بررسی فیتوشیمیایی و ضد میکروبی اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی Ferula tabasensis Rech. f. در رویشگاه های طبیعی یزد
رضیه موهبت
1
(
گروه شیمی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
)
الکلمات المفتاحية: آنتی باکتریال, اسانس, برگ و گل, کمای طبسی, یزد,
ملخص المقالة :
امروزه با توجه به عوارض جانبی آنتیبیوتیکهای مصنوعی و افزایش مقاومت دارویی، لزوم جایگزینی ترکیبات طبیعی بهعنوان منابع ایمن، بیشتر احساس میشود. مطالعاتی روی خواص دارویی اسانس گونههای مختلف کما(Ferula L.) انجام گرفته است اما در این زمینه از گیاه کمای طبسی (Ferula tabasensis Rech. f.)، گونه بومی ایران، گزارشی مشاهده نشده است. در این تحقیق برگ و گل گیاه کمای طبسی در مرحله گلدهی در بهار ۱۴۰۰ از رویشگاه اصلی آن (بین خرانق و ساغند - ۱۵۷۰ متر) جمعآوری شد. اسانسگیری به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و آنالیز نمونه اسانس بهوسیله GC و GC/MS انجام گرفت. فعالیت ضدمیکروبی اسانسهای مختلف با تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) به روش رقتسازی در محیط کشت مایع بررسی و قطر هاله عدم رشد برحسب میلیمتر نیز اندازهگیری شد. بازده اسانسها برای برگ و گل گیاه به ترتیب ۳/۰ و ۵/۰ درصد بدست آمد. نتایج نشان داد بورنیل استات (۳۵ - ۲/۳۴ درصد) و آلفا-پینن (۲/۱۲ درصد و ۴/۸ درصد) مهمترین ترکیبات اسانس در برگ و گل، همچنین سیترونلول (۲/۱۵ درصد) دیگر ترکیب اصلی موجود در اسانس گل گیاه کمای طبسی میباشد. هر دو اسانس فعالیت ضدمیکروبی خوبی علیه سویههای باکتریایی مورد مطالعه بهجز اشریشیاکلی داشتند. به نظر میرسد عمده ترکیبات موجود در اسانس برگ و گل دلیل اصلی این فعالیت ضد-باکتریایی باشد، بهطوریکه میتوان آنها را بهعنوان جایگزینهایی برای آنتیبیوتیکهای مصنوعی معرفی کرد.