اثرات، مکانیسم ها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای اصلاح تنش شوری بر رشد گندم
رحیم ناصری
1
(
گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، آموزشکده فنیمهندسی و کشاورزی دهلران، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
)
الکلمات المفتاحية: عملکرد, قارچ میکوریزا, فتوسنتز, گونه های فعال اکسیژن, باکتری های افزاینده رشد گیاه,
ملخص المقالة :
گندم بیشترین کشت را در جهان دارد و غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان است که حدود 20 درصد کل پروتئین و کالری روزانه را تامین میکند. شوری یک تهدید بزرگ برای کشاورزی و در حال حاضر، بیش از 20 درصد از زمینهای کشاورزی تحت تأثیر شوری بوده که روز به روز در حال گسترش است و تقریباً 954 میلیون هکتار از کل زمین های جهان را تحت تأثیر قرار داده است. تنش شوری با از بین بردن رنگدانههای کلروفیل تأثیر نامطلوبی بر فتوسنتز دارد. تحت تنش شوری، بستهشدن روزنه منجر به کاهش سرعت فتوسنتزی گیاه میشود. تنش شوری باعث ایجاد تعدادی از اثرات منفی از جمله تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم میشود که به صورت کاهش زیست توده گیاهی و در نهایت رشد و عملکرد ظاهر میشود. برای درک بهتر رفتار گندم به تنش شوری میبایست اقدامات اساسی از جمله استفاده از قارچهای میکوریزا، باکتریهای افزاینده رشد گیاه، پرایمینگ بذر، تکنیکهای مولکولی و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی به منظور بهبود رشد و عملکرد در شرایط تنش شوری در نظر گرفت. در این مقاله، اثرات، مکانیسمها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای بهبود رشد و عملکرد گندم در شرایط شوری مورد بحث قرار گرفت.
_||_