توسعه روش آنالیز کارآمد برای اندازه گیری میزان آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی پر کاربرد در نمونه های تخم مرغ
ندا محافظ
1
(
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
)
افشین جوادی
2
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
)
محمدرضا افشار مقدم
3
(
مرکز تحقیقات ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
)
زهره مشاک
4
(
گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
)
الکلمات المفتاحية: استخراج فاز جامد پخشی, چارچوب آلی-فلزی, آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا, تخم مرغ,
ملخص المقالة :
آنتیبیوتیکها ترکیبات شیمیایی هستند که امروزه به طور گستردهای برای درمان بیماریها در حیوانات در سراسر جهان استفاده می-شوند. عدم رعایت زمان منع مصرف و نیز مصرف بیش از میزان توصیه شده، سبب وجود باقیمانده آنتیبیوتیک در مواد غذایی مانند تخم مرغ میشود که میتواند اثرات نامطلوبی بر روی سلامت مصرف کننده داشته باشد. بنابراین پایش باقیمانده آنتی بیوتیک ها در نمونه های مختلف مواد غذایی به ویژه در محصولات پرمصرف مانند تخم مرغ اهمیت فراوانی دارد. هدف از این مطالعه توسعه روش آنالیز کارآمد برای اندازه گیری میزان آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی پر کاربرد در نمونه های تخم مرغ می باشد. بنابراین در کار پژوهشی حاضر یک روش آماده سازی مبتنی بر استخراج فاز جامد پخشی ترکیب شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی (اکسی تتراسایکلین، تتراسایکلین، داکسی سایکلین و کلرو تتراسایکلین) از نمونه های تخم مرغ ارائه داده می شود. آنالیت های استخراج شده با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتور دیود آرایه ای آنالیز می شوند. تحت شرایط بهینه حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب در محدوده های 25/0-16/0 و 83/0-54/0 نانوگرم بر گرم حاصل شدند. همچنین راندمان استخراج روش ارائه شده در محدوده % 82-65 بدست آمد. در تعدادی از نمونه ها نیز اکسی تتراسایکلین (در 6 نمونه از 15 نمونه بررسی شده) یافت شد. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده، تابش مایکروویو میتواند میزان اکسی تتراسایکلین را به طور قابل توجهی کاهش دهد.