ارزیابی خاصیت ضدباکتریائی اسانس آویشن باغی(Thymus vulgaris L.) متعاقب مواجهه تجربی جوجههای گوشتی با سالمونلا تایفیموریوم (ATCC: 14028) و توانائی آن در ممانعت از عوارض بافتی در روده کوچک و کبد
الموضوعات :یونس انزابی 1 , یوسف دوستار 2 , شایان دولت ابادی 3
1 - استادیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - استادیار گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دکترای حرفهای، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: آویشنباغی, جوجهگوشتی, سالمونلاتایفیموریوم, عفونت تجربی, عوارض بافتی,
ملخص المقالة :
برای کاربردی کردن مصرف اسانسهای گیاهی در طب مکمل، بررسی اثرات آنها در ممانعت از رشد باکتریهای بیماریزا در محیط آزمایشگاهی، مدل حیوانی و نیز توجه به عوارض جانبی احتمالی آنها ضروری است. لذا هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاه آویشن باغی بر سالمونلاتایفیموریوم و ارزیابی توانائی آن در ممانعت از عوارض احتمالی ناشی از مواجهه تجربی با باکتری مذکور بود. به این منظور، تعداد 35 قطعه جوجه گوشتی 14 روزه نر به 5 گروه 7 تایی شامل شاهد سالم، کنترل گاواژ، بیمار تجربی، تیمار شده با اسانس آویشن باغی و تیمار شده با آنتیبیوتیک اکسیتتراسایکلین تقسیم شدند. جهت ایجاد عفونت تجربی، مقدار 5/0 میلیلیتر از سوسپانسیون میکروبی سالمونلاتایفیموریوم و روز بعد، جداگانه مقدار 1میلیلیتر از اسانس آویشن باغی و آنتیبیوتیک اکسیتتراسایکلین به همه جوجههای گروههای سوم تا پنجم و نیز مقدار 1 میلیلیتر آب مقطر استریل به جوجههای گروه دوم، دوبار در روز با فاصله زمانی 12 ساعت به مدت 7 روز، گاواژ شد. در انتهای هر مرحله، شمارش میکروبی نمونههای مدفوع و در پایان دوره هم پس از آسانکشی جوجهها، آزمایش آسیبشناختی نمونههای روده کوچک و کبد همه پرندگان انجام شد. براساس یافتههای تحقیق حاضر، به احتمال زیاد اسانس گیاه آویشن باغی در جلوگیری از رشد، ایجاد عفونت و آسیب بافتی ناشی از مواجهه تجربی با باکتری سالمونلاتایفیموریوم در جوجههای گوشتی نقش عمدهای دارد و استفاده از ترکیبات مکمل دارای اسانس مذکور در تغذیه جوجههای گوشتی، میتواند در پیشگیری و کنترل عفونتهای سالمونلائی در گلههای پرورشی طیور گوشتی، در کنار آنتیبیوتیکهای رایج موثر باشد.