تاثیر سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیحسین زاده آدم نژاد 1 , جمشید قیاسیقلعه کندی 2 , یحیی ابراهیم نژاد 3
1 - دانشیار گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2 - استادیار گروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
3 - کارشناس ارشد گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
کلید واژه: سلنیوم, فراسنجههای خونی, بلدرچین ژاپنی, ویتامین ای,
چکیده مقاله :
استفاده توام ویتامین ای و سلنیوم اثر مثبتی بر رشد پرندگان دارد، اما اثرات آنها در بلدرچین ژاپنی به خوبی مشخص نشده است. همچنین، اثرات متناقضی در ارتباط با تاثیر ویتامین ای و سلنیوم بر عملکرد پرندگان وجود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مکمل آلی سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی با سه سطح مکمل سلنیوم (صفر، 2/0 و 4/0 میلیگرم در کیلوگرم) و سه سطح مکمل ویتامین ای (صفر، 150 و300 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره بلدرچین ژاپنی انجام شد. از روز اول دوره پرورش، تمامی تیمارها با یک جیره یکسان تغذیه و از روز هفدهم درصدهای تعیین شده ویتامین ای و سلنیوم به جیره هر تیمار اضافه شد. در پایان آزمایش، پس از محرومیت از غذا به مدت شش ساعت یک قطعه جوجه بلدرچین نر و یک قطعه جوجه بلدرچین ماده انتخاب و نمونه های خونی برای بررسی های بیوشیمیایی اخذ و مقایر گلوکز، آلبومین، پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL سرم اندازه گیری شد. مقادیر، کلسترول، گلوکز و تریگلیسرید کاهش معنی دار و آلبومین و پروتئین تام در 35 روزگی افزایشی معنی دار داشتند (05/0p<). اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای بر غلظت LDLسرم خون معنی دار نبود، ولی افزودن ویتامین ای به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت HDLسرم شد (05/0p<). نتیجه گیری می شود که احتمالاً اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای تاثیر مثبتی بر فراسنجه های بیوشیمیایی خونی در بلدرچین ژاپنی دارد.
Co-administration of vitamin E and selenium has positive effects on growth performance of avian species, but their effect is not fully elicited in the Japanese quail. Also, controversial reports exist for the effect of vitamin E and selenium on avian performance. This study was designed to investigate the effect of different levels of selenium (0, 0.2 and 0.4 mg/kg) and vitamin E (0, 150 and 300 mg/kg) in the diet of the Japanese quail. Birds received mesh diet from the start of the study, then selenium and vitamin E were added on day 17. At the end of the study, after food deprivation for 6 hours, Japanese quail (1 male and 1 female) were selected and blood samples collected for biochemical investigations and determination of glucose, albumin, total protein, cholesterol, triglyceride, HDL and LDL levels. There was significant decrease in cholesterol, glucose, and triglyceride levels and significant decrease in albumin and total protein levels on day 35 (p<0.05). Effect of vitamin E and selenium was not significant on serum LDL level but, administration of vitamin E significantly increased serum HDL levels (p<0.05). These results suggest that co-administration of selenium and vitamin E could have positive effects on blood biochemical parameters in the Japanese quail.