مقدمه وهدف:از آنجا که امنیت غذایی انسانها و تغییر اقلیم بهعنوان مهمترین موضوعها در سطح جهان مطرح خواهد بود و با توجه به اهمیت روز افزون اثر تغییر اقلیم بر تولیدات محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و وابستگی میزان عملکرد به نزولات جوی، هدف مقاله حاضر بررسی تأثیر متغیرهای اقلیمی چون دما، بارندگی، نهادههای مصرفی کود و پیاز بر عملکرد زعفران در شهرستانهای استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی طی سالهای 1398-1380 است.
مواد و روش ها: بدین منظور با استفاده از مدل ریکاردین و مدل خود توضیح مکانی (SAR) تأثیر تغییرات اقلیمی در سه اقلیم گرم و خشک، معتدل و سرد در استانهای مذکور بررسی گردید.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از مدل در سه اقلیم نشان داد که میزان بارندگی، کود و پیاز برخلاف دما بر عملکرد زعفران تأثیر مثبت و معنیداری دارد و معنیدار بودن ضریب وقفه مکانی متغیر وابسته، وجود اثرات مکانی را تأیید میکند. با توجه به نتایج که درجه حرارت بالا، کاهش بارندگی و کاهش عملکرد زعفران در دورههای آتی میباشد. باید از ارقام محصول که مقاومت بیشتری در برابر خشکسالی و گرما دارند استفاده شود و کشاورزان خود را با شرایط آب و هوایی تطبیق دهند تا عوامل جوی خسارت کمتری را به محصول زعفران وارد نمایند.
تفاصيل المقالة