فهرس المقالات مسعود مشهدی اکبر بوجار


  • المقاله

    1 - پایش آلودگی مس روی چند گونه‌ درختی فضای سبز کارخانه ملی مس و شهرک مسکونی سرچشمه
    فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران , العدد 2 , السنة 11 , بهار-تابستان 1395
    گیاهان از طریق ریشه ها با حجم قابل توجهی از بستر زمین در تماس هستند تا منابع اولیه برای ساخت غذا را تأمین کنند، در صورتیکه مقدار عناصر در محیط زندگیشان بیش از حد نیاز باشد وادار به پاسخ های سازشی شده یا از بین می روند. این عناصر سنگین همانند نیترات، فسفات، کروم، مس، آهن أکثر
    گیاهان از طریق ریشه ها با حجم قابل توجهی از بستر زمین در تماس هستند تا منابع اولیه برای ساخت غذا را تأمین کنند، در صورتیکه مقدار عناصر در محیط زندگیشان بیش از حد نیاز باشد وادار به پاسخ های سازشی شده یا از بین می روند. این عناصر سنگین همانند نیترات، فسفات، کروم، مس، آهن، منگنز، مولیبدن، روی، کادمیوم و کبالت تجزیه ناپذیر بوده، ولی از طریق تثبیت یا غیرفعال شدن در بافت های گیاهی قابل پالایش می باشند. در این تحقیق توجه ویژه ای به چهار گونه درختی زبان گنجشک (Fraxinus spp.)، چنار (Platanus spp)، اقاقیا (Robinia pseudo-acacia) و سرونقره ای (Cupressus arizonica) موجود در فضای سبز کارخانه مس و شهرک مسکونی سرچشمه در طی فصول بهار، تابستان و پاییز شده و شاخص های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و مکانیسم های تحمل تنش محیطی و امکان بیش انباشتگری عنصر مس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح مس در خاک کارخانه و شهرک به چندین برابر سطح مجاز آن رسیده علاوه براین عنصر سایر عناصر در خاک اطراف کارخانه تغلیظ مس و شهرک مجاور بیشتر بوده ولی این افزایش در مقایسه با افزایش عنصر مس ناچیز است. در کل گیاهان استراتژی های متفاوتی را برعلیه سمیت فلزی بکار می برند. سطح کلروفیل a و b و وزن خشک اندام‌های هوائی در اکثر گونه های گیاهی محوطه کارخانه به نحو معنی دار و شاخصی نسبت به گونه های موجود در شهرک کاهش یافته بود. برعکس میزان انباشت عنصر مس در برگ ها و شاخه ها این گیاهان دارای افزایش معنی‌داری در فضای سبز کارخانه نسبت به شهرک داشت. براساس مطالعات انجام گرفته در این سه فصل رشد و تجمع مس در اندام های هوائی گونه های گیاهی مورد بررسی، درخت زبان گنجشک گونه ی اصلی انباشتگر، بمنظور کاهش خطرات سمیت این عنصر سنگین در محیط زیست منطقه شناسایی شد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - اثر کاربرد کلرید کلسیم و اسانس آویشن بر برخی صفات پس از برداشت میوه توت فرنگی
    بوم شناسی گیاهان زراعی , العدد 2 , السنة 10 , تابستان 1393
    توت فرنگی میوه مورد پسند مشتری در سراسر دنیاست و عوامل مختلفی سبب از بین رفتن زود هنگام و کاهش عمر انباری آن می گردد. در این پژوهش اثر غلظت های 0، 100، 200 و 300 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن باغی و کوهی و نیز محلول کلریدکلسیم بر برخی خصوصیات پس از برداشت میوه توت أکثر
    توت فرنگی میوه مورد پسند مشتری در سراسر دنیاست و عوامل مختلفی سبب از بین رفتن زود هنگام و کاهش عمر انباری آن می گردد. در این پژوهش اثر غلظت های 0، 100، 200 و 300 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن باغی و کوهی و نیز محلول کلریدکلسیم بر برخی خصوصیات پس از برداشت میوه توت فرنگی بررسی شد. صفات مورد ارزیابی شامل میزان مواد جامد محلول، آسکوربیک اسید، آنتوسیانین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز و آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز مورد بررسی قرار گرفت. غلظت 300 میکرولیتر بر لیتر آویشن باغی نسبت به سایر تیمارهای آزمایش، برمیزان مواد جامد محلول، آسکوربیک اسید، میزان آنتوسیانین و مقدار قندهای محلول اثرات معنی داری در سطح 5% داشته و غلظت 200 میکرولیتر بر لیتر آویشن کوهی نسبت به سایر تیمارها میزان فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز را کاهش داده و میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز را افزایش داد و اثر معنی داری در سطح 5% داشت. غلظت 300 میکرولیتر بر لیتر آویشن باغی در مقایسه با سایر غلظت ها صفات مورد اندازه گیری را بیشتر بهبود بخشید و ازآنجایی که اسانس های گیاهی به دلیل دارابودن مواد مؤثره مختلف و خاصیت ضدقارچی خود موجب کاهش فساد و افزایش عمر انباری محصول توت فرنگی می گردد، در نتیجه می تواند ماندگاری میوه ها را نسبت به میوه های شاهد افزایش دهد. تفاصيل المقالة