فهرس المقالات ابوالقاسم قاسمی


  • المقاله

    1 - سبب‌شناسی بیماری لکه تاولی و نکروز برگی خیار و خربزه در استان مازندران
    گیاهپزشکی کاربردی , العدد 1 , السنة 5 , بهار 1395
    خیار و خربزه به ترتیب با سطح زیر کشت 630 و80 هزار هکتار به ترتیب از تولیـدات مهم در کشت های مزرعـه و گلخانه هـای محسوب می شـود ولی عـوامل مهـم بیماری زا به ویـژه باکتـری Pseudomonas syringae با ایجـاد نکـروز در قسمت هـای هوائـی سبب خسارت بـه گیـاه می شـود. تاکنـون وجـود أکثر
    خیار و خربزه به ترتیب با سطح زیر کشت 630 و80 هزار هکتار به ترتیب از تولیـدات مهم در کشت های مزرعـه و گلخانه هـای محسوب می شـود ولی عـوامل مهـم بیماری زا به ویـژه باکتـری Pseudomonas syringae با ایجـاد نکـروز در قسمت هـای هوائـی سبب خسارت بـه گیـاه می شـود. تاکنـون وجـود باکتری های P. syringae pv. lachrymans و P. viridiflava از کدوییان در ایران گزارش شده است ولی عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات از ایران گزارش نشده است، در این تحقیق عامل بیماری لکه تاولی و نکروز برگی خیار و خربزه روی محیط آگار غذایی با روش شاد و همکاران جداسازی و با استفاده از روش های مورفولوژیکی و مولکولی شناسایی شد. بر اساس نتایج آزمون های مولکولی، توالی قطعه به دست آمده از ژن rpoB و شباهت 99 درصدی با توالی این ژن در باکتری P. straminea با شماره دسترسی FN554758 در پایگاه اطلاعاتی NCBI داشته و بر اساس این نتایج باکتری عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات به این گونه تعلق دارند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - شناسایی استرپتومایسس‌های خاک لواسان و بررسی پتانسیل آنتاگونیستی آن‌ها
    گیاهپزشکی کاربردی , العدد 1 , السنة 5 , بهار 1395
    استرپتومایسس ها گروهی از باکتری خاکزی و عموما ساپروفیت هستند که تاکنون بیش از 400 گونه از آن ها توصیف شده است و تعداد کمی از گونه ‌های آن بیماری زای گیاهی است. این باکتری ها در بسیاری از محیط های طبیعی وجود داشته و تولید آنتی ‌بیوتیک از مشخصات بارز آن ها می ‌باشد. تعداد أکثر
    استرپتومایسس ها گروهی از باکتری خاکزی و عموما ساپروفیت هستند که تاکنون بیش از 400 گونه از آن ها توصیف شده است و تعداد کمی از گونه ‌های آن بیماری زای گیاهی است. این باکتری ها در بسیاری از محیط های طبیعی وجود داشته و تولید آنتی ‌بیوتیک از مشخصات بارز آن ها می ‌باشد. تعداد معدودی از آن ها رابطه انگلی با جـانوران و گیاهان داشته که از آن جمله می‌ توان به عامل بیماری اسکب معمولی سیب ‌زمینی اشاره نمود. در این تحقیق از خاک مزارع و باغ های منطقه لواسان در عمق ده تا 30 سانتی متری نمونه برداری شده و نمونه ها پس از خشک و الک شـدن به روش سری رقـت در محیط کازئیـن-گلیسرین-آگار (CGA) کشت و پس از یک هفته کلنی های دارای اسپور و با مشخصات استرپتومایسس انتخاب و به محیط جدید منتقل و تکثیر گردید. جدایه ها براساس خصـوصیـات فنـوتیپی شامل رنـگ و شکل اسپـور، رنگ کلنـی و تولیـد ملانیـن، مصرف هیدروکربن ها و تولید آنتی بیوتیک در محیط کشت به سه گروه اصلی دسته بندی و نماینده گروه ها با استفاده از توالی آر ان ای ریبوزومی شناسایی و فیلوژنی آن ها مورد بررسی قرار گرفت.در مجموع 38 جدایه از 20 نمونه خاک جدا سازی شد که نتایج نشان داد جدایه ها به گونه های S. kanamyceticus، S. violascens، S. akiyoshiensis و S. ambofaciens با شباهت بیش از 99 درصد تعلق داشتند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - اثر باکتری ایستایی و باکتری کشی برگ گیاه صبر زرد بر Erwinia amylovora و Xanthomonas arboricola pv. juglandis
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , العدد 1 , السنة 3 , بهار 1394
    امروزه مهار زیستی عوامل بیماری‌زای گیاهی با هدف کاهش تهدیدات زیست محیطی و خطرات آفت­کش­های شیمیایی یک اولویت می‌باشد. در این راستا، استفاده ازکارآیی ضدمیکروبی موادگیاهی در سال­های اخیر مورد توجه قرارگرفته است. در این مطالعه اثر بازدارندگی عصاره اتانولی، متان أکثر
    امروزه مهار زیستی عوامل بیماری‌زای گیاهی با هدف کاهش تهدیدات زیست محیطی و خطرات آفت­کش­های شیمیایی یک اولویت می‌باشد. در این راستا، استفاده ازکارآیی ضدمیکروبی موادگیاهی در سال­های اخیر مورد توجه قرارگرفته است. در این مطالعه اثر بازدارندگی عصاره اتانولی، متانولی، استونی و کلروفورمی بخش­های مختلف برگ گیاه صبر زرد شامل برگ کامل، بخش پارانشیمی، ژل و شیرابه بر رشد باکتری Erwinia amylovora عامل بیماری آتشک سیب و گلابی و Xanthomonas arboricola pv. juglandis عامل بلایت باکتریایی گردو با روش نشر در آگار و اثر باکتری­ایستایی و باکتری­کشی با روش حداقل غلظت باکتری­ایستایی و کشنده مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام بخش­های برگ گیاه صبر زرد به جز شیرابه روی باکتری­ها اثر بازدارنده و کشنده داشتند. با این حال، باکتری X. arboricola pv. juglandis بیشتر از E. amylovora به فرآورده­های گیاهی صبر زرد حساسیت نشان داد. حلال کلروفورم حلال مناسبی برای عصاره گیری از اندام­های گیاهی صبر زرد برای آزاد شدن مواد ضدباکتری نبود. عصاره­های بخش پارانشیمی و نیز شیرابه بر باکتری E. amylovora باکتری ایستا و کشنده نبودند ولی اثرگذارترین تیمار بر بازدارندگی رشد X. arboricola pv. juglandis بود. عصاره­های ژل برگ صبر زرد بر هر دو باکتری اثر کشندگی بسیار بیشتری داشتند. در کل، 31 ماده از مواد گیاهی گیاه صبر زرد با روش کروماتوگرافی گازی استخراج شد که 25 مورد آن در شیرابه گیاه یافت شد. مواد ضدباکتری چون سینامیک اسید، تترادکانوئیک اسید، 2-هیدروکسی پروپیونیت، سیتوسترول، لوپئول و کاروون و 1-هپتانول، 2-پروپیل و 1و2-بنزن­دی­کربوکسیلیک اسید در قسمت­های مختلف برگ گیاه صبر زرد به عنوان مواد ضدباکتریایی حضور داشت. با توجه به پتانسیل ضدباکتریایی عصاره­های برگ گیاه صبر زرد، این خاصیت را می­توان برای مهار زیستی بیماری آتشک درختان دانه­دار و بلایت باکتریایی گردو مدنظر قرار داد. تفاصيل المقالة