فهرس المقالات منصوره وفائی


  • المقاله

    1 - تحلیل مکانی اثر تغییر اقلیم بر عملکرد زعفران (مطالعه موردی شهرستان‌های استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی)
    فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی , العدد 2 , السنة 16 , تابستان 1403
    مقدمه وهدف:از آنجا که امنیت غذایی انسان­ها و تغییر اقلیم به­عنوان مهم­ترین موضوع­ها در سطح جهان مطرح خواهد بود و با توجه به اهمیت روز افزون اثر تغییر اقلیم بر تولیدات محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و وابستگی میزان عملکرد  به نزولات جو أکثر
    مقدمه وهدف:از آنجا که امنیت غذایی انسان­ها و تغییر اقلیم به­عنوان مهم­ترین موضوع­ها در سطح جهان مطرح خواهد بود و با توجه به اهمیت روز افزون اثر تغییر اقلیم بر تولیدات محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و وابستگی میزان عملکرد  به نزولات جوی، هدف مقاله حاضر بررسی تأثیر متغیرهای اقلیمی چون دما، بارندگی، نهاده­های مصرفی کود و پیاز بر عملکرد زعفران در  شهرستان­های استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی طی سال­های 1398-1380 است.
     مواد و روش ها: بدین منظور با استفاده از مدل ریکاردین و مدل خود توضیح مکانی (SAR) تأثیر تغییرات اقلیمی در سه اقلیم گرم و خشک، معتدل و سرد در استان­های مذکور بررسی گردید.
    بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از مدل در سه اقلیم نشان داد که میزان بارندگی، کود و پیاز برخلاف دما بر عملکرد زعفران تأثیر مثبت و معنی­داری دارد و معنی­دار بودن ضریب وقفه مکانی متغیر وابسته، وجود اثرات مکانی را تأیید می­کند. با توجه به نتایج که درجه حرارت بالا،  کاهش بارندگی و کاهش عملکرد زعفران در دوره­های آتی می­باشد. باید از ارقام محصول که مقاومت بیشتری در برابر خشکسالی و گرما دارند استفاده شود و کشاورزان خود را با شرایط آب و هوایی تطبیق دهند  تا عوامل جوی خسارت کمتری را به محصول زعفران وارد نمایند. تفاصيل المقالة