بررسی ژنوتیپهای مختلف برنج با استفاده از تجزیه و تحلیل چند متغیره
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیاحمد مجیدی مهر 1 , حنانه خوش چهره 2
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
2 - دانش ­آموخته کارشناسی ارشد، رشته اصلاح ­نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
الکلمات المفتاحية: برنج, تجزیه خوشهای, تجزیه به عاملها و همبستگی,
ملخص المقالة :
برنج غذای اصلی بیش از نیمی از مردم دنیا را تأمین میکند و در بخش عظیمی از قاره آسیا تأمینکننده بیش از 80 درصد کالری و 75 درصد پروتئین مصرفی مردم است. یکی از روشهای افزیش محصول، استفاده از فنون بهنژادی است؛ و از جمله ابزار مهم بهنژادگران گزینش است. از اینرو اطلاع از تنوع ژنتیکی و گروهبندی ژنوتیپها به منظور انتخاب والدین مناسب جهت تلاقیهایی که ممکن است نوترکیبیهای جدید ژنی ایجاد نمایند، در پروژههای اصلاحی ضرروری است. بدینمنظور 10 ژنوتیپ برنج ایرانی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد آزمایش از لحاظ صفات کلروفیل، سطح برگ، طول برگ پرچم، وزن صد دانه، طول و عرض دانه و عملکرد دانه اختلاف معنیدار وجود داشته است. بررسی همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات کلروفیل، سطح برگ، طول خوشه رابطه مثبت و معنیدار وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه به عاملها به روش واریماکس پنج عامل پنهانی را شناسایی نمود که جمعاً 75/86 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. دستهبندی ژنوتیپها با استفاده از تجزیه خوشهای به روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپهای را در فاصله اقلیدسی 16 در 3 کلاس مختلف گروهبندی نمود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش، میتوان برای ایجاد ژنوتیپهای پاکوتاه، زودرس با عملکرد بالا از ژنوتیپهای کلاستر 1 و 2 به عنوان والدین مناسب در تلاقیها استفاده نمود.
آقایی، ک. 1389. ارزیابی تنوع ژنتیکی ارقام برنج با استفاده از صفات مورفولوژیکی و ذخیرهسازی داده دانه با الکترفوز. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح نباتات. دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی.
آمارنامه کشاورزی. 1389. گزارش سالیانه. انتشارات وزارت جهاد کشاورزی.
آلاقلیپور، م و م.س. محمد صالحی. 1382. تجزیه عاملی و ارتباط آن در ژنوتیپهای مختلف برنج. مجله نهال و بذر. صفحههای 76 تا 86.
اشکانی، ج. ه. پاکنیت و و. قطبی. 1383. بررسی صفات در واکنش عملکرد گلرنگ بهاره (Carthamus tinctoriusL.) با استفاده از آنالیز عامل ژنتیکی. هشتمین چکیده کنفرانس علوم زراعی ایران. دانشگاه گیلان. رشت. ایران. صفحه 8.
امیری، م. ا.، م. شهید و س.ه. دوخانی. 1380. استفاده از عکس فاز مایع کروموتوگرافی با قابلیت بالا جهت مطالعه تنوع ژنتیکی در گندم. مجله علوم و تکنولوژی در کشاورزی و منابع طبیعی. 3 : 41 تا 60.
بخشیپور، س. ع. گزانچیان، ع. محدثی، ح. رحیمسروش و م. نصیری. 1391. بررسی همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی بین عملکرد دانه دانه و صفات مهم زراعی در لاینهای امید بخش برنج. نشریه زراعت. 97: 90-83.
ترنگ ع. ر. م. فروزانفر و م. صالحیفر. 1391. تجزیه دای آلل برای صفات کمی و کیفی در برنج. موسئسه تحقیقات برنج. 225 صفحه.
جمشیدمقدم، م.، س. پورده و ه. همتزاده، 1385. بررسی ژرمپلاسم گلرنگ تحت کمبود باران. چکیده نهمین کنفرانس علوم کشاورزی. دانشکده ابوریحان. دانشگاه تهران.
حیدری، ب. ق. ا. سعیدی و ب. ا. سید طباطبائی. 1386. تجزیه به عاملها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 42: 143-135.
ربیعی، ب. م. رحیمی. 1388. ارزیابی روشهای گروهبندی ژنوتیپهای کلزا با استفاده تجزیه کلاستر و تابع تشخیص فیشر. مجله علوم و تکنولوژی کشاورزی و منابع طبیعی. جلد 13، شماره 47: 542-529.
زکینژاد، ک. ه. 1387. بررسی تنوع ژنتیکی و ارتباط صفات مختلف بین عملکرد دانه در ژنوتیپهای گندم نان با استفاده از روشهای آماری چند متغیره. مجله علوم زراعی ایران. جلد 12، شماره 1: صفحه 18 -30.
رحیم سروشزاده، ح. م. مصباح، ع. ه. حسینزاده و ر. بزرگیپور. بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشهای برای صفات کمی و کیفی برنج. مجله نهال و بذر. 20(2): 18-167.
زینلینژاد، ک. ه. 1379. بررسی تنوع ژنتیکی ژرمپلاسم برنج بر روی صفات مورفولوژیکی با مارکر. (RAPD) پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاحنباتات. دانشگاه صنعتی اصفهان.
قربانی، ه. ر.، ه. ا. سمیعزاده، ب. ربیعی و م. آلاقلیپور. 1390. گروهبندی ژنوتیپهای مختلف برنج با استفاده از تجزیه به عاملها و تجزیه کلاستر. مجله تولیدات کشاورزی پایدار. جلد 21، شماره 3: 104-94.
مجیدیمهر، ا. ر. امیریفهلیانی، ا. معصومیاصل. 1393. بررسی صفات بیوشیمایی و شیمیایی ژنوتیپهای مختلف برنج تحت تنش شوری. مجله تحقیقات غلات. 4(1): 58-45.
Beheshtizadeh, H., A. H. Resaaie, A. M. Resaaie and A. Ghandi. 2013. Genetic variability assessment in bread wheat (Triticum aestivumL.) cultivars using multivariate statistical analysis. Int. J. Farm. Allied Sci. 2(16):520-523.
Gurtin, W. H., and J. P. Bailey. 1982. Introduction to modern Factor Analysis. Edwards Brothers Inc. Michigan 405 P.
Jensen, N. F., 1988. Plant breeding methodology, Cornell University. New York. John Wiley.
Jonson, R. A., andD.W. Wichem. 2007. Applied multivariate statistical analysis. 4th ed. Prentice HallInternational, inc.,NewJersy.
IRRI 2002. Standard evaluation system for rice (SES). International Rice Research Institute, 54 p.
StatGraphics. 2012. Statistical analysis and data visualization system (revised version). Stat Point Technologies, Incorporation.
_||_