اثرات استفاده از سطوح مختلف اوره و ملاس بر عملکرد، برخی صفات تخممرغ و فراسنجههایی بیوشیمیایی خون مرغهای تخمگذار در مرحله آخر تخمگذاری
الموضوعات :محمد نریمانی راد 1 , علی نوبخت 2 , حبیب اقدم شهریار 3
1 - اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
3 - اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, اوره, مرغ تخمگذار, کیفیت تخممرغ, ملاس,
ملخص المقالة :
چکیده این آزمایش جهت مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف اوره به همراه ملاس در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار بر عملکرد و برخی از صفات تخممرغ و فراسنجههای خونی در مرحله آخر تخمگذاری انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 3 شامل سه سطح اوره (25/0، 5/0 و 75/0 درصد) و دو سطح ملاس (0 و 3 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 216 قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین (W-36) از سن 62 تا 74 هفتگی در 6 تیمار و 3 تکرار (با 12 قطعه مرغ در هر تکرار) انجام گردید. جیرههای آزمایشی شامل: جیره (1) 25/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (2) حاوی 25/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (3) حاوی 5/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (4) حاوی 5/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (5) حاوی 75/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس و جیره (6) حاوی 75/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از اوره به مقدار 5/0 درصد و ملاس به مقدار 3 درصد در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار سبب بروز اختلاف معنیدار در صفات عملکردی، خصوصیات کیفی تخممرغ نشد و تنها باعث کاهش معنیدار گلوکز خون گردید (05/0>p). استفاده از اوره و ملاس در سطوح فوق الذکر باعث کاهش مقادیر قابل توجّهی از کنجاله سویای مورد استفاده در جیرههای غذایی شده و موجب صرفه جویی در هزینههای تغذیهای میشود.