مقدمه و هدف: بخش کشاورزی و فعالیتهای مرتبط با آن دارای ویژگیهای خاصی است، که آن را به شدت در معرض خطرات و آسیبهای متعدد و غیرقابل پیشبینی و در نتیجه خسارات و مشکلات فراوان قرار داده است. بنابراین، شناسایی و ارزیابی این خطرات و آسیبها میتواند کشاورزان را در اتخاذ تصمیمگیری صحیح یاری نماید. هدف از مطالعۀ حاضر، شناسایی و ارزیابی ریسکهای تولید محصول خربزه و تهیۀ پروفیل ریسکهایِ تولید این محصول میباشد.
مواد و روشها: برای ارزیابی خسارت هر یک از ریسکهایِ تولید از دو معیار فراوانی وقوع و میزان اثر ریسک و در نهایت از ماتریس ریسک استفاده شده است. حجم نمونۀ مورد مطالعه با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده تعیین و اطلاعات از طریق مصاحبۀ حضوری با 50 کشاورز خربزهکار شهرستان مشهد در سال 1398 جمعآوری گردید.
یافتهها: نتایج حاصل نشان میدهد بزرگترین ناحیۀ ریسکی از لحاظ فراوانی ریسک و اثر ریسک به ناحیۀ پنجم شامل ریسک خشکسالی، آفات، بیماریهای مختلف، پرندگان و مگس خربزه و سپس ناحیۀ اول با 4 ریسک و ناحیۀ دوم و سوم هر کدام با 1 ریسک اختصاص دارد.
بحث و نتیجهگیری: استفاده از پروفیل ریسک برای طراحی الگوها و پوشش بیمهای متناسب با ریسکها برای کاهش زیان وارده به صندوق بیمه و تحت پوشش قرار گرفتن ریسکهای اصلی و مهم در تولید خربزه برای افزایش تقاضای بیمه پیشنهاد شد.
تفاصيل المقالة