تاثیر سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی
الموضوعات :
حسین زاده آدم نژاد
1
,
جمشید قیاسیقلعه کندی
2
,
یحیی ابراهیم نژاد
3
1 - دانشیار گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2 - استادیار گروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
3 - کارشناس ارشد گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
تاريخ الإرسال : 26 الإثنين , رمضان, 1436
تاريخ التأكيد : 10 الإثنين , ربيع الأول, 1437
تاريخ الإصدار : 10 الأحد , صفر, 1437
الکلمات المفتاحية:
سلنیوم,
فراسنجههای خونی,
بلدرچین ژاپنی,
ویتامین ای,
ملخص المقالة :
استفاده توام ویتامین ای و سلنیوم اثر مثبتی بر رشد پرندگان دارد، اما اثرات آنها در بلدرچین ژاپنی به خوبی مشخص نشده است. همچنین، اثرات متناقضی در ارتباط با تاثیر ویتامین ای و سلنیوم بر عملکرد پرندگان وجود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مکمل آلی سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی با سه سطح مکمل سلنیوم (صفر، 2/0 و 4/0 میلیگرم در کیلوگرم) و سه سطح مکمل ویتامین ای (صفر، 150 و300 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره بلدرچین ژاپنی انجام شد. از روز اول دوره پرورش، تمامی تیمارها با یک جیره یکسان تغذیه و از روز هفدهم درصدهای تعیین شده ویتامین ای و سلنیوم به جیره هر تیمار اضافه شد. در پایان آزمایش، پس از محرومیت از غذا به مدت شش ساعت یک قطعه جوجه بلدرچین نر و یک قطعه جوجه بلدرچین ماده انتخاب و نمونه های خونی برای بررسی های بیوشیمیایی اخذ و مقایر گلوکز، آلبومین، پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL سرم اندازه گیری شد. مقادیر، کلسترول، گلوکز و تریگلیسرید کاهش معنی دار و آلبومین و پروتئین تام در 35 روزگی افزایشی معنی دار داشتند (05/0p<). اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای بر غلظت LDLسرم خون معنی دار نبود، ولی افزودن ویتامین ای به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت HDLسرم شد (05/0p<). نتیجه گیری می شود که احتمالاً اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای تاثیر مثبتی بر فراسنجه های بیوشیمیایی خونی در بلدرچین ژاپنی دارد.
المصادر:
ناظرعدل، ک. (1387). پرورش پرندگان مفید. انتشارات عمیدی، تهران، ایران، صفحات: 201-190.
قاسمی، ف.، یوسفینسب، ا. و کارگر جهرمی، ح. (2014). اثر حفاظتی ویتامین E و سلنیوم بر بافت کبد موش صحرایی مقاوم به انسولین. مجله علوم پزشکی پارس، دوره 12، شماره 2، صفحات: 47-55.
موذنى، س.ع. و موذنى، س.م. (1391). گوشت بلدرچین در سبد غذایی خانوادهها. تازههاى دام، طیور، آبزیان، دوره 3، شماره 2، صفحات: 42-44.
وکیلی، ر.، بهرام، م. (1389). تاثیرسطوح مختلف سلنیوم بر فراسنجههای متابولیکی خون و ایمنی هومورال در جوجههای گوشتی. مجله تحقیقات دامپزشکی (دانشگاه تهران)، دوره 65، شماره 4، صفحات: 336-329.
Abdulwahab M.K., Rajinder S.B., Harmanjit S.B. and Sandeep S. (2012). Ameliorating effects of vitamin E and selenium on immunological alterations induced by Imidacloprid chronic toxicity in chickens. Journal of Environmental and Analytical Toxicology, 4s:1-4.
Arner, E.S.J. (2012). History of selenium research. Journal of Food Science, 58: 1-19.
Chitra, P., Edwin, S.C. and Moorthy, M. (2013). Effect of dietary vitamin E and selenium supplementation on Japanese quail broilers. Department of Poultry Science, Veterinary College and Research Institute, Namakkal. 43: 195-205.
Dhingra, S. and Bansal, M.P. (2006). Attenuation of LDL receptor gene expression by selenium deficiency during hypercholesterolemia. Molecular and Cellular Biochemistry, 282:75-82.
Fitri, N.L., Piliang, W.G. and Tuty L.Y. (2012). Effect of supplementation of organic selenium and vitamin E in commercial diets on quails reproduction. Biological Trace Element Research, 45: 343-350.
Ghazi, H., Habibian, M. and Moeini, M. (2012). Effects of dietary selenium, vitamin E, and their combination on growth, serum metabolites, and antioxidant defense system in skeletal muscle of broilers under heat stress. Biological Trace Element Research, 148: 322-330.
Koyancu, M. and Yerlikaya, H. (2007). Effect of selenium vitamin E injections of ewes on reproduction and growth of their lambs.South. African Journal of Animal Science, 37: 233-236.
Mallah, G.M., Yassein, S.A., Magda, M., Abdel. F. and Ghamry, A.A. (2011). Improving performance and some metabolic response by using some antioxidants in laying diets during summer season. Journal of American Science, 7(4): 217-224.
Mobaraki, M.A., Aghdam, H. and Asadi, D.A. (2013). The effects of vitamin E-Se supplemented on some of serum biochemical parameters in the laying japanese quail. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences, 2: 29-32.
NRC. (1994). Nutrient Requirements for Poultry. National Research Council, NY.
SAS Institute. (2001). SAS State Software. Changes and Enhancement Through Release, 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, N.C.
Shen, L. and Sevanian, A. (2001). Ox-LDL induces macrophage gamma-GCS-HS protein expression: a role for ox-LDL-associated lipid hydroproxide in GSH synthesis. The Journal of Lipid Research, 42: 813-23.
Suri, P.F. (2002). Selenium in poultry nutrition 1.Antioxidant properties, deficiency and toxicity. World’s Poulutry Science, 333-347.
Tanaka,Y. Sakurai, E. and Lizuka,Y. (2001). Effect of selenium on serum, hepatic and lipoprotein lipids concentration in rats fed on a high-cholesterol diet. Yakugaku Zasshi, 121: 93-96.