فهرس المقالات احمد مجیدی مهر


  • المقاله

    1 - بررسی ژنوتیپ‌های مختلف برنج با استفاده از تجزیه و تحلیل چند متغیره
    اکوفیزیولوژی گیاهی , العدد 4 , السنة 9 , پاییز 1396
    برنج غذای اصلی بیش از نیمی از مردم دنیا را تأمین می‌کند و در بخش عظیمی از قاره آسیا تأمین‌کننده بیش از 80 درصد کالری و 75 درصد پروتئین مصرفی مردم است. یکی از روش‌های افزیش محصول، استفاده از فنون به‌نژادی است؛ و از جمله ابزار مهم به‌نژادگران گزینش است. از این‌رو اطلاع از أکثر
    برنج غذای اصلی بیش از نیمی از مردم دنیا را تأمین می‌کند و در بخش عظیمی از قاره آسیا تأمین‌کننده بیش از 80 درصد کالری و 75 درصد پروتئین مصرفی مردم است. یکی از روش‌های افزیش محصول، استفاده از فنون به‌نژادی است؛ و از جمله ابزار مهم به‌نژادگران گزینش است. از این‌رو اطلاع از تنوع ژنتیکی و گروه‌بندی ژنوتیپ‌ها به منظور انتخاب والدین مناسب جهت تلاقی‌هایی که ممکن است نوترکیبی‌های جدید ژنی ایجاد نمایند، در پروژه‌های اصلاحی ضرروری است. بدین‌منظور 10 ژنوتیپ برنج ایرانی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ‌های مورد آزمایش از لحاظ صفات کلروفیل، سطح برگ، طول برگ پرچم، وزن صد دانه، طول و عرض دانه و عملکرد دانه اختلاف معنی‌دار وجود داشته است. بررسی همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات کلروفیل، سطح برگ، طول خوشه رابطه مثبت و معنی‌دار وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه به عامل‌ها به روش واریماکس پنج عامل پنهانی را شناسایی نمود که جمعاً 75/86 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. دسته‌بندی ژنوتیپ‌ها با استفاده از تجزیه خوشه‌ای به روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپ‌های را در فاصله اقلیدسی 16 در 3 کلاس مختلف گروه‌بندی نمود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش، می‌توان برای ایجاد ژنوتیپ‌های پاکوتاه، زودرس با عملکرد بالا از ژنوتیپ‌های کلاستر 1 و 2 به عنوان والدین مناسب در تلاقی‌ها استفاده نمود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - مطالعه محلول پاشی کلات روی بر عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص برداشت ارقام گندم نان در شرایط آب هوایی اصفهان
    اکوفیزیولوژی گیاهی , العدد 1 , السنة 13 , بهار 1400
    روی (Zn) از عناصر ریزمغذی ضروری برای رشد گیاه و انسان هستند و کمبود آن در رژیم غذایی، یک مشکل بزرگ تغذیه ای در دنیا به حساب می‌آید. به منظور بررسی تاثیر محلول‌پاشی کلات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم نان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های أکثر
    روی (Zn) از عناصر ریزمغذی ضروری برای رشد گیاه و انسان هستند و کمبود آن در رژیم غذایی، یک مشکل بزرگ تغذیه ای در دنیا به حساب می‌آید. به منظور بررسی تاثیر محلول‌پاشی کلات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم نان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در بخش مرکزی شهرستان اصفهان انجام گرفت. فاکتور اصلی شامل محلول‌پاشی کلات روی دو سطح (عدم محلول‌پاشی و محلول‌پاشی با غلظت 5 در هزار در) و فاکتور فرعی شامل چهار رقم گندم نان (سیروان، سیوند، بهاران و بک کراس روشن) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات اصلی محلول پاشی و رقم برای صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه‌های بارور، تعداد سنبله، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی‌دار بود. همچنین اثر متقابل محلول‌پاشی در رقم از نظر عملکرد و اجزای عملکرد دارای اختلاف معنی‌داری هستند. حداکثر میزان وزن هزار دانه، تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله به تیمار F2V4 تعلق داشت. بیشترین عملکرد دانه (00/7654 کیلوگرم در هکتار) و بیولوژیک (00/21866 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمارF2V4 و کمترین آن به ترتیب با میزان 00/3933 و 00/16096 کیلوگرم در هکتار به تیمارF1V1 تعلق داشت. به‌طور کلی به نظر می‌رسد با توجه به نقش عنصر روی در فیزیولوژی گیاهان به خصوص گیاه زراعی گندم به عنوان گیاهی حساس به کمبود روی می‌توان با مصرف ترکیبات حاوی روی به صورت محلول پاشی عملکرد این گیاه را افزایش داد. تفاصيل المقالة