فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
,
العدد3,السنة
17
,
پاییز
1402
این پژوهش به منظور بررسی شاخصهای رشد و رنگریزههای گیاه حسن یوسف (Solenostemon scutellarioides L.) به کاربرد بیوچار در بستر کشت بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 3 تکرار و هر تکرار حاوی 3 گیاه، در مجموع 45 گلدان حسن یوسف طراحی و انجام شد. تیمارها شامل بیوچار با أکثر
این پژوهش به منظور بررسی شاخصهای رشد و رنگریزههای گیاه حسن یوسف (Solenostemon scutellarioides L.) به کاربرد بیوچار در بستر کشت بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 3 تکرار و هر تکرار حاوی 3 گیاه، در مجموع 45 گلدان حسن یوسف طراحی و انجام شد. تیمارها شامل بیوچار با چهار سطح 10، 20، 40 و 60 گرم در کیلوگرم وزن خاک و گلدان بدون بیوچار بعنوان شاهد، بود. برای انجام تحقیق، ابتدا نشاءهای حسن یوسف در مرحله 6 برگی در گلدان حاوی بستر کشت رایج که با توجه به تیمارها به آن بیوچار (به نسبت صفر، 10، 20، 40 و 60 گرم در کیلوگرم وزن خاک) اضافه گردید، انتقال داده شد. گلدانها در گلخانهای تجاری در شهرستان پاکدشت با میانگین دمای حدود20 تا 25 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی حدود 60 تا 70 درصد و شدت نور حدود 15 تا 20 میکرومول بر متر مربع در ثانیه نگهداری شدند. سپس در مرحله مناسب انتقال به بازار، حدود 30 روز پس از انتقال قلمهها، صفات مورد نظر ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک گیاه و ارتفاع گیاه در تیمار بیوچار 60 گرم در کیلوگرم وزن خاک، بیشترین تعداد برگ، محتوای آنتوسیانین و کلروفیل کل برگ در تیمار بیوچار 40 گرم در کیلوگرم وزن خاک و بیشترین و کمترین درصد نشت یونی غشاء سلول به ترتیب در تیمارهای شاهد و بیوچار 60 گرم در کیلوگرم وزن خاک، بود. بنابراین با توجه به نتایج میتوان کاربرد بیوچار با غلظتهای 40 و 60 گرم در کیلوگرم وزن خاک را برای بهبود شاخصهای رشد و رنگریزههای گیاه حسن یوسف توصیه نمود
تفاصيل المقالة
فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
,
العدد2,السنة
16
,
تابستان
1400
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات مورفولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L. أکثر
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات مورفولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) در سال 1397 و در گلخانهای در شمال ایران اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمار مایکوریزا و اسید هیومیک در زمان کاشت بذور اعمال گردید و محلولپاشی اسید سالیسیلیک در طی دو مرحله (هفته دوم و سوم کشت در گلدان) انجام شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، تمام تیمارها بر وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه و میزان اسانس اثر معنیدار داشتند و در بین ارقام بادرنجبویه رقم Lemonella دارای بالاترین خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس بود. بیشترین وزن خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و حجم ریشه در تیمار مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر اندام هوایی در تیمار مایکوریزا+ اسید هیومیک 200 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین میزان اسانس در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. به طور کلی جهت بهبود رشد رویشی و میزان اسانس گیاه بادرنجبویه، استفاده از رقم Lemonella و کاربرد قارچ مایکوریزا به همراه اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر توصیه میشود.
تفاصيل المقالة
فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
,
العدد1,السنة
17
,
بهار
1401
این تحقیق به منظور بررسی اثرات محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر میزان عناصر و فعالیت آنزیمی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita)، بصورت طرح کاملاً تصادفی، طراحی و اجرا شد. محلولپاشی گیاهان با سه سطح از نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز(2، 4 و 6 أکثر
این تحقیق به منظور بررسی اثرات محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر میزان عناصر و فعالیت آنزیمی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita)، بصورت طرح کاملاً تصادفی، طراحی و اجرا شد. محلولپاشی گیاهان با سه سطح از نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز(2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر) صورت گرفت که این آزمایش شامل 13 تیمار، هر کدام با 3 تکرار، هر تکرار حاوی 3 گیاه و در مجموع 117 گلدان بود. در این طرح نشاهای 4 تا 6 برگی نعناع فلفلی در بستر مناسب(پیتماس، ماسه بادی و خاک رس به نسبت 1:1:1) کشت شد. محلولپاشی سه مرتبه به فاصله یک هفته انجام و پس از گذشت دو هفته نمونهبرداری و ارزیابی صفات از جمله فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز، میزان آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز و درصد اسانس، انجام شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار بر آهن برگ در غلظتهای مختلف تیماری در سطح 5% و در بقیه صفات مورد ارزیابی در سطح 1% معنیدار شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز و میزان آهن برگ در تیمار نانوکلات آهن 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین پتاسیم برگ در تیمار نانوکلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین منگنز برگ در تیمار نانوکلات منگنز 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان کلسیم برگ در تیمار نانوکلات کلسیم 6 میلیگرم در لیتر و بالاترین درصد اسانس در تیمار نانوکلات آهن 4 میلیگرم در لیتر بود. کمترین میزان تمام صفات مورد ارزیابی در تیمار شاهد بود.
تفاصيل المقالة
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L. أکثر
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) در سال 1397 و در گلخانهای در شمال ایران اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمار مایکوریزا و اسید هیومیک در زمان کاشت بذور اعمال گردید و محلولپاشی اسید سالیسیلیک در طی دو مرحله (هفته دوم و سوم کشت در گلدان) انجام شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، تمام تیمارها بر متغیرهای اندازهگیری شده اثر معنیدار داشتند. بیشترین محتوی پرولین در تیمار شاهد و رقم Citronellaو بیشترین فنل، کربوهیدرات، درصد اسانس در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر به ترتیب در ارقام Varigated، Citronella، Lemonella بدست آمد، همچنین بیشترین میزان فلاونوئید در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر در رقم Citronella و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی کل در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 200 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر در رقم Lemonella مشاهده شد. به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، کاربرد قارچ مایکوریزا به همراه اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر در ارقامLemonella ، Citronella و Varigated موجب بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس گیاه بادرنجبویه گردید.
تفاصيل المقالة
تنش خشکی رایج ترین تنش غیرزیستی است که بیشترین اثر منفی را بر رشد و تولید گیاهان دارد و پلیآمینها، تنظیمکنندههای رشد گیاهی هستند که مقاومت گیاهان را به تنشهای محیطی از جمله تنش خشکی افزایش میدهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر محلولپاشی اسپرمیدین بر کاهش اثرات تنش خ أکثر
تنش خشکی رایج ترین تنش غیرزیستی است که بیشترین اثر منفی را بر رشد و تولید گیاهان دارد و پلیآمینها، تنظیمکنندههای رشد گیاهی هستند که مقاومت گیاهان را به تنشهای محیطی از جمله تنش خشکی افزایش میدهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر محلولپاشی اسپرمیدین بر کاهش اثرات تنش خشکی در گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) است. بدین منظور، اثر محلولپاشی اسپرمیدین (صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) در سطوح مختلف تنش خشکی (بدون تنش(شاهد)، 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی) بصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در گلخانهای واقع در شمال ایران بررسی شد. محلولپاشی در سه مرحله با فواصل حدود 20 روز شامل شش برگ قابل روئیت، پنجهدهی کامل و ظهور اولین غنچه اعمال گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، تنش خشکی و محلولپاشی اسپرمیدین تاثیر معنیداری بر صفات مورد ارزیابی داشت. به طوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، تعداد گل و محتوای کلروفیل کل در تیمار 75 درصد ظرفیت زراعی و اسپرمیدین 50 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر و خشک ریشه و ماندگاری گل روی بوته در تیمار 100 درصد ظرفیت زراعی و اسپرمیدین 100 میلیگرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین طول ریشه، ارتفاع گیاه، میزان آنتیاکسیدان کل (DPPH)، میزان روتین و کوئرستین در تیمار 75 درصد ظرفیت زراعی و اسپرمیدین 100 میلیگرم در لیتر و بیشترین پرولین و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. لذا با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش میتوان محلولپاشی اسپرمیدین 100 میلیگرم در لیتر به همراه سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت زراعی را در گیاه همیشه بهار توصیه نمود.
تفاصيل المقالة
با توجه به اهمیت استفاده از نانوتکنولوژی در کشاورزی پایدار جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی، این پژوهش با هدف بررسی اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) که أکثر
با توجه به اهمیت استفاده از نانوتکنولوژی در کشاورزی پایدار جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی، این پژوهش با هدف بررسی اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) که یکی از مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان می باشد، بصورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در گلخانهای واقع در شهرستان اسلامشهر انجام شد. تیمارهای محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز شامل سه سطح 2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر بودند. محلولپاشی گیاهان در سه مرحله و با فواصل یک هفته اعمال گردید و دو هفته پس از آخرین مرحله محلولپاشی، نمونه برداری جهت ارزیابی صفات موردنظر انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد، کاربرد نانوکلاتها بطور معنیداری صفات مورد ارزیابی را نسبت به شاهد افزایش دادند، بطوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل کل و میزان آهن در تیمار نانوکلات آهن 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر وخشک ریشه و میزان پتاسیم در تیمار نانوکلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر بدست آمد، همچنین بیشترین میزان فنل و منگنز در تیمار نانوکلات منگنز 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان فلاونوئید و ویتامین ث در تیمار نانوکلات منگنز 4 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان کلسیم در تیمار نانوکلات کلسیم 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین میزان اسانس در تیمار نانوکلات آهن 4 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بطورکلی با توجه به نتایج این پژوهش، کاربرد نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز با غلظت 4 و 6 میلیگرم در لیتر اثر مثبتی بر افزایش بهرهوری نعناع فلفلی دارد.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications