلی آبزی پروری به دنبال تدوین راهکا أکثرزمینه و هدف: صنعت آبزی پروری به عنوان یک فعالیت کشاورزی بسیار مهم در شرایط کنونی تحت تأثیر مفهوم پایداری قرار دارد که می تواند با کمترین آسیب به محیط زیست، متضمن امنیت و سلامت غذایی جامعه ی روستایی باشد. پژوهش حاضر با بررسی وضعیت فعلی آبزی پروری به دنبال تدوین راهکارهای دستیابی به آبزی پروری پایدار در استان گیلان با تأکید بر ابعاد محیطزیستی آن به انجام رسید. روش بررسی: رویکرد کلی این تحقیق، کیفی است که به منظور تحلیل داده های آن از روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و اعتبار یافته های تحقیق از طریق مثلث بندی تأیید شد. در تحقیق حاضر از روش های گوناگونی ( مصاحبه ی انفرادی و بحث گروهی) استفاده شد. همچنین داده ها از منابع مختلف مانند اعضا و مدیران تعاونی های آبزی پروری، آبزی پروران و کارشناسان اداره کل شیلات استان گیلان به دست آمد. یافته ها و نتایج: نتایج تحقیق نشان داد که در شرایط فعلی برای دستیابی به آبزی پروری پایدار مدیریت نهاده، مدیرت تولید، مدیریت و کنترل پساب و بازاریابی مناسب مورد نیاز است. بر اساس یافته های تحقیق پیشنهادهایی ارایه گردید که می تواند به دست اندرکاران آبزی پروری استان جهت دستیابی به آبزی پروری پایدار کمک کند. تفاصيل المقالة -
المقاله
2 - دیدگاه دانشجویان رشته کشاورزی نسبت به یادگیری خدماتی مطالعه موردی: دانشجویان ترویج کشاورزی دانشگاه رازیپژوهش در برنامه ریزی درسی , العدد 4 , السنة 11 , پاییز 1393یادگیری خدماتی نوعی استراتژی تدریس به شمار می رود که سبب غنی سازی تجربه یادگیری و تقویت مهارتهای ارتباطی در دانشجویان میشود. هدف اصلی این پژوهش، دیدگاه دانشجویان رشته کشاورزی نسبت به یادگیری خدماتی بوده است. تحقیق حاضر به لحاظ پارادایمیک کمی، از جنبه هدف کاربردی و از أکثریادگیری خدماتی نوعی استراتژی تدریس به شمار می رود که سبب غنی سازی تجربه یادگیری و تقویت مهارتهای ارتباطی در دانشجویان میشود. هدف اصلی این پژوهش، دیدگاه دانشجویان رشته کشاورزی نسبت به یادگیری خدماتی بوده است. تحقیق حاضر به لحاظ پارادایمیک کمی، از جنبه هدف کاربردی و از بعد دستیابی به حقایق و داده پردازی دادهها توصیفی ـ پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی (170=تعداد جامعه) تشکیل داده اند. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده تعداد 143 نفر نمونه از جدول کرجسی ـ مورگان انتخاب شد. گردآوری داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. روایی پرسشنامه توسط منابع موجود و نظرات اساتید دانشگاه رازی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 78/0 به دست آمد. نتایج به حاصل از این پژوهش نشان داد که دانشجوبان نگرش نسبتاً مثبتی نسبت به استفاده از یادگیری خدماتی در آموزش کشاورزی دارند و بیان داشتند که برای اجرای این پروژه، مسؤولیت تک تک افراد باید کاملاً مشخص شود. همچنین نتایج آزمون t مشخص کرد که افرادی که سابقه شرکت در فعالیتهای گروهی نداشتند، دیدگاه مثبت تری نسبت به یادگیری خدماتی داشتند. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند منجر به بهبود کیفیت آموزش و افزایش کارایی یادگیری و توسعه کشاورزی شود. تفاصيل المقالة -
المقاله
3 - Exploring the Role of Social Capital in Agricultural Entrepreneurial Opportunity Recognition: Application of Smart PLSInternational Journal of Agricultural Management and Development , العدد 5 , السنة 7 , پاییز 2017Although agriculture has a major role in economy, in general,and employment opportunities for unemployed population,in particular, limited ability of individuals to recognize entrepreneurialopportunities in agriculture has reduced the share ofagriculture in employment. أکثرAlthough agriculture has a major role in economy, in general,and employment opportunities for unemployed population,in particular, limited ability of individuals to recognize entrepreneurialopportunities in agriculture has reduced the share ofagriculture in employment. Therefore, the enhancement of opportunityrecognition skills among individuals in the agriculturesector is believed to solve unemployment challenges. Socialcapital is a rich source of information that permits the individualsto identify different combinations of the means-ends in thecreation of new products or services for a particular market.Thus, this study sought to explore the role of social capitalcomponents in agricultural entrepreneurial opportunity recognitionin Kermanshah province. The statistical population of this studyconsisted of all agricultural entrepreneurs in Kermanshahprovince (N=136), 102 of them were selected as the sample ofthe study based on Krejcie and Morgan’s sampling table andthe use of a proportional stratified sampling method. The maininstrument in this study was a questionnaire whose validity wasconfirmed by a panel of experts; its average variance wasextracted, and its discriminant validity and reliability coefficientwas established by using a Cronbach's alpha as well as thecomposite reliability index. Data were analyzed by SPSSV23and Smart PLS3 softwares. The result of the Structural Equation Modeling (SEM) revealed that the social capital components(strong ties and weak ties) were the main predictors of opportunityrecognition among agricultural entrepreneurs in Kermanshahprovince. Findings of this study carry important implicationsfor agricultural policy makers and educators aiming to fostergreater inclusion and cohesion, and to increase transparencyand accountability, in order to develop the recognition and exploitationof entrepreneurial opportunities in the process ofpromoting agricultural entrepreneurship. تفاصيل المقالة -
المقاله
4 - Promoting Entrepreneurial Behavior among Agricultural Students: A Two-Step Approach to Structural Equation ModelingInternational Journal of Agricultural Management and Development , العدد 2 , السنة 7 , بهار 2017Increasing rate of unemployment among the graduates ofIranian higher agricultural education system has beendeveloped into one of the major socio-economic problems ofthe nation. Entrepreneurship is one of the most importantfactors contributing to economic and social deve أکثرIncreasing rate of unemployment among the graduates ofIranian higher agricultural education system has beendeveloped into one of the major socio-economic problems ofthe nation. Entrepreneurship is one of the most importantfactors contributing to economic and social development, thatis, it is a main driver for employment creation. As such, manypolicy initiatives in Iran attempt to pull agricultural studentstoward an entrepreneurial career choice. In this regard,considering the importance of entrepreneurship, and applyingAjzen’s (1991) theory of planned behavior, the present studywas conducted to investigate the factors affecting entrepreneurialbehavior of agricultural students in Razi University. The populationof this study consisted of all senior agricultural studentsof Razi University in Iran (N=300), 169 of whom were selectedas the sample using the proportional stratified sampling method.Data were analyzed by SPSS and AMOS version23 softwarein two phases of descriptive and inferential statistics. Resultsof structural equation modeling revealed that personal attitudetoward entrepreneurship, perceived behavioral control, andsubjective norm were the main predictors of entrepreneurialintention (R2=0.46) and behavior (R2=0.45) among agriculturalstudents. The findings of this study can have practical implicationsconcerning the promotion of entrepreneurial intention and behavioramong agricultural students for higher agricultural educationmanagers, planners, and educators. تفاصيل المقالة -
المقاله
5 - Designing a Model for Internship Course in Higher Agricultural Education System Using the Delphi Technique: Combining Academicians and Practitioner ViewpointsInternational Journal of Agricultural Management and Development , العدد 1 , السنة 11 , زمستان 2021Experts believe that a solution to avoid the inefficiency of university graduates, especially graduates in Agriculture, is to revise the practical courses, especially internships, and transform and amend them. Taking this point into account, this study aimed to design a أکثرExperts believe that a solution to avoid the inefficiency of university graduates, especially graduates in Agriculture, is to revise the practical courses, especially internships, and transform and amend them. Taking this point into account, this study aimed to design a model for the internship course in the Iranian Agriculture Higher Education using the Delphi technique. The mental basis of this study was Akker’s ten-phase model. The panel was composed of the university professors supervising agriculture internship courses (N=34) and the employers to whom the students referred for passing the course (N=63). The results from the perspective of employers and the university professors, after three Delphi rounds, determined items for ten components of internship courses, i.e., logic, objectives and goals, content, learning activities, the role of trainer, materials, and resources, classification, location, time, evaluation and appraisal, which were used as the basis for the development of an internship model. تفاصيل المقالة