بررسی میزان غلظت عناصر سنگین در کمپوست، خاک پوششی و قارچهای خوراکی دکمهای گلخانههای استان کردستان
الموضوعات :
مهرداد چراغی
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران)
بهاره لرستانی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران)
ندا مردوخ روحانی
3
(2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانش آموخته گروه محیط زیست، همدان، ایران.)
الکلمات المفتاحية: کود شیمیایی, فلزات سنگین, گلخانه, قارچ دکمهای, کردستان,
ملخص المقالة :
آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است. این تحقیق با هدف تعیین غلظت عناصر سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، روی و مس در محصول قارچ خوراکی تولید شده در گلخانه های استان کردستان صورت گرفته است. برای این منظور از کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی چهار گلخانه در استان کردستان با پنج تکرار برای هر یک نمونه برداری به عمل آمد. در کل در این بررسی تعداد 60 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه ها با استفاده از روش هضم اسیدی، هضم شدند. سپس غلظت عناصر توسط دستگاه نشر اتمی قرائت گردید. میانگین غلظت آرسنیک در قارچ های خوراکی 742/89 میلیگرم در کیلوگرم، کادمیوم 32/0 میلیگرم در کیلوگرم، مس 868/48 میلیگرم در کیلوگرم، سرب 152/3 میلیگرم در کیلوگرم و روی 072/24 میلیگرم در کیلوگرم به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین غلظت آرسنیک، سرب و مس در کلیه نمونه های قارچ خوراکی بالاتر از حد استاندارد WHO ( عنصر آرسنک 5/0 میلی گرم در کیلوگرم، سرب 2 میلی گرم در کیلوگرم و مس 40 میلی گرم در کیلوگرم در مواد غذایی) بوده است. این در حالی است که کلیه نمونه های قارچ از لحاظ عناصر روی و کادمیوم کاملا سالم بودند. همچنین غلظت کلیه عناصر در خاک و کمپوست به جز آرسنیک پایین تر از حد استاندارد EPA تشخیص داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مصرف زیاد کودهای شیمیایی در گلخانه های استان کردستان باعث افزایش غلظت این عناصر شده است.