اثرات، مکانیسم ها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای اصلاح تنش شوری بر رشد گندم
رحیم ناصری
1
(
گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، آموزشکده فنیمهندسی و کشاورزی دهلران، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
)
کلید واژه: عملکرد, قارچ میکوریزا, فتوسنتز, گونه های فعال اکسیژن, باکتری های افزاینده رشد گیاه,
چکیده مقاله :
گندم بیشترین کشت را در جهان دارد و غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان است که حدود 20 درصد کل پروتئین و کالری روزانه را تامین میکند. شوری یک تهدید بزرگ برای کشاورزی و در حال حاضر، بیش از 20 درصد از زمینهای کشاورزی تحت تأثیر شوری بوده که روز به روز در حال گسترش است و تقریباً 954 میلیون هکتار از کل زمین های جهان را تحت تأثیر قرار داده است. تنش شوری با از بین بردن رنگدانههای کلروفیل تأثیر نامطلوبی بر فتوسنتز دارد. تحت تنش شوری، بستهشدن روزنه منجر به کاهش سرعت فتوسنتزی گیاه میشود. تنش شوری باعث ایجاد تعدادی از اثرات منفی از جمله تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم میشود که به صورت کاهش زیست توده گیاهی و در نهایت رشد و عملکرد ظاهر میشود. برای درک بهتر رفتار گندم به تنش شوری میبایست اقدامات اساسی از جمله استفاده از قارچهای میکوریزا، باکتریهای افزاینده رشد گیاه، پرایمینگ بذر، تکنیکهای مولکولی و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی به منظور بهبود رشد و عملکرد در شرایط تنش شوری در نظر گرفت. در این مقاله، اثرات، مکانیسمها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای بهبود رشد و عملکرد گندم در شرایط شوری مورد بحث قرار گرفت.
چکیده انگلیسی :
Wheat is the most cultivated cereal in the world and is a staple food for more than one-third of the world’s people, supplying about 20% of total protein and daily calories Salinity is a major threat to agriculture, currently, more than 20% of agricultural land is affected by salinity, which is expanding day by day and already affects almost 954 million hectares of the world’s total land area. Salinity stress has an adverse impact on photosynthesis by destroying chlorophyll pigments. In fact, under salinity stress, stomal closing results in a reduction in the photosynthetic rate of the plant. salinity stress induces a number of negative effects including physiological and biochemical changes which manifest as a reduction in plant biomass and wheat yield. Therefore, to better understand the behavior of wheat to salinity stress, basic measures and approaches should be considered to deal with and reduce the effect of stress. Various approaches such as the use of mycorrhizal fungi, plant growth-promoting bacteria, seed priming, molecular techniques and applications of agricultural biotechnology can be implemented to improve growth and yield under salinity stress. In this paper, the effects, mechanisms and applications of agricultural biotechnology were discussed to improve the growth and yield of wheat under salinity conditions.
_||_