ارزیابی توانهای ژئوتوریستی جزیره هنگام با استفاده از GIS
الموضوعات :
بهروز سعدین
1
,
محمدابراهیم عفیفی
2
1 - عضو هیات علمی گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
2 - استادیار گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
تاريخ الإرسال : 02 الخميس , محرم, 1445
تاريخ التأكيد : 30 الأحد , ربيع الأول, 1445
تاريخ الإصدار : 08 الأربعاء , جمادى الأولى, 1445
الکلمات المفتاحية:
GIS,
ژئوتوریسم,
جزیره هنگام,
عوارض مرفولوژیک,
ملخص المقالة :
یکی از مطالعات اساسی برای برنامهریزی و توسعه، شناخت ویژگیهای طبیعی مناطق و آگاهی از توانها و استعدادهای بالقوه آن است. روش کار: در این پژوهش، جزیره هنگام از جزیرههای ایران در خلیج فارس است که به شکل مخروط ناقصی است که در کرانههای جنوبی جزیره قشم واقعشده، موردبررسی قرار گرفته است. هدف این تحقیق شناخت پدیدههای ژئومورفولوژیکی جزیره هنگام و نقش آن در توسعهی توریسم در این جزیرهی میباشد. روند تحقیق بر اساس تجربیات میدانی و مشاهدات عینی در منطقه، روش کتابخانه ای و برمبنای دادههای موجود بهصورت توصیفی – تحلیلی با استفاده از نرمافزار GIS 10.01 است. دادههای مورداستفاده در این تحقیق شکلهای توپوگرافی، زمینشناسی، قابلیت اراضی، وضعیت طبیعی، پوشش گیاهی، میزان عمق و طبقات، ژئومورفولوژی و جهت شیب میباشد. یافته ها : منطقه ی مورد مطالعه دارای قابلیت های زیادی است که جهت استفاده از چشم اندازهای طبیعی و با وجود امتیازات این جزیره پتانسیل طبیعی بالایی در صنعت گردشگری دارد که نیازمند برنامه ریزی دقیق تر و تأمین امکانات است.نتیجه گیری : نتایج تحقیق نشان میدهد عوارض مورفولوژیک منطقهی موردمطالعه چه به لحاظ شکل و موقعیت و چه از نظر نحوهی پیدایش آنها بسیار مهم و بااهمیت میباشد و می تواند اثرات مثبت زیادی در ایجاد تأسیسات زیربنایی و توسعه ی صنعت ژئوتوریسم در منطقه در پی داشته باشد.
المصادر:
اریک، ب، 1392. ژئوورفولوژی ساحلی، ترجمه یمانی، مجتبی. محمدنژاد، وحید، انتشارات دانشگاه تهران.
پاول، و. 1390. کارست و غارهای میراث جهانی، ترجمه، خوش رفتار، رضا، انتشارات دانشگاه زنجان، چاپ اول.
ثروتی، م. 1387. ژئومرفولوژی منطقه ای ایران، انتشارات سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح.
جداری، عیوضی، ج. 1393. ژئوموروفولوژی ایران، انتشارات پیام نور.
چورلی، ر. 1394. ژئومورفولوژی جلددوم، دیدگاهها، مترجمان، معتمد، احمد. مقیمی، ابراهیم انتشارات سمت.
حسینزاده، ر. 1387. ژئومورفولوژی و مطالعات آن در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، فصلنامه پژوهشهای جغرافیایی ،تهران، شماره ی ۶۴ .
طالقانی، م. 1388. ژئومورفولوژی ایران. انتشارات قومس. ص 360.
عفیفی. م ،1397، کاربرد روش GIS در شناسایی مناطق روستایی با پتانسیل اکوتوریستی با استفاده از منطق فازی و مدل AHP مطالعه موردی دهستان دولت آباد داراب استان فارس،فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی منطقه ای،دوره ۸ شماره ۳
عفیفی، م. 1388،. گنبدهای نمکی بستک هرمزگان و تاثیر آن بر منابع آب وخاک، رساله دکترای تخصصی به راهنمایی دکتر پرویز کردوانی، استاد مشاور دکتر محمد رضا ثروتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
کامران، ح. 1381. جغرافیای نظامی جزایر (قشم، لارک، هنگام)، انتشارات انجمن جغرافیای ایران.240 صفحه.
کلتات، د، 1381. مترجم، ثروتی، محمدرضا، جغرافیای طبیعی دریاها و سواحل، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها: انتشارات سمت. ص 264.
نوحه گر، ا، یمانی، م. 1386. ژئومورفولوژی ساحل شرقی تنگه هرمز با تاکید بر فرسایش بادی، انتشارات دانشگاه هرمزگان، چاپ اول. ص 254.
نوربخش، ح. 1393. جزیره ایرانی خلیج فارس (قشم، لارک، هرمز)، انتشارات نیروهای مسلح.
Cartner, W. 2014. Tourism development, VNB: 13-18.
Law,Christopherom. 2014).Urban Tourism,Continuum.
Preusser,F,Radtke,U,Fontugne,MHaghipou,AHilgers,A,Kasper, H,U,Nazari,H,&Pirazzoli,P,A,(2003)-ESR dating of raised coral reefs from Kish Island,Persian Gulf:Quatemary Science Reviews:22:1317-1322.
Swaminathan,M,s,Report of the committee to review the coastal regulatin zone notification 1991, ministry of Environment and Foreste NEW DELHI,(2005).
Szabo, J. David, L. Loczy, D. 2010. Anthropogenic Geomorphology: A Guide to Man-Made Landforms. Springer. p 298.
_||_