بررسی اثر تنش نمکی (NaCl)، CaCl2 و اسید آسکوربیک بر فیزیولوژی و ویژگیهای رافیدی گیاه سه گوش (Carpobrotus edulis L.)
الموضوعات : Geneticمحمدعلی رضایی 1 , سیدهزهرا حسینی کلبادی 2 , مریم صفایی کتولی 3 , فریبا امیرلطیفلی 4
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان
2 - باشگاه پژوهشگران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان.
3 - باشگاه پژوهشگران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان.
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان.
الکلمات المفتاحية: پرولین, شوری, پراکسیداز, کلسیم, گلیسین بتائین, پروتئین کل, قند محلول, اسکوربات, رافید, گیاه سه گوش,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثرات شوری بر گیاه سه گوش (Carpobrotus edulis L.)، سه نمونه خاک با هدایت الکتریکی 1، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر برای انجام آزمونهای گلدانی انتخاب گردید و پس از تکثیر رویشی گیاه، تیمار اسید اسکوربیک قبل از تیمارهای NaCl و CaCl2 در دو غلظت 5/2 و 5 میلی مول روی برگ ها پاشیده شد و تیمارهای CaCl2 نیز به میزان 25 و 50 درصد تیمارهای نمک به خاک اضافه گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شوری (EC)، CaCl2 و آسکوربات در مقایسه با تیمار شاهد مقدار سدیم، کلر، کلسیم و پتاسیم برگ ها افزایش معنیداری داشتند. تیمارهای CaCl2 و آسکوربات بر شدت تنش شوری و جذب سدیم اثر کاهنده نداشته اند. گیاه از قندهای محلول و پرولین به عنوان اسمولیت برای افزایش فشار اسمزی استفاده نکرد. مقدار گلیسین بتائین و پروتئین کل با افزایش شوری افزایش یافته و گیاه در زمره گیاهان با استراتژی تولید و تجمع تنها گلیسین بتائین قرار گرفت و از پرولین به عنوان اسمولیت استفاده ننمود. تیمار کلسیمی مناسب برای بهبود فعالیت آنزیم پراکسیداز جهت پاک سازی انواع اکسیژن فعال در شوری متفاوت بود. مورفولوژی اکسالات کلسیم، رافیدها و تعداد دستههای رافید در مقطع عرضی برگهای گیاه سه گوش و تعداد سوزنهای رافید در واحد حجم از روند فیزیولوژیکی خاصی تبعیت نکرده و تغییرات معنیداری نداشته و تحت تاثیر شوری خاک، غلظت کلسیم و تیمارهای آسکوربات قرار نگرفت.
