تحلیل مکانی اثر تغییر اقلیم بر عملکرد زعفران (مطالعه موردی شهرستانهای استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی)
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیمنصوره وفائی 1 , سامان ضیائی 2 , حمید محمدی 3 , محمود احمدپور 4
1 - دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
2 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
3 - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
4 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
الکلمات المفتاحية: زعفران, تغییرات اقلیم, رهیافت ریکاردین, سنجی فضایی,
ملخص المقالة :
مقدمه وهدف:از آنجا که امنیت غذایی انسانها و تغییر اقلیم بهعنوان مهمترین موضوعها در سطح جهان مطرح خواهد بود و با توجه به اهمیت روز افزون اثر تغییر اقلیم بر تولیدات محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و وابستگی میزان عملکرد به نزولات جوی، هدف مقاله حاضر بررسی تأثیر متغیرهای اقلیمی چون دما، بارندگی، نهادههای مصرفی کود و پیاز بر عملکرد زعفران در شهرستانهای استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی طی سالهای 1398-1380 است.
مواد و روش ها: بدین منظور با استفاده از مدل ریکاردین و مدل خود توضیح مکانی (SAR) تأثیر تغییرات اقلیمی در سه اقلیم گرم و خشک، معتدل و سرد در استانهای مذکور بررسی گردید.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از مدل در سه اقلیم نشان داد که میزان بارندگی، کود و پیاز برخلاف دما بر عملکرد زعفران تأثیر مثبت و معنیداری دارد و معنیدار بودن ضریب وقفه مکانی متغیر وابسته، وجود اثرات مکانی را تأیید میکند. با توجه به نتایج که درجه حرارت بالا، کاهش بارندگی و کاهش عملکرد زعفران در دورههای آتی میباشد. باید از ارقام محصول که مقاومت بیشتری در برابر خشکسالی و گرما دارند استفاده شود و کشاورزان خود را با شرایط آب و هوایی تطبیق دهند تا عوامل جوی خسارت کمتری را به محصول زعفران وارد نمایند.
1- Alagidede, P., Adu, G., & Frimpong, P.B.(2014). The effect of climate change on economic growth: evidence from Sub-Saharan Africa.Environmental Economics andPolicy Studies.2013.1-20. https://doi.org/10.35188/UNU-WIDER/2014/738-7.
2-Amiraslany, A. (The impact of climate change on Canadian agriculture: A Ricardian approach. Saskatoon,Saskatchewan:Unpublished Thesis, University of Saskatchewan. Availableat.2010. https://mpra.ub.unimuenchen.de/70958/1/MPRA_paper_70958.
3-Alizadeh, A, and Shayan, A. Analysis of climate paramete temperature and rainfall Bojnoord city of 1977 to 2010. The FirstNationalConference Meteorological,Tehran,Iran.(InPersian). 2014.
4- Aydinalp, C. & Cresser, M. S. The effects of global climate change on agriculture.Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Sceinces. 2008. 3(5): 672-676. https://www.researchgate.net/publication/238091112.
5- Behdani, Nassiri, M., and Belotti, F. G Hughes, and A. Mortari. A command to estimate spatial panel -models in ststa. Lobell, D. B., & Asner, G. P. Climate and management contributions to recent trends in US agricultural yields. Science02003. 299(5609), 1032-1032
[DOI:10.1126/science.1077838].
6- Chen, S., Chen, X., and Xu, J. Impacts of climate change on corn and soybean yields in China. In Proceedings AAEA and CAES Joint Annual Meeting, 4th-6th August, Washington, DC, USA.2013.1- 49.
[ Doi: 10.22004/ag.econ.149739]
7- Esmailnejad, M., and Khashei- Siuki, A.. Modelling climate change impacts on spatial distribution of Saffron Cultivation for future A case study: South Khorasan. Journal of Saffron Research (semi-annual), Vol.6, No.1, Spring & Summer, 2018 p. 75-88.
8- Fezzi, C. & Bateman, L. Non-linear effects and aggregation bias in ricardian models of climate change. CSERGE working paper, ISSN.2012. 0967-8875. http://hdl.handle.net/10419/121953
9- Ghahremanzadeh, M, Golbaz, M, Hayati, B. and Dashti, G. The Impact of Climate Variables on wheat and corn yield and yield risk in Gazvin province. Iranian Journal of Agricultural Economics.).2014. 8 (4), 107-126. (In Persian with English abstract . https://www.iranianjae.ir/article_11197.html?lang=en.
10- Hosseini, S.S, Nazari, M. and Araghinejad, S. Investigating the impacts of climate on agricultural sector with emphasis on the role of adaptation strategies in this sector. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research.2012. 44 (1), 1-16. (In Persian with English abstract).
[DOI: 0.22059/IJAEDR.2013.36064].
11- Kafi, M., Koocheki, A, Rashed, M.H, and Nassiri, M. Saffron Production and Processing. Science Publishers, United States of America. 2006. 244 pp. https://doi.org/10.1201/9781482280463
12-Karimifard, S, Moghadasi, R., Yazdani, S, & Mohammadinejad, A. The Economic Impact of Climate Change on Agricultural Crops Yield in Khuzestan (Case study: Wheat, Barley, and Rice). European Online Journal of Natural and Social Sciences: Proceedings.2016. 4(1)-2254.
https://europeanscience.com/eojnss_proc/article/view/4540 .
13- Keikha A , Khanlary A, Keikha AA, Sabouhi , The effect of climate change on land usage and agricultural sector performance in Mazandaran province, J. Env. Sci. Tech., Vol 22, No.10,January, 2021.
14- Khosravi, M, Esmael Nejad, M. & Nazari pour, H. Climate change and its impact on water resources in the Middle East. 4th international congress of the Islam world geographers:2010. 14-16. https://doi.org/10.22077/jsr.2017.378.1016.
15- Koocheki, A,. Workshop on Climate Change and Low-Carbon Technologies (Proceedings). Ministry of Agriculture, Ministry of Research, Education and Extension, Tehran, Iran. [In Persian]. 2015. [DOI:20.1001.1.23831529.1397.6.1.8.4]
16- Kouzegaran, S, Moosavi, M, Sanayinejad,H, and Behdani, M.A, Studying the minimum average and maximum temperature degrees of south Khorasan in order to identify feasible cultivation areas of Crocus sativus by using GIS. J. Water Soil .2011.92(2), 825-223. [in Persian with English Summary. [DOI: 10.22077/JSR.2017.411.1017].
17- Kurukulasuriya, P, Mendelsohn, R., Hassan, R., Benhin, J, Diop, M., Eid, H. M., Fosu, K. Y, Gbetibouo, G, Jain, S, Mahamadou, A., El-Marsafawy, S., Ouda, S., Ouedraogo, M., S`ene, I., Maddision, D., Seo, S. N. & Dinar, A. Will African agriculture survive climate change?The World Bank Economic Review,2006.20(3):367-388. https://EconPapers.repec.org/RePEc:oup:wbecrv:v:20:y:2006:i:3:p:367-388.
18- Lesage, J.Spatial Econometrics. Department of Economics University of Toledo.Liangzhi, Y., Stanley, W., & Rosegrant, M. W. Impact of global warming on ChineseWheat productivity, International Food PolicyResearch Institute, Ept Discussion .2005.143-158. [DOI:10.22459/CD.07.2008.12].
19- Luo, Q, Bellotti, W., Williams, M, & Wang, E. Adaptation to climate change of wheat growing in South Australia: analysis of management and breedingstrategies. Agriculture, Ecosystems & Environment.2009. 129(1),261-267. [DOI:10.1016/j.agee.2008.09.010].
20- Morision, J.I.L, and Gifford, R.M, Plant growth and water use with limited water supply in high CO2 concentrations. I. Leaf area, water use and transpiration. Australian Journal of Plant Physiology. 1984. 11: 361-374.
21- Pishbahar, E, et all. Effects of Climate Change on Maize Yield in Iran: Application of Spatial Econometric Approach with Panel Data.2015, 83-106.
[DOI: 20.1001.1.20086407.1394.7.26.5.2].
22-Reidsma P, Ewert F, Boogaard H, and Diepen K. Regional crop modeling in Europe. crop yields, The impact of climate conditions and farm characteristics on maize yields. Agricultural Systems.2009; 100:51-60. [DOI:10.1016/j.agsy.2008.12.009].
23-Safari P. The role of Iranian saffron packaging in the country's foreign exchange. Iran world new researches in management economic accounting andhumanities.2017. [DOI:20.1001.1.21595852.2023.13.1.3.9].
24-Shreekant, G., Partha, S., & Saumya, V.Impact of Climate Change on Foodgrain Yields in India (No. 2015-9). Center for Economic Institutions, Institute of Economic Research, HitotsubashiUniversity.20160 http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2191010
25- Suzuki, N, & Kaiser, H. M. The impact of climate change on maize yields in the United States and China. Agricultural Systems.2011.104(4),348-353 [DOI:10.1016/j.agsy.2010.12.006]
26-Vaseghi E, Esmaeli A. Evaluating the economic effects of climate change on the agricultural sector in Iran: the Recadian Method (Case Study: Wheat). Agriculture Technology and Natural Resources.2008.;12(45):685-695. [DOI:20.1001.1.24763594.1387.12.45.57.4].
27-vander Velde, M., Tubiello, F.N., Vrieling, A.J., and Bouraoui, F. Impacts of extreme weather on wheat and maize in France: evaluating regional climate simulations against observed data. Clim Chang.2012;113(3-4),751-765.
[DOI 10.1007/s10584-011-0368-2].
28-Zeka, K., Ruparelia, K. C, Continenza, M. A, Stagos, D, Vegliò, F, & Arroo, R. R. J. Petals of Crocus sativus L. as a potential source of the antioxidants crocin and kaempferol. Fitoterapia.2015. 107, 128–134 [DOI:10.1016/j.fitote.2015.05.014]
_||_